• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İbrahim Karataş
İbrahim Karataş
TÜM YAZILARI

PKK pes etmeli

02 Nisan 2018
A


İbrahim Karataş İletişim: [email protected]

Eğer tarih tekerrür ediyorsa en çok da terörize olmuş ayrılıkçı Kürtler için başa sarıyor. Defalardır dış güçlere umut bağlayarak devlet sahibi olmayı hayal eden PKK ve benzeri örgütler, tokadı savaştıkları ülkelerden çok kendilerine destek veren dış güçlerden yediler. Uğruna çözüm sürecini feda ettikleri Suriye’nin kuzeyinde bir PKK devletçiği kurma planları da boşa düştü, düşüyor. ABD ve müttefikleri PKK ve türevlerini bir paçavra gibi kullanıp kenara atmayı alenen dillendirmeye başladılar. 

Trump, Suriye’den çıkılacağını söyledikten sonra bölgenin imarı için verilmesi düşünülen 200 milyon doları da bloke etti. Diğer yandan ABD özel kuvvet birliklerinin başındaki General R. Thomas bugüne kadar sadece 2 asker kaybettiklerini -ki bu rakamı bile çok görüyor- PKK’nın kontrolündeki SDG’ninse binlerce militan kaybettiğini söylüyor. Bir o kadar militan da Afrin’de öldürüldü. Amerika desteğini çektiği zaman geriye kalan militanları yok etmek de zor olmayacaktır. 

Türkiye Suriye’de bir terör yapılanmasına izin vermeyeceğini sadece söylemiyor, aynı zamanda müdahale de ediyor. Menbiç-Kandil hattı arasında ne kadar hedef varsa hepsine saldırmayı planlıyor. Esed rejimi de arkasında İran ve Rusya’yı alarak YPG’yle savaşmanın planlarını yapıyor. PKK öyle bir çıkmaza girdi ki arazi bile kendisine muhalefet ediyor. Suriye’de kendilerini saklayacakları dağlar yok. Tüneller işe yaramıyor. Örgütün hava saldırılarına karşı hiç şansları yok. Ne 5 bin TIR’lık silah, ne de 50 bin kişilik bir militan grubu hedeflerine ulaşmaları için kâfi gelmiyor. 

Bilhassa Türkiye’nin kararlılığı her oyunlarını bozuyor. Acaba bu kadar sıkışmışlık içinde Türkiye’nin kapısını çalıp yeni bir çözüm sürecini talep ederler mi? Şu kesin ki hükümet bir daha PKK’yı masaya çağırmaz. Çünkü PKK’nın fırsatını bulunca masayı nasıl devirdiğini gördüğü için bir daha aynı hataya düşmez. Hükümet için tek çözüm PKK’nın kolunu kanadını kırmak görünüyor. Kaldı ki örgütü, ABD’nin arkasına sığınırken bile tokatlamaktan çekinmedi. Eğer PKK/YPG bir de Fransa’yla yeni bir maceraya girmek isterse öncelikle eski bir Fransız sömürgesi olan Suriye’de kimliksiz yaşarlarken Fransızların bu duruma sessiz kalmasını hatırlamaları iyi olur. Zaten Kürtçülerin asıl sorunu unutmak değil mi? Aynı hatayı sadece farklı ülkelerle değil aynı ülkelerle defalarca yapıyorlar. 

Eğer doğru bir şey yapmak istiyorlarsa Türkiye’nin kapısını çalmaları gerekiyor. Türkiye’de eski ırkçı anlayış yok. Geçmişte olmasa da son dönemde oluşan Türk milliyetçiliğinin en önemli sebebi PKK’dır. Fakat Türk ve Kürt milletlerinin iç içeliği ve kardeşlik duygusunun her şeye rağmen baskın gelmesi sorunlu duyguları izale edebiliyor. Durum böyleyken PKK’nın gelip Türkiye’den “aman” dilemesi en iyi çözümdür. Türkiye muhakkak ki bu tür bir tavra onur kırıcı bir şekilde cevap vermeyecektir. İki Müslüman millet o kadar kaynaşmış ki birinin diğerine vereceği zarar direk ya da dolaylı olarak kendisine de zarar verir ve herkes bunun şuurunda.

Fakat PKK yine de gark olduğu kısır döngüyü sürdürmek istiyorsa Türkiye’nin geliştirdiği yerli silahlardan korunmak için şemsiyeden daha etkili edevat bulsun. Türkiye’nin yerli silah sanayisinde gözden kaçan ve PKK’ya diz çöktüren faktör silahların yerliliği değil, gelişmiş sofistike silahlar olmasıdır (bkz. SİHAlar). Terörle mücadelede bir üst versiyona geçildi. Yeni savaş tipinde terör örgütünün manevra kabiliyeti kalmadı. Savaş bu şekilde, güvenlik güçlerinin daha az, örgütünse daha fazla kayıp vermesiyle de devam eder ama meselemiz zaferden çok kardeşliği kavileştirip ileriye bakmaktır. Terör örgütü yaşananlardan ibret almalıdır. Güvendiği dış güçlerin ihanetinin yanı sıra Afrin’de ordumuzun gösterdiği sivillere ve mekânlara zarar vermeme hassasiyetini unutmamalıdır. Bu şefkat şefaati de barındırır. İlle de şecaat arz etmek istiyorlarsa önümüzdeki günlerde başlaması muhtemel yeni operasyonlara hazır olsunlar.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23