• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İbrahim Karataş
İbrahim Karataş
TÜM YAZILARI

PKK/YPG ektiğini biçiyor

05 Şubat 2018
A


İbrahim Karataş İletişim: [email protected]

Geçtiğimiz cuma günü TIME dergisinde “Suriye Kürtleri önemli şehrin (Afrin’in) savunulmasında Amerikan desteği olmaması nedeniyle hayal kırıklığı içindeler” isimli bir yazı yayınlandı. Yazı PKK/YPG ve onun Amerikalılarla yaptığı işbirliğini savunup Türkiye’yi de yerden yere vurmanın yanı sıra Amerika’nın meseleye bakışını da ortaya koyuyor. Bir bakış ki adalet, merhamet, dürüstlük hak getire.

Yazıda diyor ki YPG’li sözcü İldar Halil ”(Amerikalılar) nasıl öylece durup izlerler? DAEŞ’le savaşta kendilerine yardımcı olan YPG’ye karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri lazım. Bu belirsizlik bizim için endişe kaynağıdır.”  Başka bir deyişle Amerika Türkiye’nin operasyonuna müdahale etsin diyor. Çünkü Amerika ile DAEŞ’e karşı birlikte savaştılar (Ama hiçbir Amerikalı ölmedi). Rakka ve Menbij gibi Arap şehirlerini birlikte özgürleştirdiler (ama çıkmadılar). Yazıdan anlaşıldığı kadarıyla YPG’nin El Nusra’nın kontrolündeki topraklarda da gözü var. İçinde bir tane bile “PKK” kelimesinin geçmediği Sarah El Deep imzalı yazı, Amerika ve YPG’nin DAEŞ’ten aldığı topraklar üzerinde özerk bir bölge kurmak istediklerini gizlemiyor.

Bahsettiğimiz yazıyı okuyan objektif biri Zeytindalı Operasyonuna sonuna kadar destek verir. Türkiye farkında olarak veya olmayarak adaleti Suriye’ye götürdü. Çünkü Afrin’i bir Kürt şehri olarak görüp kaybetmek istemeyen PKK/YPG, diğer yandan işgal ettiği Arap şehirlerinden çıkmıyor, halkını zorla sürgün ediyor ve üzerinde bir devlet kurmak istiyor. Evet, Rakka ve diğer Arap şehirlerini Amerikan yardımıyla DAEŞ’ten onlar aldılar. Ama o şehirler DAEŞ’in değildi ki. DAEŞ sadece bir işgalciydi. Şimdi DAEŞ’in yerine PKK işgal ediyor. Bu durumda PKK’nın DAEŞ’ten ne farkı var?

Eğer Kürt halkı zarar görüyor diyorlarsa birileri de yerlerinden ettikleri Arap halkını sorar. Hem sadece Arapların değil Türkiye’nin de huzurunu yıllardır kaçırmıyorlar mı? Canlı bombalar Afrin’de eğitim görmediler mi? Kamışlı’dan Nusaybin’e tüneller kazılarak PKK’ya destek verilmedi mi? YPG’ye verilen Amerikan silahları PKK’lıların üzerinden çıkmadı mı? Hem Türkiye ile savaşıp hem de Türkiye’nin karşılık vermesine niye şaşırıyorlar ki?

Ayrıca Suriye’de sürdürdükleri savaş çoktandır bir varoluş savaşından çıkar savaşına dönmüş durumda. Kobani, Haseki ve Kamışlı gibi Kürt yerleşim yerlerini DAEŞ’e karşı savunmak tamam da Rakka’ya giriş sebepleri tam olarak neydi? Eğer DAEŞ terörünü yok etmek içinse, yani insanlık içinse, neden çıkmak yerine orada kalıcı olup özerk bir bölgenin parçası yapmak istiyorlar? Şayet amaç daha çok toprak parçası elde etmekse –ki sebebin bu olduğunu inkâr etmiyorlar- toprak kaybetmeye de razı olacaklar.

 Çünkü bir çıkar savaşı veriyorlar. Bugün Rakka’yı alırlar, yarın Afrin’i kaybederler. Arap diyarlarını alınca hakkı hukuku unutup kendi diyarları elinden gidince haktan adaletten bahsetmelerinin tutarlı bir yanı yok. Ayrıca Amerika’yı Türkiye’nin üzerine sürmeleri de mantıksız. Çünkü Amerikalılar da Suriye’ye mazlumları kurtarıp insanlığa bir katkısının olması için değil, kendi çıkarlarını korumak için geldi. Bunun için de YPG’yi çıkarları elverdiği sürece kullanırken, zoru gördüğü yerde de bıraktı. Batının politikaları hep böyleydi ve böyle kalacak.

Oysa Türkiye çözüm süreciyle PKK’ya bir barış şansı vermişti. Suriye’de iç savaş başladığında Salih Müslim defalarca Türkiye’ye getirilip yanlış yapmaması için uyarıldı. Ancak PKK ve uzantısı YPG iç savaşı fırsat bilip kendilerine uzanan barış eline vurarak Suriye’de özerk devlet kurma hayaline girdi. Hayaller, başkalarının gerçekleri üzerine kuruluyorsa gerçekleşmesi pek mümkün değildir. Bu toprakların asli unsurları bellidir. Çözüm onlarla birlikte üretilir. ABD ve Rusya bile Türkiye gibi bir aktöre rağmen Suriye’de çözüm olmayacağını anlamışken terör örgütleri Türkiyesiz bir çözüm hayali kuruyorlarsa önce kendilerine sağlıklı düşünebilen bir beyin bulmalılar. Sonrasında çözüm için kimin kapısını çalacaklarını anlarlar.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23