• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İbrahim Karataş
İbrahim Karataş
TÜM YAZILARI

Yunanistan, Libya ve S-300/400’ler

09 Aralık 2019
A


İbrahim Karataş İletişim: [email protected]

Eğer savaş masa başında kazanmaksa, Türkiye’nin Libya ile yaptığı “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Muhtırası’’ Türkiye için bir zaferdir. Bu anlaşmayla, masaya bile gelmeden, oturduğu yerden Libya’nın denizini gasp eden Yunan fırsatçılığına unutamayacağı bir tokat vuruldu. Yunanlılar bu yenilgiden sonra öfke saçıyorlar. Hatta dayanamayıp Girit ve diğer adalara daha çok silah ve asker göndermeye başladılar. ‘Gerekirse savaşırız’ diyorlar. ‘Kimsenin bize destek vermesini beklemeyelim’ diyorlar. 

Bu konuda haklılar. Hiçbir Batı ülkesi Yunanistan için kendini feda etmez. Ancak Yunanlılar savaşsa da elde edecekleri bir şey yok. Bir zamanlar ABD Yunanlılara 300 milyon dolar, Türkiye’ye ise 100 milyon dolar yıllık yardım yapıyordu. O gün çarçur ettikleri parayı zamanında doğru yerde kullanmamanın cezasını çekiyorlar. Öte yandan; Türkiye de milli silahlara öyle bir yatırım yaptı ki Yunanistan’ın artık Türkiye ile baş etmesinin imkânı yok. Mümkün olsaydı Türkiye gibi bir komşuyla yan yana yaşamamak için mahalleden taşınırdı ama böyle bir hayat yok. 

Yunanlılar Girit’e silah yığdı dedik de S-300’leri de aktive ettiklerini atlamayalım. Türkiye ne zaman ‘Yunanlılarda da Rus füzesi var’ dediğinde ‘Ama onlar depoda tutuyor’ diye cevap veriyorlardı. Demek ki isterse depodan çıkarabiliyormuş. Bakalım Amerikalı ve Avrupalı müttefiklerimiz(!) bu sefer ne diyecekler. Hem sadece Yunanlılar da değil, yeni NATO ülkeleri Bulgaristan, Slovakya ve ismini hatırlamadığım Doğu Avrupalı bir ülkede daha S-300 füzeleri var. Dahası, Amerikalılar da 1995’te Doğu Avrupalı bir ülkeden bir adet S-300 füzesi alıp teknolojisini çalmaya çalışmışlardı. Demek ki Türkiye dışında beş NATO ülkesinde daha Rus füzeleri var. 

Öte yandan; The Drive isimli bir haber sitesindeki habere göre Türkiye S-400’lerde Aselsan’ın yazılımını kullanacak. Rusların Türk S-400’lerinden veri almasının imkânı yokmuş. Geçtiğimiz günlerde Ankara’da yapılan testler bunun içinmiş. Muhtemelen Amerikalılar da biliyor ama yine de tehdit ediyorlar. Ayrıca Macron değil mi ‘Rusya artık düşman değil’ diyen. O zaman ‘dost’ Rusya’dan füze almanın ne sakıncası var? Ayrıca NATO üyesi olmayan İsrail, NATO üyesi Çekya’ya 125 milyon Euroluk füze sattı. Neden mesela Macron’un sesi çıkmaz? Yoksa geçen hafta çıkardıkları ve İsrail’i eleştirmeyi suç sayan kanunun kendisine de dokunmasından mı korkuyor?

Ayrıca Libya ile yapılan anlaşmadan sonra Fransız uçakları Libya üzerinde uçmaya başladı. Türkiye’ye boyun büktüremezler ama bölünmüş Libya’yı pekâlâ daha da bölebilirler. Bilhassa Türkiye ile anlaşmayı yapan meşru hükümeti devirmek için harekete geçeceklerdir. Hatta geçen hafta başarısız bir darbe teşebbüsü oldu bile. Malum, Kaddafi’den sonra halkçı bir hükümet ülkeyi yönetmeye başladı. Ama Batılılar için bir ülkenin hem Arap hem de diktatörsüz olması olacak iş değil. Bu yüzden Hafter isimli generali ülkenin başına musallat ettiler. Hafter’e diğer Arap diktatörlerin yanısıra Rusya, ABD ve Avrupa da destek vermeye başladı. 

Bu durum anlaşmayı da zora sokacaktır. Önümüzdeki günlerde hükümeti devirmek ve Hafter’in Trablus’a ilerlemesi için yeni hamleler gelecektir. Mevcut Libya hükümetinin düşmesi anlaşmanın geçersiz olması demektir. Bu yüzden Türkiye’nin Libya’ya daha fazla askeri destek vermesi gerekebilir. Daha çok silah ve eğitmen göndermek faydalı olur. Ayrıca donanma gemilerini Libya kıyılarında konuşlandırmak gerekecek. Eğer Türk ordusu yapmazsa başkaları yapacak. Masada zafer kazanılıyor ama bazen o zaferi daim hale getirmek için gücünü de hissettirmek gerekiyor.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ömer

Evet son derece doğru yerinde yorum . Bu anlaşma Türkiye’yi boğmayı amaçlayan Batı’yı engellemiştir. Batı boş durur mu hayır entrikaları bitmez Türkiye dikkatli olmalı Libya hükümetini devirebilirler

Korkusuz

Bu hainler faregibidir.hangi deligi kapasan baska delik buluyor.asla firsat verilmemeili.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23