• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Filistin’le ilgili notlar

04 Ağustos 2018
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Bugünkü yazımızda Filistin’le ilgili bazı gelişmeler hakkında kısa notlara yer vermek istiyoruz: 

Siyonist işgalci askere yumruk atmasıyla sembol bir isim haline gelen 17 yaşındaki genç kız Ahed et-Temimi ve annesinin özgürlüğüne kavuşması gerek Filistin’de ve gerekse Filistin dışında bayağı yankılandı. Gerçi Filistin’de onun dışında da binlerce esir var. Bunların arasında bayan esirler de var. Ancak sembol haline gelen bazı isimlerin daha çok ilgi odağı olması tabiidir. Bizim temennimiz işgal zindanlarındaki bütün tutsakların özgürlüklerine kavuşturulmalarıdır. 

Gazze’ye on iki yıldan beri uygulanan insanlık dışı ablukanın yarılması amacıyla Avrupa’dan yola çıkan Dönüş (El-Avde) Gemisi’nin Gazze’ye girmesi siyonist işgal güçleri tarafından engellendi. İşgal güçleri gemide bulunan aktivistleri gözaltına aldığı gibi gemiye ve içinde bulunanlara da el koydu. İşgal yönetiminin, tekrar böyle bir şeye kalkışılmaması amacıyla gemiyi aşırı siyonist gruplara vermeyi düşündüğü işgalcilerin haber kaynaklarında dile getirildi. Gemide sivil aktivistler ve sadece ilaçlarla acil tıbbi malzemeler bulunuyordu. Gözaltına alınan aktivistlere işgal güçlerinin sorgulama esnasında işkence yaptıkları gemide bulunan aktivistler tarafından dile getirildi. 

Siyonist işgal yönetimi son dönemde Gazze’ye yönelik ticari ablukayı daha da ağırlaştırdı. Gazze’nin tek ticari kapısı durumundaki Kerem Ebu Salim kapısından ticari ürünlerin girişini büyük ölçüde engellemeye başladı. Ayrıca Gazze’ye ilaç, tıbbi malzeme ve yakıt girişini de büyük ölçüde engellediği ifade edildi. İşgal yönetimi aynı zamanda Gazzeli balıkçıların avlanma alanlarını da dokuz milden altı mile düşürdü. 

Hamas ile Fetih arasında Mısır’ın aracılığıyla yeniden uzlaşma anlaşması sağlanması için görüşmeler sürüyor. Kahire’de daha önce uzlaşma sağlanmış ama Mahmud Abbas yönetiminin anlaşmanın gereklerini yerine getirmemesi sebebiyle uygulamaya geçirilmemişti. Hamas geçtiğimiz günlerde Mısır istihbaratı tarafından sunulan anlaşma formülünü aynen kabul ettiğini bildirdi. Ancak anlaşmanın uygulanabilmesi için Abbas yönetiminin de razı olması ve aynı zamanda kabul ettiği anlaşmanın şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Şimdiye kadar bu konuda bir ilerleme kaydedilmemesine Abbas yönetiminin anlaşmaya bağlı kalmaması ve kabul ettiği şartlara uymaması neden oldu.

BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) finans sıkıntısı çekmesini gerekçe göstererek, çalıştırdığı Filistinli elemanlardan birçoğunu işten çıkardı, önemli bir kısmının işini de yarım zamanlı çalışmaya dönüştürdü. Ayrıca Gazze’de ve Lübnan’da UNRWA’ya bağlı okulların bu yıl açılıp açılmayacağı konusunda kesin bir şey söyleme imkânlarının olmadığını iddia etti. UNRWA’nın tutumu Filistinlilerin tepkisine neden oldu. Konu hakkında yorum yapanlar meselenin finans sıkıntısı olmadığını, Filistinlileri daha çok zorlamak ve Yüzyılın Anlaşması’nın zeminini hazırlamak amacıyla bu uygulamalara başvurulduğunu dile getirdiler. 

İşgal güçleri son dönemde Filistinli basın mensuplarına yönelik baskı ve şiddetini artırdı. Bu uygulamadan dolayı çok sayıda basın mensubu şu an zindanda tutuluyor. Hapse atılanlar arasında Filistin’in tanınmış bayan yazarı Lema Hatır da yer alıyor. İşgal rejimi Lema Hatır’ı günlerden beri çok zor şartlarda sorgulamaya tabi tutuyor ve gözaltı süresini uzattı. 

Büyük Dönüş Yürüyüşü eylemleri işgal rejiminin tüm saldırılarına rağmen kesintisiz bir şekilde devam ediyor. İşgal yönetiminin ablukanın şartlarını ağırlaştırması Büyük Dönüş Yürüyüşü eylemlerini durdurmayı başaramadı. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23