Rodos ve Kerpe’deki radar sistemlerinin çökmesiyle Yunanistan’ın güneydoğusundaki hava sahasında ciddi güvenlik açığı oluştu. Hava trafik kontrolörleri, sistematik ihmal nedeniyle ülkenin uluslararası alanda itibar kaybettiğini vurguladı.
Yunanistan’ın Rodos ve Kerpe adalarındaki radar sistemlerinin devre dışı kalması, ülkenin güneydoğusundaki hava sahasını adeta “kör noktaya” çevirdi. Özellikle yaz aylarında yoğunlaşan hava trafiği için büyük risk oluşturan arıza, Atina yönetimini zor durumda bıraktı.
Yunanistan Hava Trafik Kontrolörleri Derneği tarafından yapılan açıklamada, Atina FIR hattının güneydoğusundaki gözetim sistemlerinin ya bozuk olduğu ya da işlevsiz hale geldiği belirtildi. Açıklamada, “Girit’ten Meis’e kadar olan bölge uçuş güvenliği açısından kritik öneme sahip. Bu bölgedeki radarların devre dışı kalması hava trafiğinin yönetimini neredeyse imkânsız hale getiriyor” ifadeleri yer aldı.
Dernek, Rodos’taki Attavyros Dağı’nda bulunan radarın yıllar önce sabotaj sonucu hasar gördüğünü ancak bugüne kadar onarılmadığını, Kerpe’deki radarın ise sürekli arızalandığını bildirdi.
“Yunanistan uluslararası alanda zayıf görünüyor”
Derneğin Genel Sekreteri Panagiotis Psaros imzasıyla yayımlanan bildiride, krizin münferit bir sorun olmadığı vurgulanarak altyapının sistematik şekilde ihmal edildiği ifade edildi. Açıklamada, “Uçuş güvenliği için hayati öneme sahip sistemler yenilenmezken yönetim, tanıtım projelerine milyonlar harcıyor. Bu tablo, artan trafik ve jeopolitik gerilim döneminde ülkenin itibarını yerle bir ediyor” denildi.
Atina’da da radar sıkıntısı
Ülkenin en büyük havalimanı olan Atina Eleftherios Venizelos’ta da benzer sıkıntılar yaşandığı kaydedildi. Terminal radarlarının yalnızca birinin çalıştığı, doğu pistinin aletli iniş sisteminin ise aylarca devre dışı kaldığı bildirildi. Frekanslardaki parazitler ve kapsama sorunları nedeniyle hava trafiğinin yönetilemez hale geldiği aktarıldı.
Ayrıca Akarna Dağları’ndaki yayın merkezinde frekansların haftalarca sorunlu olduğu, ancak sistem tamamen devre dışı kalınca müdahale edildiği belirtildi.
Avrupa Komisyonu’na şikâyet hazırlanıyor
Hava Trafik Kontrolörleri Derneği, Avrupa Komisyonu’na “Hava Trafik Yönetimi Alanında İhlaller ve Uyum Eylem Planı” sunmaya hazırlanıyor. Ancak planın hazırlanma sürecinde hiçbir kontrolörün yer almaması da sert dille eleştirildi.
Açıklamada, “Yönetim, sistemi uygulayacak olan kontrolörleri dışlayarak büyük bir hata yapmaktadır. Bu plan, geçmişin hatalarını tekrarlatacaktır” ifadesi kullanıldı.
Bildiride ayrıca operasyon merkezlerinde hijyen sorunları yaşandığı, radar odalarında haşerelerin dolaştığı, kontrolörlerin oturacak koltuk bulamadığı öne sürüldü. Yeni Disiplin Yasası tasarısıyla sendika temsilcilerine baskı uygulandığı, eleştirilerini dile getiren yetkililerin ise cezalandırıldığı belirtildi.