• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İbrahim Karataş
İbrahim Karataş
TÜM YAZILARI

Sisi ile tokalaşmak

28 Kasım 2022
A


İbrahim Karataş İletişim: [email protected]

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar’da Sisi ile tokalaşması ve devamında Esed’le de görüşebileceğini söylemesi dış politikada bir kırılma olduğunu gösteriyor. Şimdi herkes haklı olarak bunun bir U dönüşü mü olduğunu (ki öyleyse bu değişiklik politika yapıcılarına olan güveni sarsar) yoksa zorunluluktan dolayı mı olduğunu tartışıyor. 

Bu sorunun cevabını bulmak için konunun uzmanlarından Müslüman Kardeşlere kadar çeşitli kişilerin fikrini alma fırsatını buldum. 

Uzmanlara göre Mısır’da artık demokrasiye dönüş zor. Bölgeyi çalışan uzmanlar Sisi’nin, arkasındaki Arap rejimler ve Batının desteğiyle konumunu sağlamlaştırdığını dile getiriyor ve iktidarı kaybetmesinin zor olacağını düşünüyorlar. Ayrıca 70 yıldır cuntanın yönettiği Mısır’ın yönetiminin halka geçmesinin pek mümkün olmadığını düşünüyorlar. Dolayısıyla ya eski dış politika devam edecek ya da ülke çıkarları gereği barışmak gerekecek. Önceki Türk dış politikası çıkarlardan çok değerler üzerine kuruluydu. Bir darbe olduysa karşı gelmek gerekti ve hükümet de doğru bir biçimde karşı geldi.

Hatta hükümet, demokrasinin havarisi kesilen Batı dünyasının da destek vereceğini düşündü ama öyle olmadı. Batı, hâlâ çıkarlara dayalı bir dış politika izliyordu ve demokratik yönetimler sadece kendilerinden yana oldukça destekleniyordu. Onlar için ezilen halkın önemi yoktu. Eğer ki yönetenler Batıya dost ise diktatör de olabilirler. Erdoğan hükümeti muhtemelen bu kadarını beklemiyordu. 

En azından “demokrasiye dön” gibi yapmacık çağrılar yaparlar diye düşündü ama çağrıyı yapması gerekenler Sisi’nin her zulmüne sessiz kaldı ve hatta Sisi ile kol kola girdiler. 

Hükümet de çaresizce reelpolitik bir zeminde Mısır halkının karşısında durmadan Sisi yönetimiyle iki ülkenin çıkarlarını gözetecek bir yakınlaşma sürecine girdi. 

Eğer Sisi ve diğer bölge diktatörlerine karşı içeride ve dışarıda yalnız kalmasaydı bu tavır değişikliği de olmazdı. Dolayısıyla “dün karşısındaydın bugün tokalaşıyorsun” gibi suçlamalar, suçlayanın samimiyetsizliğini gösterir. 

Çünkü onlar dün Sisi’nin karşısında olunmasını eleştirirken, şimdi de aynı çerçevede görünmesini eleştiriyorlar. Belli ki her şartta eleştirecekler. Erdoğan nerede dursa karşısında durmaya yemin etmiş gibiler. Bu durumda söylediklerini ka’le almaya gerek yok. 

Bu arada bu yazı vesilesiyle Müslüman Kardeşler grubuna dolaylı olarak erişme fırsatım oldu. Onlar yakınlaşmada bir sakınca bulmadıklarını, ülke çıkarlarının bunu gerektirdiğini ve iki ülkenin birlikte hareket etmelerinin elzem olduğunu söylediler. Bu belki diplomatik bir cevaptır, veyahut samimiler. Ancak Orsam Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal’a göre yakınlaşma İhvan’a da yarayacak. Uysal’a göre darbeyi darbe ile bertaraf etmek çözüm değil. 

Eğer Türkiye ve Katar arabuluculuk yaparsa Sisi reformlar yapabilir ve İhvan’ın üstündeki baskı kalkar diyor, Uysal. Bunun geçmişte de örneği var. Cemal Abdünnasır İhvan’a benzer zulümler yapmıştı. Ancak Enver Sedat iktidar olduktan sonra İhvan’la barıştı. Bugün de aynısı olabilir diyor Uysal. 

Söylenenler mantıklı ve gerçekleşme ihtimali yüksek. Diktatörlerle yaşamak onlarla dost olmak demek değildir. Başka çareniz yoksa onlarla yaşamak zorundasınız. Hem bu devlet Amerika gibi teröre alenen destek veren ülkelerle de ilişkilerini sürdürmüyor mu? Durum buyken başkasının derdiyle dertlenmeyen ve darbecilerin yanında duranların bir yere kadar da olsa dik duranlara laf söylemeye hakkı yok. 

Eğer samimilerse sıra Esed’e geldiğinde Suriyeli göçmenler üzerinden hükümeti eleştirmekten vazgeçme sözü verip hükümete Esed’le barışmamayı telkin etsinler. 

Bakalım hükümet barışacak mı? 

Bu arada devlet barıştı diye bizler de bireysel olarak Sisi veya Esed’e muhabbet besleyecek değiliz. İkisinin de tez zamanda iktidardan düşmesi en büyük dileğimizdir. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Şeref

Belirli bir siyasi anlayışa angaje olunca "dönüş" yapmakta zor oluyor arkadaş..

Durmuş aga

Bu hiç olmadı. Bizleri aptal yerine koydu.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23