• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Ahmed Cibril

09 Temmuz 2021
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi – Genel Komutanlık (FHKC-GK) örgütünün lideri Ahmed Cibril, 7 Temmuz Çarşamba günü Suriye’nin başkenti Şam’da 83 yaşında, tedavi gördüğü bir hastanede hayata veda etti. Anladığımız kadarıyla, yaşlılıkla da ilgisi olan birtakım hastalıklardan dolayı günlerden beridir hastanede tedavi görüyordu ve bu hastalıklar sebebiyle vefat etti. Yani bazı haber kaynaklarında yer alan, suikast teşebbüsünde yaralanmış olabileceğine dair iddiaları doğrulayan geçerli bir bilgi yok. 

Ahmed Cibril, Filistin cephesinde yer alan küçük çaplı bir örgütün lideri olmasına rağmen kendisinden çokça söz ettirmeyi başarabilmiş biridir. Bunda belki Ortadoğu diye adlandırılan bölgedeki bazı sistemlerle kurduğu bağlantıların ve örgütüne mensup elemanların ses getiren birtakım eylemler gerçekleştirmiş olmalarının payı vardı. Ama son dönemde bu yönden etkisini bayağı kaybetmiş olduğu da herkes tarafından dile getirilen bir gerçektir. 

Filistin davasıyla ilgili olarak uluslararası düzeyde düzenlenen toplantıların geneline davet edildiği için kendisiyle bu toplantıların birçoğunda bir araya gelme, şahsen görüşme imkânım olmuştu. Ama bu görüşmelerimizin tümü ayaküstü ve protokol düzeyinde oldu; kendisiyle Filistin davasıyla ilgili konularda ayrıntılı konuşacak kadar bir sohbet gerçekleştirmiş değilim. 

Örgütünün adı, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi – Genel Komutanlık olduğu içinde zihinlerde ilk anda, onun Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’ni yöneten bir üst otoritenin askeri lideri olduğu kanaati oluşuyor. Ama her ne kadar Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin kuruluşunda yer almış olsa da sonrasında bu hareketten tamamen koparak ayrı örgüt kurmuş ve ona da FHKC-GK adını vermiştir. Yani onun örgütünün, FHKC ile örgütsel hiçbir bağlantısı yoktur. Arap ulusçusu sosyalist solculuk yönünden ideolojik tavırlarında benzerlik olsa da siyasi duruşları tamamen farklıdır. 

Ahmed Cibril’in örgütünü, Suriye’deki hakim sistemin Filistin cephesindeki lobisi ve uzantısı olarak tanımlamak yanlış olmaz. Zaten FHKC’den ayrılmasına da bu hareketin eski lideri George Habbaş’la Suriye hükümetine karşı tavır konusunda ortaya çıkan ihtilaf sebep olmuştu. Ancak bu ayrılma henüz Hafız Esed’in askeri darbe yoluyla Suriye’de iktidarı ele geçirmesinden önce gerçekleşmiştir. Yani Cibril’in Suriye’deki derin güçlerle bağlantısı Baas diktatörü Hafız Esed’in yönetimi ele geçirmesinden önce başlamıştı ve onun başa geçmesinden sonra da kesintisiz bir şekilde devam etti. 

Esed rejiminin 1983’te, Lübnan’daki Filistin mülteci kamplarında bulunan FKÖ militanlarına yönelik operasyonunda, Cibril’in adamları Esed’in safında FKÖ militanlarına karşı savaşmışlardı. Esed rejiminin bu operasyonu Filistin direnişine en büyük ihanetlerinden biridir. Bu ihanette Cibril’in adamlarının Esed’in safında yer almaları daha sonra FKÖ ile irtibatlarının tamamen kopmasına neden olmuştu. 

Bununla birlikte Cibril’in adamlarının İsrail işgal rejimi hedeflerine yönelik olarak da ses getiren bazı eylemlerinin olduğunu belirtmemiz gerekir. Bunların en önemlileri ise İsrail askerlerinin rehin alınması suretiyle işgal zindanlarındaki Filistinli esirlerin özgürleştirilmesi için pazarlıklar yapılması olmuştur. Bunlardan 1974’te Kiryat Şamona beldesinde gerçekleştirilen eylemde, işgal güçlerinin rehineleri kurtarma operasyonu gerçekleştirmesi üzerine Cibril’in adamlarından olan üç eylemci kendilerini patlattı ve onlarla birlikte 20 işgalci hayatını kaybetti. 1979’da gerçekleştirilen Nurs eyleminde 76 Filistinli esiri özgürlüğüne kavuşturmayı başardılar. En önemli eylemleri ise 1985’te gerçekleştirdikleri Yukarı Celil eylemi olmuştur. Bu eylem sonrasında yapılan esir takası sonucu aralarında Hamas’ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin’in de bulunduğu 1150 esir özgürlüğüne kavuşturuldu. İçlerinde Filistin davasına destek amacıyla geldikleri için tutuklanmış yabancılar da vardı. 

Cibril’in eski Libya diktatörü Muammer El-Kazzafi’yle ve İran rejimiyle de iyi ilişkiler kurduğu biliniyor. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Okur

Allah rahmet eylesin.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23