• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

BAE’nin yeni Emiri

19 Mayıs 2022
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Geçtiğimiz günlerde İslam dünyasında önemli bazı gelişmeler oldu. Somali’de cumhurbaşkanlığı, Lübnan’da parlamento seçimleri yapıldı. Libya’da gayri meşru paralel başbakan Fethi Başağa, çirkin bir yöntemle başkent Trablus’u ele geçirme teşebbüsünde bulunarak çatışmalara ve bazı kişilerin öldürülmesine, bazılarının yaralanmasına sebep oldu. Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) Emir yani başkan öldü, onun veliahtı koltuğa oturdu. İnşallah bu haftaki yazılarımızda da bu gelişmeler üzerinde durmaya çalışacağız ve önce BAE’deki Emir değişikliği üzerinde durmak istiyoruz. 

Birleşik Arap Emirlikleri adından da anlaşılacağı üzere yedi emirlikten oluşan monarşik bir federasyondur. Adı İngiliz dilinde Abu Dhabi, Arapçada Ebu Zaby olan ama maalesef Türkçede de İngilizcesi kullanılan başkentin bulunduğu emirliğin emiri tüm federasyonun da emiri yani başkanı sayılmaktadır. 

Federasyonun Emiri 2004 yılına kadar, aynı zamanda BAE’nin kurucusu olan Zayid bin Sultan Âl Neheyan idi. İsimle ilgili iki not düşelim. Adamın doğru adı Zayid’dir. Ama İngilizler kendi okumalarını esas alarak Zayed diye yazıyorlar. Türkçede de öyle yazılıyor. Âl kelimesi ise harfi tarif olarak kullanılan el değil aile anlamına gelen âl’dir. Körfez emirlerinin aile adlarının yazılmasında bu ikisi hep karıştırılıyor. 

Zayid bin Sultan’ın 2 Kasım 2004 tarihinde vefat etmesi üzerine yerine oğlu Halife geçti. Bir diğer oğlu Muhammed ise veliaht tayin edildi. Ancak Türkiye’den BAE’deki gelişmeleri takip edenlerin de yakından gözlemlediği üzere bu ülkeyle ilgili gelişmelerde özellikle son dönemde federasyon başkanı Halife’den ziyade veliaht prens Muhammed bin Zayid’in ismi duyuldu. Çünkü ülkenin gerek iç ve gerekse dış politikasını şekillendiren, bağlantıları kuran, anlaşmaları yöneten oydu. O yüzden Halife bin Zayid daha çok sembolik başkan konumundaydı. İcraatın başında olan kişi yine kardeşi Muhammed’di. 

Şimdi Halife öldü. Ne yapalım? Allah kimseye bu dünya hayatında sonsuzluk vermemiş. Çünkü bu dünya hayatı asıl sonsuz hayatı kazanmak için kullanmamız gereken bir imtihan dönemi. Ne kadar sürer bilmiyoruz. Ama Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor: 

“(Allah): “Yeryüzünde yıl olarak ne kadar kaldınız?” der.”Bir gün veya bir günün birazı kadar kaldık. Sayanlara sor” derler. Der ki: “Sadece az (bir süre) kaldınız. Gerçekten bir bilseydiniz!.” Yoksa sizi boşuna yarattığımızı ve bize döndürülmeyeceğinizi mi sandınız?” (Mü’minun, 23/112-115)

Kur’an-ı Kerim’in bir başka yerinde de şöyle buyurulur: 

“Ne dersin, onları yıllarca (dünyalıklardan) yararlandırsak, sonra kendilerine vadedilen başlarına gelse, yararlandırıldıkları onlara ne sağlayabilir?” (Şuara, 26/205-207)

İnsan dünya nimetinden ne kadar çok yararlansa da geçicidir ve sonunda elinden çıkacaktır. Ama burada kendisine verilen nimetlerle salih ameller işlemek suretiyle kazanacağı ahiret hayatı kalıcıdır. O yüzden Allah’ın burada verdiği nimetleri, kalıcı olan hayatı kazanmada değerlendirmeye çalışmak gerekir. Allah cümlemizi bu bilinçle dünya hayatını fırsat olarak değerlendirenlerden eylesin. 

BAE’de federasyon başkanının değişmesiyle değişen bir şey olmayacak. Çünkü yukarıda da ifade ettiğimiz üzere ülkenin politikasını belirleyen, şimdi başa geçen kişiydi. 

Muhammed bin Zayid’in muhtelif mafyalarla bağlantılarının olduğu ve çeşitli karanlık işleri organize ettiği hakkındaki yorumlarda birçok kez dile getirildi. Arap Baharı sürecinde devrilen diktatörlerin saltanatlarının kurtarılması için çıkarılan karışıklıkların, gerçekleştirilen darbelerin yönlendirilmesinde ve finanse edilmesinde önemli bir rolünün olduğu ise gizli değil. Çünkü bunu bizzat kendi adamları bir “iftihar sebebi” olarak gündeme getirmekten çekinmediler. 

Ayrıca BAE’nin İsrail işgal rejimiyle ilişkilerinin normalleştirilmesinde ve ittifak anlaşmaları imzalanmasında da etkili isim yine Muhammed bin Zayid oldu. Dolayısıyla siyonist işgal rejiminin hesapları ve çıkarları ile ilgili tavırlarda da bir değişiklik olmayacak.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

FATİH BURAK

Hiç biriniz 19.Mayıs’tan yani Bayramdan bahsetmemişsiniz. Edep yahu! Bu ne büyük nankörlük!

NADİR YÜCELLİ

Osmanlı’yı arkasından hançerleyen Arapları tanıyın artık.  
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23