• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Kudüs’e yönelen iki tehlike

07 Mayıs 2021
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Kudüs, siyonist işgalden dolayı sürekli tehdit ve tehlikelerle karşı karşıyadır. Siyonist şiddetin Ramazan dolayısıyla artmasından ve bu Ramazan’da da bu yüzden bazı önemli olaylar yaşanmasından daha önce söz etmiştik. Ancak son günlerde gündemde, Kudüs’ü ve Mescidi Aksa’yı özel anlamda tehdit eden iki önemli olay var. Bunlardan biri Doğu Kudüs olarak isimlendirilen kısımdaki Şeyh Cerrah Mahallesi’nde bazı Filistinli ailerin evlerine el koyma, onları evlerini tahliye ederek yahudilere teslim etmeye zorlama konusundaki mahkeme kararının uygulanması girişiminden kaynaklanan gerginlik. Diğeri ise işgalci siyonistlerin kendilerince “Kudüs Günü” olarak isimlendirdikleri ve Ramazan’ın 28’ine, Mayıs’ın da 10’una tekabül eden pazartesi günü Mescidi Aksa’ya büyük bir kalabalıkla baskın düzenleme amaçlı hazırlıkları. 

Kudüs’te yahudileştirme faaliyeti buranın işgal edildiği Haziran 1967’den itibaren başladı. İşgalden hemen sonra Mescidi Aksa’nın Mağribliler Kapısı tarafında bulunan Mağribliler Mahallesi’ni yıkarak buranın arsasının tamamına el koymuşlardı. Mağribliler Kapısı’nın da anahtarını zorla gasp ettiler ve şimdi işgalci siyonistler Mescidi Aksa’ya yönelik baskınlarında sürekli bu kapıyı kullanıyor. Bu kapıdan Müslümanların girmesine izin verilmiyor. 

Yahudileştirme faaliyeti, sur içinde kalan ve Eski Kudüs olarak isimlendirilen, Mescidi Aksa’nın da içinde bulunduğu bölümdeki yerleşim yerlerinde de, sur dışında kalan mahallelerde de yoğun bir şekilde devam etti. Bu faaliyette hedef alınan en önemli yerleşim bölgelerinden biri de Kudüs’ün köklü mahallelerinden olan Şeyh Cerrah Mahallesi’dir. 

İşgal rejimi ve yahudileştirme faaliyetlerini organize etmek, bu faaliyetlere finans sağlamak amacıyla kurulan sözde sivil kurumlar bu mahallede Filistinlilerin evlerini zorla ellerinden almak amacıyla muhtelif oyunlara başvurdular. Bu oyunlarda tabii işgal rejiminin tamamen hukuka aykırı bir şekilde çalışan yargı mekanizmasını da kullandılar. 

Siyonist terör örgütlerinin 1948’de aralarında ittifak kurarak “İsrail” adında bir işgal devleti kurmalarından sonra çıkardıkları savaşta ele geçirdikleri bölgelerde yaşayan Filistinlilerden bazıları o zaman Ürdün’ün hakimiyetinde olan Doğu Kudüs’e yerleşmişlerdi. Şeyh Cerrah Mahallesi’ne yerleşen bazı ailelere Ürdün hükümeti tarafından evler inşa edilmiş ve üç yıl kira ödedikten sonra bu evler onların mülkiyetlerine geçmişti. İşgalcilerin 1967’de Doğu Kudüs’ü de ele geçirmesinden sonra bu bölgede başlatılan yahudileştirme faaliyetleri çerçevesinde iki yahudi derneği 1972’de Şeyh Cerrah Mahallesi’nde 18 dönüm araziyi çeşitli hilelerle ve tabii ki işgal rejimine bağlı kurumların desteğiyle mülkiyetlerine geçirdi. Bu bölgede ikamet eden Filistinlileri evlerini boşaltmaya zorlamak için de mahkemeye başvurdular. Mahkeme Eylül 2020’de dava konusu evlerin mülkiyetinin yahudi yerleşimcilere ait olduğuna hükmederek, buralarda ikamet eden ailelerin evlerini boşaltmaları gerektiği yönünde karar verdi. 

Aileler daha sonra temyiz için İsrail Yüksek Mahkemesi’ne başvurdu. Ama mahkeme taleplerini reddederek alt mahkemenin kararını onayladı ve ilk grupta yer alan dört ailenin 2 Mayıs 2021’e, ikinci grupta yer alan üç ailenin de 1 Ağustos 2021’e kadar evlerini boşaltmasını istedi. İlk grupta yer alanlar ise İskafi, el-Kurd, el-Cauni ve el-Kasım aileleri.

Ancak Filistin’in her tarafından tepkiler gelmesi üzerine İsrail mahkemesi nihai kararını 6 Mayıs Perşembe günü vereceğine dair açıklama yaptı. Sonra da perşembeyi beklemeden 3 Mayıs Pazartesi günü evlerin boşaltılması işini gelecek ayın 3’üne veya yeni bir karar alıncaya kadar ertelediğini duyurdu. 

Kudüs ahalisi şimdi işgalci siyonistlerin bu ailelerin evlerine el koymalarını engellemek için kararlı bir mücadele veriyor. İşgal rejimi bu kararını uygulamakta başarılı olursa onu başka gasp ve tahliye işlemleri takip edecek. 

Siyonist işgalcilerin Kudüs Günü planlarından da inşallah müteakip yazımızda söz edeceğiz. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23