• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Gazze her an patlayabilir

22 Eylül 2018
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Siyonistlerin tanınmış gazetelerinden olan Yediot Aharanoot gazetesinin dün (21 Eylül 2018 Cuma) yayınlanan sayısında yer alan bir haberde, işgal hükümetinin güvenlik kabinesinin son toplantısında Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot’un da görüşlerine başvurulduğuna ve onun, “Abbas, Gazze’nin yüzümüze patlamasını istiyor” şeklinde bir görüş beyan ettiğine dikkat çekildi. Habere göre Eizenkot, Abbas’ın Gazze’yi iyice kıskaca almak suretiyle Hamas ile İsrail arasında bir savaş patlak vermesini ve böylece bir taşla iki kuş vurmayı amaçladığını iddia etti. 

İşgal rejiminin genelkurmay başkanının böyle bir görüş beyan etmesi ilginç tabii. Çünkü Abbas yönetiminin Gazze’ye yönelik yaptırımları ve ekonomik baskıları siyonist işgal rejimiyle koordineli bir şekilde yürütülüyor. İpleri ikisi aynı anda sıkıyor. Eğer bu konuda siyasi yönetimle askeri mekanizma arasında görüş farklılığı varsa birinin görebildiğini diğeri göremiyor demektir. Çünkü siyasi mekanizma, Abbas yönetiminin Gazze’ye yaptırım uygulamasını ve baskıları artırmasını bizzat kendisi istiyor. Belki askerî mekanizmanın başkanı burada Netanyahu hükümetinin göremediği bir gerçeğin farkına vardı ve onu uyardı. 

BM Ortadoğu Barış Faaliyeti Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov da BM Güvenlik Konseyi’nin Filistin meselesini ele aldığı bir oturumda yaptığı konuşmada Gazze’nin çok kötü şartlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti ve “Gazze her an patlayabilir” diyerek doğacak sonuçtan da uluslararası toplumun sorumlu olacağını dile getirdi. Onun bu açıklaması da Gazze’nin iyice kıskaca alınmasından kaynaklanan problemin artık sadece Gazze’yi değil “uluslararası toplum” olarak nitelendirilen küresel güçleri de ilgilendiren riskli bir vakıa haline geldiğine dikkat çekiyordu. 

30 Mart Toprak Günü ile başlayan Büyük Dönüş Yürüyüşü çerçevesinde yürütülen etkinlikler ve gösteriler ise devam ediyor. Bu çerçevede dün “Ablukayı Kırma Cuması” olarak isimlendirildi. Filistin İslâmî Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birimi Başkanı İsmail Heniyye’nin danışmanı Tahir en-Nunu da Gazze’den yayın yapan el-Aksa televizyonunun kendisiyle röportajında Büyük Dönüş Yürüyüşü eylemlerinin ve gösterilerinin amaçlarına ulaşıncaya kadar devam edeceğini dile getirdi. Tahir en-Nunu, ateşkes çabalarının da basından uzak bir şekilde devam ettiğini ancak ablukanın kırılmasıyla ilgili maddelerde herhangi bir yumuşamanın ve tavizin söz konusu olmayacağını ifade etti. 

Siyonist işgal rejimi on iki yıldan beri sürdürdüğü ablukaya rağmen Gazze halkının iradesini kırma ve onu işgale teslim olmaya zorlama konusunda başarılı olamadı. Gazze halkı Büyük Dönüş Yürüyüşü’nün başlamasıyla birlikte işgalciye karşı yeni bir mücadele süreci başlattı. Siyonist işgal yönetimi Mahmud Abbas’la da işbirliği yaparak bu mücadeleyi kırmak için abluka ve baskıyı daha da şiddetlendirdi. Fakat bu konuda da arzuladığını gerçekleştiremedi ve Büyük Dönüş Yürüyüşü bütün kararlılığıyla sürdürülüyor. 

Normalde bu mücadeleyi kırma konusunda Netanyahu ve Mahmud Abbas ittifak ve işbirliği içinde olduğu halde, siyonistlerin askeri kanadı Abbas’ın tavrına şüpheyle bakmak gerektiğini hatırlatma ihtiyacı duydu. Çünkü onlar kendilerinden başka hiç kimseye güvenmezler. Abbas da kendi halkına karşı bu derece katı tavır alarak siyonist işgalcilere yaranmaya çalışmasına rağmen onların kendisine hep şüpheyle yaklaştıklarını, güvenmediklerini bilmiyor değil. Ama ipleri onlara teslim etmiş olmanın yol açtığı durumla karşı karşıya. Bu yüzden kendi halkı nazarında itibarı düşerken kendilerine hizmet ettiği işgalci siyonistlere de yaranamıyor. Bundan daha büyük bir zillet olur mu?

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23