• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Doğu Guta’ya napalm bombaları

24 Mart 2018
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Baas güçlerinin ve ona destek amacıyla Suriye’de savaşan Rusya’nın işgal güçlerinin Doğu Guta’ya yönelik korkunç saldırıları devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece Doğu Guta’nın Arbin beldesinde bir sığınağın hedef alınması üzerine 37 kişi yanarak hayatını kaybetti. 

El-Cezire’nin haber sitesinde yer alan bilgiye göre Doğu Guta’nın Arbin beldesinde bir sığınağı hedef alan saldırıda yakıcı napalm bombası kullanıldı. Haresta’dan bölgenin kuzeyine ulaşan ilk muhacir grubu saldırıya maruz kaldı.

Saldırıda hayatlarını kaybedenlerin büyük çoğunluğunun kadınlardan ve çocuklardan oluştuğu ifade edildi. Haberlerde belirtildiğine göre bölgedeki siviller yoğun bir şekilde saldırıların devam etmesi sebebiyle zaten sığınaklardan dışarı çıkamıyorlar. Ancak Rus işgal güçleri sığınaklara sığınmış durumdaki insanları da yakarak öldürmek amacıyla doğrudan bir sığınağı hedef alarak yakıcı etki gösteren napalm bombası kullandı. Bu bombanın etkisiyle 37 kişi sığınakta feci bir şekilde yanarak can verdi. 

Rus işgal güçlerinin Doğu Guta’ya yönelik saldırılarında napalm bombasını daha önce de kullandığı haberlerde dile getirilmişti. Yaklaşık bir hafta önce de yine Doğu Guta’nın Kefr Batna beldesini hedef alan bir saldırıda da Rus uçakları tarafından napalm bombası kullanılmıştı ve elli kişi feci bir şekilde hayatını kaybetmişti. Buradaki saldırıda hayatlarını kaybedenlerin de tamamının sivil olduğu ifade edilmişti. Bu saldırıda bazıları ağır olmak üzere çok sayıda sivil de yaralanmıştı. 

Esed rejimine ait savaş uçakları ve Rus işgal güçlerinin savaş uçakları sığınaklardan dışarı çıkamayan sivillerin sığınaklarda ölmelerine neden olabilmek için ayrıca klor gazı bombaları kullanıyor. Çünkü bu bombaların yaydığı gazlar da sığınakların içine sızabiliyor ve insanlar onun zehirinden etkilenerek hayatlarını kaybediyorlar. Doğu Guta’daki tıp kaynaklarının verdiği bilgilere göre söz konusu uçaklardan klor gazı bombalarının yanı sıra yakıcı fosfor bombaları ve misket bombaları da atılıyor. 

Saldırılarda bunların dışında da muhtelif yasak bombalar kullanılıyor. Esed güçleri ve onlara destek veren işgal güçleri Doğu Guta’yı uzun süreden beri muhasara altında tutmalarının ardından geçtiğimiz günlerde bir kara operasyonu başlattılar. Amaçları bölgede kontrolü tamamen ele geçirmekti. Ancak kara güçleri direniş güçleri karşısında önemli kayıplar verdiler. Dolayısıyla istedikleri şekilde bölgede kontrolü ele geçiremediler. Bunun üzerine gerek Baas güçleri ve gerekse onlara destek amacıyla Suriye’de bulunan Rus işgal güçleri intikam amacıyla hava saldırılarını yoğunlaştırdılar. Üstelik saldırılarında dediğimiz gibi napalm bombasına varıncaya kadar kullanımı yasak olan bütün tehlikeli bombaları kullanarak. 

BM ve onunla bağlantılı uluslararası mekanizmalar ne yazık ki Rusya’nın ve Baas rejiminin bu korkunç saldırıları karşısında ciddi bir tavır ortaya koymamaya devam ediyor. Üstelik BM Güvenlik Konseyi’nin Doğu Guta’da ateşkes uygulanmasına dair bir karar çıkarmış olmasına rağmen. Kararın uygulanması için saldırgan güçlere herhangi bir baskı uygulanmadı ve herhangi bir yaptırıma başvurulmadı. BM Güvenlik Konseyi’nin kararında Doğu Guta üzerinde yıllardan beri devam eden muhasaranın da derhal kaldırılması ve insanî yardımların sokulması için yolların açılması isteniyordu. Fakat saldırgan güçler muhasarayı bütün şiddetiyle devam ettiriyorlar. Bu konuda da kararın uygulanması için herhangi bir fiili baskıya başvurulmadı. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23