• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Eğitim boşlukta gelişmez’

Yeniakit Publisher
2014-05-06 09:14:00 - 2014-05-06 11:18:47
‘Eğitim boşlukta gelişmez’

Gaziantep’te Anadolu Platformu Koordinasyon Kurulu Başkanlığınca düzenlenen “8. Öğretmen Sempozyumu” Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sempozyumda konuşmacı olarak katılan Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, “ Eğitim boşlukta gelişmez. Bir kültüre yaslanması ve sürdürülebilir olması için iktisatla da barışık olması lazım” dedi.

GAZİANTEPGaziantep’te Anadolu Platformu Koordinasyon Kurulu Başkanlığınca düzenlenen “8. Öğretmen Sempozyumu” Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk Kültür Merkezi’nde “Yeni Türkiye’nin Eğitim Paradigması ve Sivil Toplum” konu başlığı ile açılan sempozyumda, bilgi toplumu olabilmek ve ekonomiyi yönetmenin çok önemli olduğunu söyledi. “Eğitimli ve bilgili insan nedir?” sorusuna iyi cevap verilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, “Eğer sistemimiz kişileri bireyselleştiriyorsa, mutsuzlaştırıyorsa buna bir dur demenin zamanının gelip geçtiğini düşünüyoruz” dedi.

ALDEMİR: ZİHNİYET DÖNÜŞÜMÜ ŞART

Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir de Türkiye’de son günlerde yaşanan çocuk istismarları ve dramlarının yeniden ele alınması gerektiğini belirtti. Türkiye’de yaşanan çözüm süreciyle atılan adımların emparyalist odakların elinde olan Kürt meselesinin “kardeşlik ocağına” geçtiğine herkesin şahitlik ettiğini belirten Aldemir, “Onun için sorunlarımızın çözümü kendi ocaklarımızdır. Elbetteki dünyanın tecrübesini ve başarılarını alıp inceleyeceğiz” şeklinde konuştu. Aldemir, İslam ülkelerinin bugünkü görüntüsünün arkasında eğitimsizliğin olduğunu ifade etti. İnsani ve iktisadi çıktılar üretmeyen eğitimin sadece diplomalı işsizler, sorumsuz sınıflar ürettiğini belirten Aldemir, şunları kaydetti:

“Bunun için bir ülkenin kalkınma hızını en çok etkileyen unsur eğitilmiş insanıdır. En önemli zenginliğimizin insani gelişmişlik olduğunu bilmekteyiz. İnsanımızı keşfederek çağın ihtiyaçlarına doğru analizler yaparak, dünyaya yukarıdan bakabilmeliyiz. Eğitim boşlukta gelişmez. Bir kültüre yaslanması ve sürdürülebilir olması için iktisatla da barışık olması lazım. Unutmayalım ki batıyı taklit etmek bizi geliştirmedi, bağımlı hale getirdi, özgüvenimizi ve kültürümüzü yitirdik. Başarılı bir eğitim, içinde yaşadığı toplumun asli değerlerine dayanarak derinleşir ve dalga dalga umut oluşturur. Bunun için eğitim paradigmamız felsefi bir arka plana mutlaka yaslanmalıdır. Eğitim bizi çağdaşlaştırdığı gibi dünyada da üst bakışa taşımalıdır.”

"TEST SINAVLARIYLA ÖĞRETMEN ATAMAYACAĞIZ"

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin ise öğretmenler olarak YGS, YDS vb. sınavları eleştirildiklerini söyledi. “Öğreticilerimizi test çözmeye zorladığı için tüm başarısızlıkların gerekçesi olarak o sınavları gösteriyoruz” diyen Tekin, ama maalesef hala test sınavı ile öğretmen atıyoruz” dedi. Tekin konuşmasın şöyle sürdürdü; “Eğitim Fakültesini bitiren çocuklarımızı yine test sınavlarına hazırlayıp sınava sokuyoruz. Test sınavlarında karşımıza çıkan tablo şu; a sosyal, test çözmeye odaklanmış, öğretme becerilerini kaybetmiş kişileri öğretmen olarak atıyoruz. Kanunla bunun kısmen önüne geçmeye çalıştık. Aday öğretmenlik sürecinin sonunda adaylıktan öğretmenliğe geçişi tanımlayan süreci daha somut hale getirdik. Yazın atayacağımız 40 bin öğretmen için şöyle bir prosedür tanımladık. Bu 40 bin öğretmen bir ders dönemi boyunca öğretmenlik yapacak. Ders yılı sonunda şimdi planlamasını yaptığımız hizmet içi eğitim programlarına katılacaklar, ardından bir mülakat sınavı söz konusu olacak. Bu mülakat sınavında öğretmen arkadaşımızın bir yıl boyunca gösterdiği performansın; öğretmen arkadaşlarından, okul idaresinden, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinden oluşturacağımız bir performans kriteri tablosuyla ölçeceğiz ve değerlendireceğiz, mülakat notuyla birlikte bu kişinin öğretmen olup olmayacağına karar vereceğiz. Yıl sonunda bu mülakat değerlendirme sürecinde başarısız olan arkadaşlara bir hak daha tanıyarak il, okul, ilçe değiştirerek bir yıl daha aday öğretmen olarak çalışma hakkı tanıyacağız. İkinci şansında da başarısız olan arkadaşlarımızın Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmen olarak istihdam etmeyeceğiz. Bunu çok önemsiyorum.”

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23