• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türk Büyükelçisinin eşi, koronavirüs ile mücadelede Afrikalılara destek veriyor

Yeniakit Publisher
2020-03-31 11:07:24 -
Türk Büyükelçisinin eşi, koronavirüs ile mücadelede Afrikalılara destek veriyor

Tanzanya'da "Mama Turkey-Türk anne" olarak tanınan Türkiye'nin Darüsselam Büyükelçisi Ali Davutoğlu'nun eşi Yeşim Meço Davutoğlu, tüm dünyanın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla büyük bir sınavdan geçtiği bugünlerde, Afrikalılara sıvı sabun ve dezenfektan dağıtıyor - Davutoğlu: "Türk bayraklı sıvı sabunlarımız ve dezenfektanlarımızı yanımızda götürüyoruz. Özellikle çocuklara, sabunla ellerini nasıl yıkamaları gerektiğini gösteriyorum" - "Bu ülke bu tür yardımı ilk kez gördü. Sıvı sabun, dezenfektan yardımını ilk kez Türkiye yapmış oldu. Bunun da ayrı gururunu yaşıyorum" - "Biz 2012 yılından beri su kuyusu açıyoruz. Bu günlerde fazlalaştırdık. Daha çok yardım gelmeye başladı"

İSTANBUL (AA) - BAŞAK AKBULUT YAZAR- Türkiye'nin Darüsselam Büyükelçisi Ali Davutoğlu'nun eşi Yeşim Meço Davutoğlu, Afrika'daki insani yardım çalışmalarının yanı sıra koronavirüsün yaşandığı bu günlerde yerel halka Türk bayraklı sıvı sabun ve dezenfektan dağıtıyor.

Tanzanya'da yürüttüğü insani yardımlardan dolayı "Mama Turkey-Türk Anne" olarak tanınan ve yaklaşık 8 yıldır Afrika kıtasındaki insanların sesi olmak için çalışan, Türkiye'nin Darüsselam Büyükelçisi Ali Davutoğlu'nun eşi Yeşim Meço Davutoğlu, yeni tip koronavirüsle mücadelede en çok dile getirilen "ellerinizi bol suyla yıkayın, bol bol su için" önerilerine karşın, yeteri kadar su kaynağına sahip olmayan Afrika kıtasındaki duruma ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Tanzanya'da yaşamaktan mutlu olduklarını ifade eden Davutoğlu, bir büyükelçi eşi ve ülkesini temsil eden bir Türk kadını olarak, Türk kadınlarının en doğal özelliği olan yardımlaşmayı ve sosyalleşmeyi görevlendirildikleri ülkede de devam ettirmeye çalıştığını söyledi.

Davutoğlu, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Tanzanya'da da görüldüğünü belirterek, "Burada henüz vaka sayısı çok az. Buranın devleti de standart olan önlemleri alıyor. Buradaki sıkıntı, burası Türkiye gibi değil. Türkiye’deki sağlık koşulları çok iyi. Şayet burada vaka çoğalırsa çok zor günler yaşanır. Bütün ulaştırma durdu, havaalanı çalışmıyor. Allah bu ülkeye yardım etsin, tek duam o." dedi.

- "2012 yılından beri su kuyusu açıyoruz"
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Afrikalıların temiz suya erişimindeki sıkıntıları dile getiren Davutoğlu, "Şehrin çok az bölümlerinde su şebekesi var. Fakat geri mahallerde ve kırsaldaki köylerde su kesinlikle yok. Yer altında su var ama o suyu dışarı çıkarmak için su kuyuları açılmak zorunda. Biz de 2012 yılından beri su kuyusu açıyoruz. Bu günlerde fazlalaştırdık. Daha çok yardım gelmeye başladı. Su kuyusu açmak ucuz bir şey değil. Bir kişi 1 su kuyusu açamazsa da 10-20 kişinin parasını havuzda topluyoruz, su kuyusu açacak kadar para biriktiğinde kuyumuzu açıyoruz. İhtiyaca göre yardımlarınız devam ediyor." diye konuştu.

- "Sıvı sabun, dezenfektan yardımını ilk kez Türkiye yapmış oldu"

Koronavirüs ile mücadele için yerel halka verdikleri desteği anlatan Davutoğlu, şunları ifade etti:

"Kırsaldaki birçok kişi, deterjanı belki de biz götürünce gördü. Ben gözümle şahit oldum. Yerdeki toprağı alıp toprakla külle tencere, tabak yıkayan kadınları gördüm. Biz de su kuyusu açmayı fazlalaştırdık. İnsanların temiz suya erişmesine yardım ediyoruz. Bunun yanı sıra Türk bayraklı sıvı sabunlarımız ve dezenfektanlarımızı yanımızda götürüyoruz. Özellikle çocuklara sabunla ellerini nasıl yıkamaları gerektiğini gösteriyorum. Ya da mahalleden büyük hanımlara gösteriyoruz, onlar da köylülere gösteriyorlar. Elimden gelen yardımı bu şekilde yapmaya çalışıyorum. Bu ülke bu tür yardımı ilk kez gördü. Sıvı sabun, dezenfektan yardımını ilk kez Türkiye yapmış oldu. Bunun da ayrı gururunu yaşıyorum. Bu ülke de (Tanzanya) bunun için çok mutlu."

- "Mama Turkey denmesi bana gurur verdi"

Yeşim Davutoğlu, Tanzanya'da yaşayan halk tarafından kendisine "Mama Turkey-Türk Anne" denilmesinden mutlu olduğunu ifade ederek, "Kimsenin Yeşim’i bilmesini zaten hiç istemiyorum. Amacım hep bir hiç olmak. Burada da Mama Turkey denmesi bana gurur verdi. İlk duyduğumda çok şaşırdım. Mama anne demek, anne sıcaklık, güvenilirlik, sığınak demektir. Mama Yeşim de diyebilirlerdi, Mama Turkey olarak çağırmaları beni çok mutlu ediyor. Dünyada en çok Mama Turkey olmayı sevdim." dedi.

- "Ülkemden destek geldikçe gurur duyuyorum"

Tanzanya'da "Aşure" isimli vakıf kurduklarını ve yine aynı isimle 70 çocuğun barındığı Aşure isimli yetimhane açtıklarını kaydeden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ben Aşure Vakfı'nın kurucusu ve fahri başkanıyım. Vakfın içinde Türk işadamları ve eşleri var. Ayrıca Tanzanyalı olup, Türkiye’de üniversite okumuş gençler var. 70 çocuğu barındırdığımız, 70 insana güzel bir hayat hazırlamaya çalıştığımız yetimhanemiz var. Tanzanya halkının el becerileri çok fazla, hepsi doğuştan sanatçı. Afrika insanı acınacak, hep yardım edilecek insan değil. O kadar çok örnek alınması gereken davranışları var ki. Bir amacım da onların sahip olduğu el becerilerini dışarıya çıkartmak. Bir kadının bir dikişi makinesi bütün hayatını kurtarıyor. Kadınlar bir dikiş makinesiyle ailesini geçindiriyor. Bu yüzden büyük bir kampanya başlattık. Türkiye’den çok fazla yardım geldi."

- "Protez el, bacak, kol değneği, engelli bisikleti dağıtıyoruz"

Sağlık koşullarının kötü olması nedeniyle Afrika'da çok fazla engelli insan olduğu bilgisini paylaşan Davutoğlu, "Burada engelli çok var, çünkü sağlık koşulları çok zor. En çok ölüm ortopedi servisinde oluyor. Sağlık koşulları iyi olmadığı için eline veya bacağına bir şey olduğunda tedavi etmek yerine kol ve bacak kesilerek en azından canının kurtarılması sağlanıyor. Onlara protez el, bacak, kol değneği, engelli bisikleti dağıtıyoruz. Kimin neye ihtiyacı varsa, Türkiye’den gelen desteklerle yardım etmeye çalışıyorum. Güvenilir destek alan kişi olduğum için de çok mutluyum. Bunların hepsini ülkem adına yapıyorum, ülkemden destek geldikçe gurur duyuyorum." ifadelerini kullandı.

- "Osman ve Ayşe’yi evlat edindik"

Afrika'da misyonerlerin de olduğunu ve başka yardım kuruluşlarının da bölgede faaliyetlerde bulunduğunu anlatan Yeşim Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Misyonerlerin politikaları ve amaçları çok farklı. Başka yardım kuruluşları da geliyor buraya. Ancak yardım bir kez olmaz. Yardımın devamlılığı ve kontrolü gerekir. Ben yaptığım yardımları, kime ne verdiğimi takip ediyorum. Yüzdeki gülümsemenin sebebi olmak, bunu da ülkem adına yapmak beni çok gururlandırıyor. Yardımda ayrım olmaz, beklenti olmaz. Biz mesela Osman ve Ayşe’yi evlat edindik. Biz onları okutup, büyütüp ülkelerine faydalı olsunlar istiyoruz. Yetimhanedeki çocuklarımıza hiçbir zaman baskı yapmıyoruz. Düzgün, ahlaklı, edepli, çalışan olmalarını istiyoruz. Bu anlamda onlara örnek olmak istiyoruz."

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23