• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Savunma sanayiinde hedef ‘25 milyar dolarlık’ ihracat

Yeniakit Publisher
2013-07-05 21:24:00 - 2013-07-05 21:31:20
Savunma sanayiinde hedef ‘25 milyar dolarlık’ ihracat

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Şabanözü ilçesindeki hafif mühimmat üretim tesisinin açılış törenine katıldı. Savunma Bakanı Yılmaz burada yaptığı konuşmada, savunma sanayiinde 25 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediklerini açıkladı.

ÇANKIRI -Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, savunma sanayiinde 25 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediklerini açıkladı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Çankırı’ya geldi. İlk olarak Şabanözü ilçesine giden Yılmaz, burada hafif mühimmat üretimi yapan bir tesisin açılışına katıldı. Törende bir konuşma yapan Yılmaz, insanların en hayırlısının insanlara hizmet eden olduğunu belirterek, bunun en güzel yollarından birinin istihdam kapısı açmaktan geçtiğini söyledi. Savunma sanayisinin katma değerinin yüksek olduğunu dile getiren Yılmaz, kişi başına 25 bin dolar gelir hedefine ulaşabilmek için katma değeri yüksek ürünlere yönelinmesi gerektiğini vurguladı.
2023 hedefimiz var
2001 yılında kişi başına düşen milli gelirin 3 bin dolar olduğunu hatırlatan Yılmaz, “Şimdi 10 bin doların üzerine çıktı ama yetmez. 2023 hedefimiz var. 2023 hedefinde, kişi başına düşen geliri 25 bin dolara çıkarabilmemiz lazım. Bunu çıkarabilir miyiz? Çıkarırız. Birlik, beraberlik ve çalışmak gerekecek. Çalışırsak olur. Milli gelirimizi de 2 trilyon dolara çıkarmamız lazım. Bunun için ne yapmak lazım? Çok çalışmak lazım. 500 milyar dolar da ihracat hedefimiz var. Bunu yakalayabilir miyiz? Yakalarız. Yaklaşık 36 milyar dolar ihracat yapan Türkiye, bizim dönemimizde 150 milyar dolarlık ihracat yakaladı” diye konuştu.
savunma sanayiinde
ihtiyaçlarımızın
yüzde 54’ünü kendimiz
karşılıyoruz
Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerin kilogram bedelinin ortalama 1,5 dolar olduğunu kaydeden Yılmaz, Atak helikopterinin ihraç edilmesi halinde kilogramının 5 bin dolar olacağını ifade ederek, “Ya kilogramı 1,5 dolarlık ürünleri ya da 5 bin dolar olan Atak helikopterinizi üreteceksiniz” dedi.
Savunma sanayisinde 5 milyar dolarlık bir ciroya ulaşılırken, çalışan sayısının ise 34 bine yükseldiğini bildiren Yılmaz, “Türkiye’nin savunma sanayiinde kendi ihtiyaçlarını karşılama oranını da yüzde 54 civarına çıkardık. Yapamayacağımız hiçbir şeyi söylemedik. Söylediğimiz şeylerin tek tek arkasındayız” diye konuştu.
Hedef: ilk 10
Yılmaz, Türkiye’nin dünden daha iyi durumda olduğunu aktararak, ekonomide olduğu gibi savunma sanayiinde de dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmeyi hedeflediklerini belirterek şunları kaydetti: “Sizce hangisi daha kârlı? Helikopter elbette ama bir de uydu ürettik, Göktürk-2 uydusu. Göktürk uydusunu yapıp da ihraç edersek, kilogramı 200 bin dolar. Birisi 1,5, birisi 5 bin, birisi de 200 bin dolar. İşte katma değeri yüksek ürün ürettiğimiz zaman kişi başına 25 bin doları da, Türkiye’yi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinden biri yapmayı da ve 500 milyar dolarlık ihracatı da hedefleriz. Bu 500 milyar dolarlık ihracat içinde savunma sanayiinin ne kadar pay almasını düşünüyoruz? Yaklaşık 25 milyar dolar. Bunu yapacağız, hiç şüpheniz olmasın. 2012 yılı itibarıyla savunma sanayi ihracatı 1,3 milyar dolar civarındadır. Mutfak eşyaları ve giyim kuşamı da koyunca 1,5 milyar dolar. Yılda 1,5 milyar dolar civarında savunma sanayi ürünü ithal etmiyoruz. İthal ettiğimiz savunma sanayi ürününden çok daha fazlasını bugün Türkiye’de ihraç edebilir durumdayız.”
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23