• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

İdlib’deki katliamlar

06 Eylül 2019
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet son dört ay içinde İdlib bölgesinde binden fazla sivilin öldürüldüğünün tescil edildiğini, yapılan saldırılarda bölgedeki okulların da yüzde ellisinin tahrip edildiğini dile getirdi. 

Bachelet’nin verdiği bilgilere göre öldürülenlerin yarıya yakın bir kısmını kadınlar oluşturuyor. 

Bachelet’nin Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında ifade ettiğine göre 29 Nisan 2019 ile 29 Ağustos 2019 arasında geçen dört aylık süre içinde İdlib ve çevresindeki kırsal alana yönelik olarak düzenlenen saldırılarda 570 ergen erkeğin, yaklaşık 200 kadının, 300 de çocuğun  öldürüldüğünün kayıtlara geçtiğini ifade etti. 

Açıklamaya göre bu cinayetlerin çoğunluğu hava saldırılarıyla gerçekleştirildi. Ayrıca bölgede hakimiyet ve kontrolün ele geçirilmesi için gerçekleştirilen kara saldırılarında öldürülenler de var. 

Bachelet bütün bu saldırıların ve katliamların durdurulması için Suriye’de etkili olan ülkelerin harekete geçmesini istedi. 

İdlib ve çevresinde şu an üç milyon civarında insan yaşıyor ve bunların yarıdan çoğunu diğer bölgelerden bu bölgeye iltica etmiş olanlar oluşturuyor. 

Son dönemde saldırıların artması dört yüz bin kadar insanın bulunduğu bölgeyi terk ederek İdlib’in kuzeyinde Türkiye sınırına yakın yerlere iltica etmelerine neden oldu. 

Saldırı tehdidinin ve şiddetin devam etmesi sebebiyle İdlib ve çevresinde yaşayan binlerce çocuk yeni öğretim yılına başlamak için okula gitme imkanlarından yoksun bulunuyor. Gidebilecek olanlar da kendilerini güven içinde hissetmeyecekler. Çünkü her an öğrenim gördükleri okulun binasına bir roket atılması ve onlarca belki yüzlerce öğrencinin hayatını kaybetmesi tehlikesi var. Baas rejimi ve onun hakimiyetini sürdürmesi için destek veren işgalci güçler saldırılarında daha çok can kaybına neden olmak için hastaneleri ve okulları özellikle hedef alıyorlar. Bu yüzden binlerce aile çevrelerinde okullar bulunsa da çocuklarını bu okullara göndermekten çekiniyorlar. 

Zaten belirtildiği üzere okulların yüzde ellisi yapılan saldırılarda tahrip edildiği için ayakta kalabilen okullar en fazla üç yüz bin öğrenciye hizmet verebilecek kapasiteye sahip. Oysa bölgede eğitim görmesi gereken 650 bin civarında öğrenci bulunuyor. 

Görüldüğü kadarıyla Baas rejimi ve onun arkasında duran işgal güçleri İdlib’in güvenli bölge ilan edilmesiyle ilgili anlaşmalara hiç riayet etmediler. Bölgeyi yavaş yavaş yıpratmak için saldırılarına sistemli bir şekilde devam ediyorlar. Zaman zaman göstermelik olarak ateşkes ilan etmeleri de bölgeyi güvenceye kavuşturmuyor. Halep’te uyguladıkları bölgeyi etraftan kademeli bir şekilde işgal ederek muhalifleri sıkıştırmaya çalışma politikalarını aynen İdlib’de de uyguluyorlar. 

Ancak Halep’in hakimiyet altına alınması sonrasında burada Baas zulmünden kaçanlar genellikle İdlib’e sığınmışlardı. Baas zulmünün İdlib’i de kontrol altına alması durumunda buradan kaçmak isteyenlerin artık Suriye sınırları içinde gidebilecekleri bir yer yok. O yüzden bu insanlar zorunlu olarak Türkiye sınırlarına dayanacaklar ve büyük bir göç dalgası ortaya çıkacak. Türkiye’nin yeni bir göç dalgasını kaldırması çok zor olacağı için ister istemez mültecilerin Avrupa’ya doğru ilerlemelerinin önünü açmak zorunda kalacak. 

Bu yüzden Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün Uluslararası Göç Araştırmaları Direktörü Panu Poutwara, İdlib’deki durumun daha da kötüleşmesi ve yeni bir mülteci krizinin yaşanması durumunda AB ve Türkiye mülteci mutabakatının çökebileceği uyarısında bulundu. Poutwara, DW Türkçe’nin sorularına verdiği cevaplarda İdlib’de durumun endişe verici olduğunu, tırmanan gerilimin yeni bir mülteci krizine neden olacağını dile getirdi. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ömer Tayyar

Türkiye mülteci kirizinde kaybetti diyecekti ki her ay 2milyar dolar Gondermez iseniz bunları Avrupaya gönderirim. Bunların evlerini başlarına yikan batı olduğuna göre bunlara da bakmak zorundalar... Sık duracaksin büyük bir devlet olduğunu dünyaya hissettireceksin her önüne gelen antlasmayi kabul edip imzalamiyacaksin. Yoksa kimse seni dinlemez....

Omer

Maalesef sadece bir ayda binlerce masum çoluk çocuk demeden katlettiler balinayı kurtarmaya kurbagayi korumak için seferber olan batı katliamlara sessiz batı insan hakkı hukukmus demokrasi ymis bahsetmesin batıdan insaf beklemek yanlış anlaşmaya bile uymuyorlar Türkiye sınırları açmalı isteyen gitsin
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23