• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Otobüs firmaları molaları namaza göre ayarlamalı’

Yeniakit Publisher
2013-02-15 21:32:00 - 2013-02-15 21:33:46
‘Otobüs firmaları molaları namaza göre ayarlamalı’

Otobüs firmalarının namaz kılan vatandaşların beklentilerine cevap vermemesi sık sık tepkilere sebep olurken, ilahiyatçılar otobüs firmalarının vakti giren namaz için mola vermesi gerektiğini kaydetti.

HABER MERKEZİ
Otobüs firmalarının namaz kılan vatandaşların beklentilerine cevap vermemesi sık sık tepkilere sebep olurken, ilahiyatçılar, otobüs firmalarının namaz molası vermeleri gerektiğini söyledi. Türkiye’de yolcuların namaz kılmak istemelerine otobüs şoförlerinin olumsuz cevap vermesi sıklıkla basına yansırken, haber7’ye konuşan İlahiyatçılar, yolculuğun namaz saatine denk gelmesi halinde mola verilmesi gerektiğini kaydettiler.
“FİRMALARDAN BEKLENEN, NAMAZ
VAKİTLERİNİ DİKKATE ALMALARIDIR”
Namazda aslolanın kıyam, rüku ve sücud olduğunu vurgulayan İstanbul İl Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, otobüs firmalarından beklenenin, kolaylık sağlayarak mola verilmesi olduğunu söyledi. Namazı kazaya bırakmak yerine vaktinde kılmanın daha doğru olacağını ifade eden Müftü Yaran, “Namazın aslolanı yer veya yer mesafesi olan yerde kılınmasıdır. Yani Kıyam, rüku, sücutların yapılmasıdır. Normalde namazlar böyle kılınır; ama zorunluluk hallerinde, ki o zorunluluk halleri azdır. O zaman oturduğu yerden kılınabilir. Özele gelirsek otobüs firmalarından beklenen yolcularının namaz kılmaları için onlara kolaylık sağlamaları yani uygun yerlerde mola vermeleridir; ama bir yolcu otobüse binmiş ve mola verilmiyorsa abdesti varsa o zaman oturduğu yerden kılabilir. Namazı kazaya bırakmak yerine vaktinde kılmak iyidir. Yolcuların ferdi olarak alacakları bir başka tedbir ise şafi mezhebini dikkate almaktır. Şafi mezhebinde yolculuk halinde öğle ve ikindi namazları, akşam ve yatsı namazları cem edilerek birinin vaktinde kılınabilir. Otobüs firmalarından beklenen ise yolcularının namaz vakitlerini dikkate almaları ve mola vermeleridir” dedi.
“ŞOFÖR HUYSUZ AT
GİBİ İSE OTURARAK
KILINIR”
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Beşer, otobüs firmaları namaz molası vermiyorsa bilet alınmaması gerektiğini söyleyerek zaruret olmadıkça otobüste oturarak namaz kılmanın caiz olmadığını söyledi. “Otobüste ya da binek üzerinde namaz kılmak Hanefilere göre zaruret olursa caiz olur. Zaruret olmadıkça caiz olmaz. Eğer zaruret varsa, kişinin abdesti de varsa oturduğu yerde başını ön koltuğa koymamak şartıyla rüku için biraz eğilerek, secde için ise biraz da fazla eğilerek namazını kılabilir” diye konuştu.
“OTOBÜS FİRMALARI
DURMALI, İNSANLARIMIZ
İBADET YAPIYOR”
Vatandaşların bilet almadan önce namaz için durulup durulmadığını öğrenmeleri gerektiğini ifade eden İstanbul emekli İl Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı, “İlk olarak bir Müslüman otobüs bileti alırken, ‘namaz kıldırıyor musunuz yoksa kıldırmıyor musunuz?’ diye sormalıdır. ‘Ben namaz kılan biriyim. Yolculukta namaz vaktimiz geçecek sizin şoförünüz namaz için duracak mı yoksa durmayacak mı?’ diye bilgi almalıdır. Yolda namaz saati geldiğinde ise şoför beye münasip bir dille ‘falan saatte namaz kılacağım acaba yakın bir yerlerde mola verecek misiniz ya da durur musunuz?’ diye sormalıdır” ifadelerini kullandı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23