• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Kıvanç Tığlı Bulut
Kıvanç Tığlı Bulut
TÜM YAZILARI

Sigara bırakmada etkili yöntem hipnoz

07 Kasım 2021
A


Kıvanç Tığlı Bulut İletişim: ,

Kadir bey, danışmanlık merkezine sigarayı bırakmak için başvurdu. Kadir bey 48 yaşındaydı ve astım hastasıydı, düzenli ilaç kullanıyordu. Kendisinden üç yaş büyük ablası vardı. Kadir beyin babası iki sene önce nefes darlığından ölmüştü. Danışanım, eşi ve kız çocuğuyla, annesinin de alt katında oturduğu aile apartmanında yaşıyordu. 

Kadir beye ilk görüşme seansından sonra Scala 90, Beck depresyon ölçeği ve Beck kaygı ölçekleri uyguladık. Bu ölçeklerden edindiğim bilgilere göre danışanımın depresyon düzeyi orta seviyede idi. Kadir bey, ilk görüşme seansında, sabahları yorgun kalktığını, iş yerinde kendini işine vermekte zorlandığını, dikkatsizce hatalar yaptığını, çoğu zaman kendini mutsuz ve karamsar hissettiğini, bu aralar sigara içme isteğinin daha fazla geldiğini anlattı. Danışanım babası sağ iken, günde yarım paket sigara içiyormuş, babası ani şekilde öldükten sonra daha fazla sigara içmeye başlamış. Baba Hayri beyin ölmeden önceki son günlerde iç sıkıntısı, nefes darlığı, baş ağrısı gibi şikâyetleri başlamış. Danışanımda da babası öldükten kısa bir süre sonra iç sıkıntısı, daralma hissi oluşmuş ve sigara içerek bu kötü duygulardan kurtulmak istemiş. Kadir beyin babası da sigara içen biriymiş, danışanım bilinçdışında babasını taklit etmiş ve sigarayı daha çok arttırmıştır. Bu süreçte danışanım, sigara içerek babasına dönüşmekte, babasını kendi içinde yaşatmak istemekte ve yas tutarken oluşan kötü duygulardan kaçmak istemektedir. Danışanımın babasıyla ilgili erken dönem olumsuz yaşantılarının olması da, onun sağlıklı yas tutma sürecini engellemiştir. Çünkü danışanın babası öldükten sonra iyi anıların yanı sıra kötü anılar da bilince gelmeye başlamıştır.

Yapılan seanslardan birinde, Kadir bey çocukluk çağında, 5 yaşında babasıyla yaşamış olduğu travmatik anıyı paylaştı. Danışanımın babası, şu anki eşiyle evlenmeden önce başka bir kızı seviyormuş. Babası, sevdiği kızın ailesinin kendisini istememesi üzerine onunla evlenememiş. Danışanımın şu anki annesiyle görücü usulüyle evlenmiş. Baba Hayri bey, eşini çok fazla benimseyememiş ve sevememiş. Eşinin en küçük yaptığı yanlışları büyütüp, onu çok kereler dövmüş. Kadir bey 5 yaşındayken, sokakta oyun oynamaktan gelmiş, evde bağırtılar duymuş, içeri girdiğinde bir de bakmış ki annesi, yerde ağlayarak yatıyor. O anda, babasına çok kızmış, ancak bir tepki verememiş. Danışanım küçük yaşlardan beri, hep annesinin babası tarafından ezildiğini, küçük görüldüğü anlara şahit olmuş.

Danışanım Kadir beyle yaptığımız terapilerde duygu odaklı terapiden, bilişsel davranışçı terapiden, EMDR’dan, hipnozdan yararlanıldı. Sigara bırakma hipnozu uygulandıktan sonra, danışana otohipnoz öğretildi. Danışan bu otohipnozu 21 gün boyunca uyguladı ve sigarayı tamamen bıraktı. Terapilerde ayrıca babasıyla ilgili yasını tamamlayabildi, ego gücü arttı, yani kötü duyguya tahammül edebilme gücü ve özgüveni arttı.

Değerli okurlar, sigara bırakmada hipnoz oldukça etkili güvenilir bir yöntemdir. Ülkemizde TÜBİTAK’ın yaptığı bir araştırmaya göre, en başarılı sigara bırakma yöntemi olarak hipnoz gösterilmiştir. Hipnoz sırasında bilinçaltına kolaylıkla erişilip, kişi terapistin vereceği telkinlere daha açık hale gelebilmektedir. Bilinçdışı, alışkanlık haline gelmiş bir şeyi, kişinin iyi olması için faydalı ve ihtiyaç duyulan bir şey olarak değerlendirir. Bilinçaltı alışkanlığın zararını dikkate almaz, hatta alışkanlığı değiştirmeye yönelik bilinçli uğraşları görmezden gelir. Bundan dolayı bilinçdışı ile iletişim kuramayan sigara bırakma bantları, ilaç tedavileri gibi yöntemler çok işe yaramamaktadır. 

Sigara bırakmada bazen tek bir seans yeterli olmakla birlikte, çoğu zaman en etkili terapi seansı aralığı 3-5 seanstır. Danışanın sigara bırakma seanslarının uzamasında bireyin kişilik özellikleri, stres kaygı düzeyi, stresle başa çıkma becerisi, ego kapasitesi, sigaraya yüklediği anlam, sigarayı bırakma isteğinin az veya çok olması da etkilidir. Hipnozla sigara bırakırken, kilo almadan çok bunalmadan bu alışkanlıktan kurtulabilirsiniz.

Sağlıklı sigarasız günler duasıyla Allah (c.c)’a emanet olunuz.

PSİKOTERAPİST KIVANÇ TIĞLI BULUT

DNŞ. TEL: 0212 503 79 95- 0506 401 79 91

İnstagram adresim: @psikologkivancc

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Salih

Feminizm kokan bir örnek vermişsiniz.Kadir bey babasını taklit etmek için sigara içiyorsa,zalimliğinide taklit etmeliydi.Hikayede bir paradoks var gibi.Hikayeden şöyle bir yargı çıkarıyorum.Sevdiği kızı alamayanlar,eşlerine karşı şiddet uygularlar.

Kadir bey

Anlıyorum
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23