Hükümet, yüzde 10+6 zamma taban maaşa +1000 lira teklif etti! Sendikalar 'grev' uyarısı yaptı
Memur ve memur emeklilerinin maaş ve aylıklarına 2026 ve 2027 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği 8. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerinde hükümet, memur ve memur emeklilerinin 2026 yılı için yüzde 10+6 zam teklifine artı olarak taban aylığı için 1000 lira artış teklif etti. Memur-Sen, Kamu-Sen ve Birleşik Kamu-İş sendikaları teklifin çok düşük olduğunu belirterek “Kabul etmemiz mümkün değil” açıklamasını yaptı.
Memur ve memur emeklilerinin maaş ve aylıklarına 2026 ve 2027 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği 8. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerinde süreç devam ediyor. Görüşmeler kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ve Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, Bakanlık'ta bir araya geldi.
Görüşmede, Kamu İşveren Heyeti tarafından daha önce sunulan 2026 yılı için yüzde 10+yüzde 6 zam teklifine ek olarak, memurların taban aylığına 1000 lira artış önerildi.
Bakan Işıkhan'ın başkanlığındaki Kamu İşveren Heyeti ile sendika başkanları arasında hizmet kolları için yürütülen müzakere sürecinin, hafta sonu da dahil olmak üzere gelecek haftada devam edeceği belirtildi.
MİKTAR SON DERECE YANLIŞ
Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, Kamu İşveren Heyeti'nin, 8. Dönem Toplu Sözleşme kapsamında bugünün ikinci teklifi sunma günü olduğunu belirterek, davet üzerine Bakanlığa geldiklerini bildirdi.
Bakan Işıkhan'dan ikinci teklifi istediklerini belirten Yalçın, "İkinci teklifi ifade etsek mi etmesek mi bilemiyorum. Sadece taban aylığa 1000 lira bir teklifte bulunuldu. Adres doğru ama miktar son derece yanlış" dedi.
Yalçın, kendilerinin taban aylığa 10 bin lira zam talep ettiklerini anımsatarak, "Ama taban aylığa 1000 lira bir iyileştirmeyle bugünkü teklif beklentisi karşılanmaya çalışıldı. Bu teklif, bu beklentiyi karşılamaz. Bu, bizlere, sendikalarımıza sahayı işaret etmek demektir. 4 milyonu bulan kamu görevlisi ve 2,5 milyon memur emeklisinin gözü burada. Onun için bu teklif, müzakere edilebilir bir teklif değil. Teklif var mı? O da belli değil" ifadelerini kullandı.
Yalçın, müzakere edilebilir bir teklifin gelmemesi halinde 18 Ağustos'ta Türkiye genelinde iş bırakacaklarını, Ankara'da büyük mitingde toplanacaklarını, Hazine ve Maliye Bakanlığına yürüyeceklerini bildirdi.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Kahveci ise Kamu İşveren Heyeti'nin, taban aylığa 1000 lira artış teklifini, bir teklif olarak değerlendirmediğini söyledi.
Bu teklifin, kimsenin derdine derman olmayacağını ifade eden Kahveci, "Türkiye Kamu-Sen olarak bu önerilen rakamı kabul etmemiz mümkün değil. Bir an önce, yeni bir teklif bekliyoruz" dedi.

