• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Alevi açılımı için çalışmalar sürecek

Yeniakit Publisher
2013-06-25 20:57:00 - 2013-06-25 20:59:14
Alevi açılımı için çalışmalar sürecek

Hükümet, Alevi Açılımı ile ilgili çalışmalarına Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik koordinatörlüğünde devam edecek. Külliye kültürünün yeniden ihya edilmesi ana gündem maddesi olacak çalışmalarda cemevlerinin bazı ihtiyaçlarının karşılanması üzerinde duru

HASAN ÖNAL / TBMM BÜROSU
Hükümet, Alevi Açılımı ile ilgili çalışmalarına Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik koordinatörlüğünde devam edecek. Külliye Kültürünün yeniden ihya edilmesi ana gündem maddesi olacak çalışmalarda cemevlerinin bazı ihtiyaçlarının karşılanması üzerinde durulacak. Çalışmalarında Alevi dedelerine maaş verilmesi yerine cemevlerinin desteklenmesinin daha ön plana çıktığı öğrenildi.
DEVRİM KANUNU AÇILIMIN ÖNÜNDE ENGEL
Hükümetin Alevi açılımının önündeki en büyük engel Devrim Kanunları ve bunun etrafında şekillenen yönetmelikler olduğu ortaya çıktı. Anayasada ve Siyasi Partiler Kanunu’nda güvence altına alınan ve laiklikle doğrudan bağlantılı olan 1925 tarihli ve 677 sayılı Tekke ve Zaviyelerin Kapatılmasını öngören kanunda açılımın önündeki engelleri teşkil ettiği öğrenildi.
CAMİ-CEMEVİ VE SOSYAL
TESİSLİ KÜLLİYEYE GEÇİLİYOR
Hükümetin Alevi açılımı ile ilgili çalışmasının detaylarında külliye sisteminin tartışılacağı öğrenildi. Cami-cemevi, sosyal tesislerin de yer alacağı külliyelerle Alevi vatandaşlarla birlik ve kardeşlik bağlarının artırılması hedefleniyor. Bu konuda yapılacak çalışmada Tekke ve Zaviyelerin kapatılmasıyla birlikte başta Hacı Bektaş-ı Veli Külliyesi olmak üzere birçok geleneksel yapının müze statüsünden çıkarılarak Alevi vatandaşların istifadesine sunulması ele alınacak.
ALEVİ VAKIFLAR DESTEKLENECEK
Alevi vatandaşların vakıf çatısı altında toplanmasının sorunların çözümünde etkili olacağı belirtilirken, bu vakıfların desteklenmesi de yine açılımın önemli gündem maddeleri arasında bulunuyor. Yeni kurulacak vakıflara destek olunması ve kuracakları geleneksek, kültürel ve sosyal merkezlere yardım yapılması da masadaki seçenekler arasında yer alıyor. Vakıflar ile ilgili bir diğer düzenleme de vakıf senetlerinde olmak kaydıyla belediyelerin ücretsiz arsa tahsis etmeleri olacak. Belediyelerin sosyal ve kültürel alanlar olarak belirlediği bölgelerin vakıflara cemevi yapmaları için de verebileceği belirtiliyor.
DEDELERİN MAAŞ TALEBİ YOK
Alevi Açılımın çalışmalarını sürdüren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, cemevlerinin statüsü ile ilgili daha önce de çalışmalar yapıldığını belirterek, buraların bazı ihtiyaçlarının karşılanmasının değerlendirileceğini ifade etti. Alevi dedelerinin maaş gibi bir taleplerinin olmadığı ve buna da karşı çıktıklarını belirten Çelik, ancak cemevlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasını istediklerini dile getirdi.
2009’DA RAPOR HAZIRLANMIŞTI
AK Parti kurmaylarının, Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla yeni bir çalışma başlatıldığını ve bu süreçte Alevi Çalıştayları sonunda hazırlanan rapordan istifade edileceğini açıklaması, atılacak yeni adımların yanı sıra çalıştaylar sonunda hazırlanan raporu da yeniden gündeme getirdi.
İlki 2009’da yapılan ve yedi etapta tamamlanan çalıştaylar sonunda hazırlanan raporda, ayrımcılığın önüne geçilmesini önleyecek düzenlemelerin yanı sıra Aşure Günü’nün resmi tatil yapılması, Hacıbektaş ilçesinin ihya edilmesi, burada aynı adla bir üniversite açılması, gerek zorunlu gerek seçmeli din derslerinde Alevilikle ilgili konularda belirleyicilik hakkının Alevi toplumuna verilmesi önerilmişti.
Alevi Çalıştayları’nın ardından Madımak Oteli kültür merkezine dönüştürüldü; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarında yer alan ilgili bölümler, Alevilerin bilgisine itibar ettiği Alevi önderlerine yazdırıldı; üniversitelerde Alevi araştırma ve uygulama merkezleri oluşturuldu; Diyanet İşleri Başkanlığınca yurtdışına 45 Alevi dedesi gönderildi.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23