• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

GÜYAD Genel Sekreteri Aygün: "Türkiye'nin geleceğini güneş enerjisinde görüyoruz"

Yeniakit Publisher
2020-03-27 11:22:00 -
GÜYAD Genel Sekreteri Aygün: "Türkiye'nin geleceğini güneş enerjisinde görüyoruz"

"Türkiye'nin güneş enerjisinde kurulu gücü şubat sonu itibarıyla 6 bin 42 megavata ulaştı" - "Sektör olarak YEKA yarışmalarını ve farklı kapasite ihalelerini yakından takip ediyoruz"

ANKARA (AA) - GÖKÇE KÜÇÜK TOPBAŞ - Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Genel Sekreteri Berke Aygün, Türkiye'nin şubat sonu itibarıyla güneş enerjisi kurulu gücünün 6 bin 42 megavata ulaştığını belirterek, "Sektör olarak Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) yarışmalarını ve farklı kapasite ihalelerini yakından takip ediyoruz. Türkiye'nin geleceğini güneşte görüyoruz." dedi.

Aygün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılın ikinci yarısına kadar gerçekleştirilmesi beklenen YEKA yarışmalarının Türk lirası bazında yapılabileceğini ancak ucuz finansman bulunabilmesi için döviz bazlı yapılmasının sektör adına daha anlamlı olacağını ifade etti.

Sektör olarak alınan kararlara uyacaklarını dile getiren Aygün, "Türkiye'nin şubat sonu itibarıyla güneş enerjisinde kurulu gücü 6 bin 42 megavata ulaştı. Sektör olarak, YEKA yarışmalarını ve farklı kapasite ihalelerini yakından takip ediyoruz. Türkiye'nin geleceğini güneşte görüyoruz." diye konuştu.

- "Fabrika arazilerine GES santralleri kurulabilmeli"

Aygün, Türkiye'nin mevcut güneş enerjisi potansiyelinin tam anlamıyla kullanılmadığını, yapılacak yeni ve farklı yatırımlarla kurulu gücün yaygınlaştırılabileceğini söyledi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Sanayicilerin kendi elektriklerini yenilenebilir enerjiden üretmek istediklerine dikkati çeken Aygün, şöyle devam etti:

"Sanayicilerimizin birçoğu fabrika arazilerine çatı tipi güneş enerjisi santralleri (GES) kurarak kendi enerjilerini yenilenebilir enerjiden üretmek istiyor. Bunların önünün açılması gerektiğini düşünüyoruz. Birçok noktada sadece çatı tipi santrallerden elektrik üretmek, büyük sanayiciler için yetersiz oluyor. Fabrika arazisinde güneş santrali kurma şansları varken, bunun önünün kapatılmasını doğru bulmuyoruz. Sanayicilerimize kendi fabrika arazilerine santral kurma izni verilirse, yerinde tüketim kısmı da düşünüldüğünde bunun çok olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyoruz."

Türkiye'nin elektrikli araç hedeflerine yönelik de değerlendirmede bulunan Aygün, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda şarj istasyonları büyük önem taşıyor. Elektrikli araç sektörü son derece yeni bir sektör. Tümüyle bu sisteme bağlanmadan özellikle depolama ve güneş enerjisi panelleri vasıtasıyla benzin istasyonlarına bu tip sistemlerin kurulması için çalışmalar mevcut. Daha temiz bir enerjiye bu vasıtayla erişeceğimize inanıyoruz. Elektrikli araçlara, güneş sektöründen destek sağlanacak."

Aygün, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınının sektörel etkilerine ilişkin ise "Sınırların kapatılması insan gücü ve malzeme açısından tedarik zincirini etkiyecek bir unsur. Bu durum bir mücbir sebep. O nedenle yükümlülükler, haklar ve süreler bu şekilde değerlendirilmelidir." ifadelerini kullandı.










Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23