• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Lübnan’da hükümet düğümü açılamadı

17 Temmuz 2021
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Gazetemizde, dün (15 Temmuz Cuma) yayınlanan yazımızı, bizim bir gün önce yazıp göndermemizden sonra Lübnan’da hükümet kurma çalışmaları yürüten Sa’d El-Hariri, verdiği bakanlar kurulu listesi konusunda Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile anlaşma sağlayamadığını ve görevi iade ettiğini açıkladı. Ancak ben yine de, göndermiş olduğum yazıda herhangi bir değişiklik yapmaya gerek görmedim. Çünkü dünkü yazı, hükümet kurma çalışmaları ve hazırlanan formülün cumhurbaşkanına sunulması aşamasıyla ilgili bilgileri içeriyordu. Bu aşamayla ilgili düzeltilmesi gereken bir şey yoktu. Sonrasındaki gelişmeleri de bugünkü yazımızda tahlil etmeye çalışacağız. 

Dünkü yazımızda da, hazırlanan bakanlar kurulu listesi konusunda Cumhurbaşkanı Avn ile hükümeti kurma işlerini yürüten Hariri arasında bazı önemli ihtilaflar olduğunu ve anlaşmalarının zaman alabileceğini; buna karşılık bazı yorumcuların da Hariri’nin hazırladığı formülün Lübnan için kaçırılmaması gereken fırsat olduğunu vurguladıklarını dile getirmiştik. 

Ancak anlaşıldığı kadarıyla Cumhurbaşkanı Avn’ın dayatmacı tutumunda ısrarı iplerin kopmasına neden oldu ve Hariri bu şartlarda hükümeti kurmasının mümkün olamayacağını bildirerek görevi iade etme kararı aldı. 

Lübnan toplumu dini ve etnik çeşitliliğe sahip. Bu çeşitlilik, küresel emperyalizmin fitne politikalarını etkin bir şekilde devreye sokmasından önce pek sorun oluşturmuyordu. Ama emperyalizmin fitne temelli politikalarının doğurduğu sosyal şartlardan dolayı siyasette de söz konusu çeşitlilikle ilgili dengelerin gözetilmesi gerekiyor. Zaten parlamentoda etnik ve dini kimliklere göre kontenjanlar oluşturulmuş olduğu gibi resmi makamların dağıtılmasında da bu dengelerin dikkate alınması gerekiyor. Hangi parti olursa olsun hükümeti kurarken bakanlıkları paylaştırmada bu dengelere riayet etmek zorunda. 

Cumhurbaşkanı Avn, bu dengeleri esas alan bakanlık atamalarını beğenmemiş ve bazı isimlere itirazlar olabileceğini ileri sürerek değiştirilmesini istemişti. Yapılan açıklamalardan anlaşıldığına göre Hariri, sunulan bakanlar kurulu listesi üzerinde biraz düşünmesi için Mişel Avn’ın karar vermesini bir süre bekleyebileceğini bildirdi. Ancak Avn hızlı bir şekilde cevap vererek sunduğu isimler üzerinde anlaşmalarının mümkün olmadığını söyledi. Bunun üzerine Hariri de kesin tavır koyarak; “Hükümeti kurma işini sürdüremeyeceğim için mazur görülmemi istedim. Artık ülkeye Allah yardım etsin” diye mesaj yayınladı. 

Sonrasında cumhurbaşkanlığı adına yapılan açıklamada da Hariri’nin teklif edilen değişikliklerin hiçbirini kabul etmeye yanaşmadığı ileri sürüldü. 

Aslında Hariri dokuz aydan beri hükümet kurma çalışmalarını sürdürüyordu. Üstelik Lübnan’da ekonomik, siyasi ve toplumsal yönden önemli krizlerin sürdüğü zor bir dönemde hükümeti kurma teklifini kabul ederek zor bir yükümlülüğü üstlenmişti. Meclis’te çoğunluğun desteğini kazanması için de epey bir çevreyle irtibat kurması ve anlaşması gerekiyordu. Lübnan’ın içinde bulunduğu zor şartlardan bunu başarmanın da zor olduğunun farkındaydı. Aralık 2020’de sunduğu teklif Mişel Avn tarafından geri çevrilmişti. Sonra hassas dengeler üzerine bir formül oluşturarak, ikinci teklifini sundu. Ama maalesef Avn beğenmediği isimlerin listeden çıkarılması konusunda ısrarcı davranarak bu isimlerle anlaşmalarının mümkün olmadığı konusunda kesin tavır koydu. Onun bu tutumu da düğümün açılmasını engelledi. 

Lübnan, zor bir dönemden geçiyor. Ekonomisi gittikçe kötüleşiyor. 1 ABD dolarının değeri son günlerde 22 bin Lübnan lirasına ulaştı. Yani Lübnan lirası tarihinin en kötü durumunda ve halkın satın alma gücü çok düştü. Hariri’nin devreden çıkmasından sonra yeni bir hükümetin kurulması işinin ise çok daha zorlaşacağı düşünülüyor. Hükümet krizi ise ekonomik krizi çözme sorumluluğunu yüklenecek bir kadronun görevi devralmamış olması anlamına geliyor. Çünkü mevcut hükümet istifa etmiş durumda ve yeni hükümet kuruluncaya kadar zorunlu olarak görevi sürdürecek. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Kasabalar ne zaman hükümet oldu?

Bu lübnan ne yaa, neresi? Lübnan diye bi ülke mi var?
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23