• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Astigmat nedir? Astigmat neden olur?

Yeniakit Publisher
2019-11-18 23:02:00 - 2019-11-18 23:02:27
Astigmat nedir? Astigmat neden olur?

Astigmat; gözde bulanık görme sonucu oluşan bir göz problemidir. Bu probleme genellikle miyop(yakını görememe) ve hiperopi (uzağı görememe) eşlik etmektedir. Astigmat; tek veya her iki gözde görülebilen çok yaygın bir göz problemidir. Peki, Astigmat nedir? Astigmat neden olur?

Astigmat; gözde bulanık görme sonucu oluşan bir göz problemidir. Bu probleme genellikle
miyop(yakını görememe) ve hiperopi (uzağı görememe) eşlik etmektedir. Astigmat; tek
veya her iki gözde görülebilen çok yaygın bir göz problemidir. Peki, Astigmat nedir? Astigmat neden olur?

Astigmat nedir?

Astigmat, korneanın şeklindeki bozukluktan kaynaklanan bir göz rahatsızlığıdır. Çoğunlukla tedavi edilebilen bir hastalık olan astigmat, uzak ya da yakın görmede netlik kaybına neden olur. Astigmat gözün ön yüzeyinde (kornea), mercekte, gözün içinde birbiriyle uyumsuz kıvrımların belirmesiyle meydana gelir. Bu kıvrımlar normalde yuvarlak bir top gibi olması gerekirken astigmatta yüzey yumurta biçimini alır ve bu da tüm görüş mesafelerinde netlik kaybına sebep olur.

Astigmat doğumdan itibaren görülür ve bazen hipermetrop (yakını görememe) ya da miyop (uzağı görememe) hastalıklarıyla beraber de oluşabilir. Diğer görüş bozukluklarıyla karıştırılabildiğinden tespit edilmesi güçleşebilir. Her yaştan bireyde görülebilen astigmat, yaş ilerledikçe daha da artar. Bu nedenle yaşla birlikte astigmat derecelerinde de artış gözlemlenir.

Astigmat neden olur?

Gözün ön yüzeyinde kornea arka yüzeyinde mercek adlı iki kıvrımlı bir bölüm bulunur. Sağlıklı bir gözde bu kıvrımlar bir araya geldiğinde futbol topu biçiminde bir şekil oluşturur. Ancak astigmat durumunda bu kıvrımlar basıklaşarak yumurta benzeri bir biçim alırlar. Bu kıvrımsal bozukluk, göze giren ışığın düzenlenip net bir görüntü oluşmasını engeller. Astigmat ayrıca başka göz rahatsızlıklarıyla birleşik halde de görülebilir.

Astigmat kendiliğinden geçer mi?

Astigmatı olan hastalara uzmanlar, genellikle gözlük tedavisi uygular. Kırma kusurunu ortadan kaldıran özel gözlük camlarına hastanın alışması ise oldukça zordur. Asitgmatın tam derecesi verildiğinde hastada; baş dönmesi, bulantı hissi, bastığı zemini yamuk veya yüksek görme gibi rahatsızlıklar meydana gelr. Doktorlar genellkle hastanın bu sürece alışması için, astigmat derecesini düşük verirler.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Astigmatın bir diğer tedavi yöntemi ise kornea nakli ameliyatıdır. Ancak ameliyat olmak için astigmat derecesinin en üst seviyede olması ve hastanın gözlük tedavi yöntemine cevap vermemesi gerekir.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23