• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İbrahim Karataş
İbrahim Karataş
TÜM YAZILARI

Terörle mücadelede devran dönüyor

07 Haziran 2021
A


İbrahim Karataş İletişim: [email protected]

Güvenlik güçlerimiz yerli silahlar sayesinde belki Türkiye tarihinin en güçlü dönemini yaşıyor. Öyle silahlar ki sahadaki etkinlikleri tüm dünyanın hayranlığını çekti ve dost ülkeler almak için sıraya girerken düşman olanlar Türkiye’nin nasıl bu hale geldiğini sorgulamakta ve sinsice, gelişen Türk savunma sanayisini engellemenin yollarını arıyorlar. 

Dost/düşman ülkeler bir yana, gelişmiş silahlardan en çok nasiplenen örgüt PKK oldu. Örgüt artık yurtiçinde eylem yapamıyor. Güvenli diye Irak’a çekildi ama ordumuz oraya da girdi. Öyle görünüyor ki Mahmur ve Şingal gibi bölgelerde de operasyonlar yapılacak. Köşeye sıkışan PKK verdiği kayıpların acısını artık bulunduğu bölgedeki insanlardan alıyor. Örneğin Suriye’deki Menbiç’te halk PKK/YPG’ye karşı isyan edince üzerlerine ateş açıldı ve 8 kişi öldü. Halk şimdi Türkiye’nin müdahalesini istiyor. 

Irak’ta ise bölgesel yönetime bağlı peşmergeleri öldürüyor. Çünkü Esed’le, İran’la, Amerika’yla ve Şii Haşdi Şa’bi ile ittifak yapan terör örgütü, bölgesel yönetimin Türkiye ile işbirliği yapmasından rahatsız. PKK hem bölgenin bir kısmında hüküm sürüyor, hem de bölgenin asayişinden sorumlu peşmergeleri öldürüyor. Malumdur ki peşmergeler de Kürt. Dolayısıyla Kürtlüğü savunduğunu iddia eden terör örgütü bizzat Kürtleri öldürüyor. 

Yerli ve yabancı terör örgütü muhipleri nedense konuya sessiz. Türkiye örgüte saldırınca, ‘Kürtler öldürülüyor’ diyenler, peşmergeler PKK tarafından öldürülünce aynısını diyemiyor. Veyahut Menbiç’te siviller öldürülünce hiçbiri ‘Araplar öldürülüyor’ demiyor. Yine aynı gruplar, SİHA’lar Mahmur kampındaki PKK noktalarını bombalayınca Türkiye’nin mültecileri bombaladığını iddia ettiler. Hadi ölü bir mülteci fotoğrafı gösterin dediğinizdeyse gösteremiyorlar. 

Fotoğraf mevzusunun medyamız ve devlet yetkililerimiz tarafından iyi kullanılması gerekiyor. Bugüne kadar Kürtler öldürülüyor diye PKK’yı aklamaya çalışanlar tek bir ölü sivil Kürt fotoğrafı gösteremedi. Belki siviller de çatışmalardan etkileniyorlardır ve hatta az da olsa sivil de ölmüştür ama ordunun böyle bir politikası yok. Olsaydı ortalık fotoğraflardan geçilmezdi. 

Tekrar PKK’ya dönersek; son dönemde örgüt için işlerin iyiye gitmediğini söyleyebiliriz. Öyle görünüyor ki Suriye’de ellerindeki petrol yataklarını artık Amerikalılar işletmeyecek. Bu durumda Rusya’nın tehdidine binaen Esed rejimine devredeceklerdir. Suriye’de kontrol ettikleri bölgelerde halk yokluktan kırılıyor. Menbiç halkının isyanı boşuna değildi. Halka hiçbir hizmette bulunulmazken, üstüne bir de gençleri silah altına almaya çalışmaları öfkeye neden oldu. Demek ki ben burada özerk bir bölge kurdum demekle özerk olunmuyormuş. Böyle giderse YPG’nin kontrolündeki bölgeler tekrar Esed’in eline geçer. Arkalarında şimdilik Amerika olabilir ama Amerikalıların hiçbir örgüte devlet kurdurduğu vaki değildir. 

Öte yandan; Barzani yönetimindeki Kuzey Irak’ta peşmergeye saldırmaları kendi ayaklarına sıkmaları olarak değerlendirilebilir. Yerel hükümet PKK ile çatışmaktan çekinmeyecektir. Aslında Türkiye tam da şu sıralarda devreye girebilir ve bölgesel yönetime sahip çıkabilir. PKK nasıl ki Türkiye’nin düşmanları ile ittifak kuruyorsa, Türkiye de PKK’nın düşmanlarıyla ittifak yapabilir. Büyüyen ve güçlenen Türkiye’ye ayak bağı olan örgütün pasifize edilmesi önem arz etmektedir. Türkiye örgütle çatışırken tüm yükü üzerine almak zorunda değil. Barzani yönetimiyle yapılacak bir işbirliği iki tarafın da yararına olacaktır. Eğer ki bölgesel yönetim yarın bir gün bir yanlış yaparsa onlara da verilecek bir cevap bulunur. 

Görünen o ki terörle mücadelede devran Türkiye’ye dönüyor ve devletimize iyi fırsatlar sunuyor. Devranı elbette ki döndüren Türkiye’nin gelişmiş silahlarıdır. Artık meyveleri toplama vakti geldi gibi görünüyor. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23