• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yeryüzü Doktorları Gönüllüsü Doç. Dr. Balkan: "Paylaşmak şifadır"

Yeniakit Publisher
2020-04-01 11:02:28 -
Yeryüzü Doktorları Gönüllüsü Doç. Dr. Balkan: "Paylaşmak şifadır"

Doç. Dr. İlker İnanç Balkan: - "Virüslerin yol açtığı hastalıklarda hastalığın seyrini belirleyen en önemli unsur virüsten çok bağışıklık sisteminin kendisidir. Yalnızlık, üzüntü ve kasvet bağışıklığı etkilerken, ümit, sevgi, merhamet ve sabır bağışıklığı diri tutmakta, hastalığın vereceği hasarı azaltmaktadır. Paylaşmak bu yüzden şifadır" - "Sivil toplum kuruluşları, tam da bu noktada devreye girmeli, küresel ölçekte bir salgına karşı tüm kurumları ve var gücüyle mücadele eden devletimizin yükünü bir nebze de olsa paylaşmalıdır"

İSTANBUL (AA) - LALE BİLDİRİCİ BÜYÜKKARAKAYA - Yeryüzü Doktorları Gönüllüsü Doç. Dr. İlker İnanç Balkan, virüslerin yol açtığı hastalıklarda hastalığın seyrini belirleyen en önemli unsurun bağışıklık sistemi olduğunu belirterek, "Yalnızlık, üzüntü ve kasvet bağışıklığı etkilerken, ümit, sevgi, merhamet ve sabır bağışıklığı diri tutmakta, hastalığın vereceği hasarı azaltmaktadır. Paylaşmak bu yüzden şifadır." dedi.

Doç. Dr. Balkan, gecen yıl aralık ayında Çin'in Vuhan kentinde görülmesinin ardından büyük bir hızla dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile en ön safta, göğüs göğüse çarpışan kahramanlardan sadece biri...

Balkan aynı zamanda, pandemi servislerine yatırılan hastaların hazırlıksız oldukları için kişisel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çektiklerini fark ederek, gönüllüsü olduğu Yeryüzü Doktorları tarafından "Destek kiti ulaştırın, iyilik bulaştırın" kampanyasının fikir mimarları arasında yer alıyor.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde pandemi servislerinde yaptıkları vizitlerde birçok hastanın geceyi pantolon, gömlek gibi günlük kıyafetlerle geçirdiğini, bu nedenle dinlenemediğini, oda içerisinde ayakkabıları ile oturduğunu fark eden Balkan, bu ihtiyacın karşılanması için dünyanın birçok bölgesinde ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşan Yeryüzü Doktorları Gönüllüleri ile birlikte kampanyanın başlamasına vesile oldu.

İçinden geçilen süreçte hekim olarak hayat kurtarmasının yanında gönüllü faaliyetlerine de devam eden Balkan, sürece ilişkin gözlemlerini AA muhabirine anlattı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

- "Yeryüzü Doktorları, tam da ihtiyaç duyduğunuz anda 'yanınızdayız' diyor"

Doç. Dr. Balkan, pandeminin insanların bir kısmını eve, bir kısmını karantinaya kapatıp günlük hayatın yeni kurallarla yeniden düzenlenmesine yol açtığını söyledi.

Her geçen gün daha fazla sayıda insanın yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı ile hastanelere başvurduğunu aktaran Balkan, hastanelerde yeni oluşturulan pandemi servislerinde tek kişilik odalara yatırılan hastaların bir kısmının tamamen hazırlıksız geldiğini, refakatçi ve ziyaretçiye de izin verilmediği için kişisel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çektiğini aktardı.

Doç. Dr. Balkan, bu kapsamda dünyanın birçok bölgesinde ihtiyaç sahiplerinin yardıma koşan Yeryüzü Doktorları Gönüllüleri ile birlikte kampanyanın başlatıldığını anlattı.

"Destek kiti ulaştırın, iyilik bulaştırın" kampanyası kapsamında karantina altındaki kişilere pijama, terlik, diş fırçası gibi temel ihtiyaçlardan oluşan kitler ulaştırıldığını dile getiren Balkan, şöyle konuştu:

"Karantinada olmak çok zor. Tedirgin, kaygılı, sıkıntılı bir süreç yaşıyorsunuz ve yaşadıklarınızı paylaşabileceğiniz insanlar, sevdikleriniz yattığınız servisin kapısından alınmıyor. Üstelik yanınıza bir çanta dahi alıp gelmeden yatırılmış durumdasınız. Sağlığınız ile ilgili duyduğunuz kaygı, bu yalnızlık ortamında kaçınılmaz olarak biraz daha artıyor. Dahası etrafınızdaki insanlara hastalık bulaştırma riski ve endişesi ile kendinizi biraz suçlu bile hissedebiliyorsunuz. İşte böyle kırılgan bir psikolojik ortamda odanızın kapısı açılıyor ve size en çok ihtiyaç duyduğunuz kişisel malzemeleri içeren bir hediye paketi sunuluyor. Pijama, terlik, diş fırçası-macunu, kağıt havlu, kolonya. Kendinizi bir nebze evinizde hissediyorsunuz. Bir mektup çıkıyor içinden, sıcacık oluyor içiniz. Yeryüzü Doktorları, binlerce gönüllüsünün gönül dili ile tam da ihtiyaç duyduğunuz anda 'yanınızdayız' diyor. Pandemi günlerinde evinde kalan ancak seyirci kalmaya asla razı olmayan büyük ailemiz ile hastanelerde şifa bekleyen hastalarımız arasında bir sevgi ve merhamet köprüsü kurmak, Yeryüzü Doktorlarının ülküsünün ve ufkunun gereğiydi. Hızla proje şekillendirildi, karantina altındaki hastalar için hijyen sepetleri oluşturuldu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinden başlayarak destek kitleri dağıtımına başlandı. İlk etapta 100 hastaya dağıtıldı. Bu rakam hızla artacaktır, zira kampanya ilk günden büyük yankı buldu, bağışlar gelmeye başladı."

- "Evde kalmaya devam edilmeli"

Koronavirüsle mücadelede sivil toplum kuruluşlarına ve gönüllülere görevler düştüğünü belirten Doç. Dr. Balkan, "Virüslerin yol açtığı hastalıklarda hastalığın seyrini belirleyen en önemli unsur virüsten çok bağışıklık sisteminin kendisidir. Yalnızlık, üzüntü ve kasvet bağışıklığı etkilerken, ümit, sevgi, merhamet ve sabır bağışıklığı diri tutmakta, hastalığın vereceği hasarı azaltmaktadır. Paylaşmak bu yüzden şifadır. Sivil toplum kuruluşları, tam da bu noktada devreye girmeli, küresel ölçekte bir salgına karşı tüm kurumları ve var gücüyle mücadele eden devletimizin yükünü bir nebze de olsa paylaşmalıdır." diye konuştu.

Doç. Dr. Balkan, vatandaşların Sağlık Bakanlığının önerilerini ciddiye almasını ve evde kalmaya devam edilmesini isteyerek sözlerini tamamladı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23