• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Cezayir seçimlerinin sonuçları

18 Haziran 2021
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Bugün İran’da, Ali Hamaney’in desteklediği adaya rakip olabileceklerinden endişe edilen adayların büyük ölçüde saf dışı edildiği, dolayısıyla sonucu baştan belirlenmiş olarak görülen cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılıyor. Bu seçimlerin öncesindeki siyasi manzara ve adayların durumu ile ilgili değerlendirmemizi 3 Haziran tarihinde yayınlanan yazımızda yapmıştık. Yorumcular bu kez İmam’ın adayı İbrahim Reisi’nin kazanması için bütün şartların oluştuğunu düşünüyorlar. Bu durum karşısında yine de bir “sürpriz” olur mu bilemiyoruz. 

Bu arada siyonist işgal rejiminde Netanyahu’ya karşı oluşturulan cephenin kurduğu koalisyon sadece bir oy farkıyla güvenoyu aldı ve fazla gürültü çıkarmadan görevi devraldı. Yeni hükümet, fanatik yahudi gruplarının 15 Haziran tarihli Bayrak Yürüyüşü’nü gerçekleştirmesi için Kudüs’ü adeta polis karargâhına dönüştürerek, yürüyüşü protesto eden Filistinlilere saldırıp 33 kişiyi yaralayarak, birçok kişiyi gözaltına alarak, aynı günün gecesinde de, Kudüs halkının direnişine destek amacıyla Gazze’den civardaki yahudi yerleşim merkezlerine yanan balonlar gönderilmesini gerekçe gösterip bu bölgenin güney kesimlerindeki Hamas mevzilerine hava saldırıları düzenleyerek işe başladı. Böylece Netanyahu’nun yolunu sürdürdüğünü, siyonist saldırganlıkta ondan geri kalmaya niyeti olmadığını göstermeye çalıştı. Bu durum da adının “değişim hükümeti” olmasının vakıada hiçbir karşılığının ve anlamının olmadığını ortaya koydu. Yeni hükümetin bu tutumu ona dışardan destek veren Mansur Abbas liderliğindeki Birleşik Arap Listesi’nin (Ra’am) bu destek karşılığında Filistinliler lehine önemli kazanımlar elde ettikleri iddiasının da ne kadar boş ve anlamsız olduğunu ispat etti. 

Bu arada Cezayir’de, iki meclisli parlamentonun alt meclisi niteliğindeki, 407 sandalyeli Ulusal Halk Meclisi’nin yeni üyelerinin belirlenmesi için 12 Haziran tarihinde yapılan seçimlerin sonuçları da açıklandı. 

Cezayir’deki Ulusal Seçim İdaresi Başkanı Muhammed Şerfi’nin verdiği bilgilere göre, hakim sistemin omurga partisi olarak bilinen Ulusal Kurtuluş Cephesi 105 sandalye kazanarak seçimlerden yine birinci çıktı. Ama kazandığı sandalye sayısı hükümet kurmak için gerekli 204 sandalyeden çok azdı. Dolayısıyla tek başına hükümeti kurma imkanı elde edememiş oldu. 

Siyasi partiler içinde ikinci sırada yer alan, İslamî eğilimli Toplumsal Barış Hareketi oldu. Bu parti ise 64 sandalye kazandı. 

Üçüncülüğü 57 sandalye kazanan Demokratik Ulusal Birlik Partisi aldı. 

Dördüncü sırada 48 sandalye kazanan Gelecek Cephesi Partisi yer aldı. 

Beşinci sırada yer alan parti 40 sandalye kazanan Toplumsal Yapı Partisi oldu. Olgun Yönetim Partisi 3, Adalet ve Kalkınma Partisi ile Yeni Şafak Partisi 2’şer sandalye kazanabildi. 

78 sandalyeyi ise bağımsızlar kazandı. Bu yönüyle bağımsızlar sayı itibariyle Ulusal Kurtuluş Cephesi’nden sonra ikinci sırada yer almakla birlikte belli bir siyasi çatı altında toplanmadıkları için ayrı bir grup sayılmıyorlar. Ama aralarında ittifak kurarak herhangi bir koalisyon hükümetine ortak olmaları ve bakanlık elde etmeleri mümkün. 

Her şeyden önce seçime katılımın %30.2 oranında kalması, en başta seçimin boykot edilmesi çağrıları yapan siyasi kesimlerin çağrılarının büyük yankı bulduğunu ve halkın henüz seçimlerin dürüst olacağı konusunda yeterince mutmain olmadığını göstermesi açısından dikkat çekicidir. 

Bu arada, hakim sistemin ana siyasi yapılanması durumundaki Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin birinci parti olabilmesi de toplumun siyasi iradesinin seçim sonuçlarına yeterince yansımadığını gösterir. Ama muhalefetin önemli bir kısmının seçimleri boykot etmesinin bu partinin oylarının oranının yüksek çıkmasında rolü olduğu söylenebilir. Yani bu kez seçimlerin sonuçlarını etkileyecek usûlsüzlükler ve müdahaleler muhtemelen önceki seçimlere nispetle çok daha azdır, ama halkın önemli bir kesiminin sandık başına gitmemesi, Ulusal Kurtuluş Partisi’nin yine birinci çıkmasında etkili olmuştur. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Bir düşünen

Seçim demokrasi denilen sistemin bir hokkabaz oyunudur. 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23