• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İbrahim Karataş
İbrahim Karataş
TÜM YAZILARI

McGurk’un yerine darbeci Hannah mı gelecek?

19 Şubat 2018
A


İbrahim Karataş İletişim: [email protected]

ABD’nin Suriye özel temsilcisi Brett McGurk, Obama döneminin bürokratlarından olup ABD-PYD/YPG işbirliğini sağlayan, YPG’nin ismini SDG olarak değiştiren ve PKK’nın bugün Suriye’nin üçte birini kontrol etmesinin önünü açan kişi olarak bilinir. Tabi diğer bürokrat ve askerlerin de mezkûr oluşumda payı var. Ancak baş fail olarak McGurk’u görmek yanlış olmaz. Belki işini iyi yaptığından, belki generallerin telkiniyle veya başka nedenlerden ötürü Trump yönetiminde de görevine devam etti. 

McGurk’un bugünlerde görevden alınması bekleniyor. Ancak yerine geleceği iddia edilen kişi öyle biri ki McGurk bunca günahına rağmen yanında masum kalır. Kulis bilgilerine göre McGurk’un yerini John Hannah dolduracak. Hannah, 15 Temmuz darbe girişiminden bir ay önce Foreign Policy dergisinde Türkiye’de darbe olacağını yazan kişidir. Bush döneminin ulusal güvenlik danışmanlarından olan bu zat, yazıda ABD’de Erdoğan’ı devirmek ve AK Parti içinde merkez bir sağ parti oluşturulması için Gezi benzeri bir isyan ve darbe olasılıklarının konuşulduğunu yazıyordu. Konuşanlar elbette ki Amerikan yönetimi ile FETO mensuplarıydı. 

Darbenin olacağını önceden bilen bu zat, “ABD’nin Erdoğan’la er ya da geç hesaplaşma zamanı gelecek” ifadelerini de kullanmıştı. Bu yazı 15 Temmuzda sadece FETO değil ABD’nin de Erdoğan’la hesaplaştığının (ve fakat başaramadığının) delilidir. Hannah, ABD’de devam eden Rıza Sarraf soruşturmasının Erdoğan’ı sarsabileceğini ta o günlerde yazmıştı. Çünkü komployu düzenleyenlerden birisi de kendisiydi.

Hannah ismi geçtiğimiz yıl BAE’nin Washington Büyükelçisi Yusuf El-Uteybe’nin deşifre olan maillerinde de karşımıza çıktı. Elçiye attığı mailde “15 Temmuz’un ardında FDD ve BAE olduğuna” yönelik bir gazetede çıkan makaleyi göndererek “Bir Türk gazetesi, FDD ve BAE’yi bazı başkalarıyla birlikte Türkiye’deki darbenin arkasındaki komplocular arasında zikretmiş. Sizinle birlikte anılmaktan onur duydum” ifadelerini kullanan Hannah, darbenin bizzat içinde olduğunu itiraf etti. 

John Hannah şu anda FDD (Foundation for Defense of Democracies-Demokrasiyi Savunma Vakfı) isimli İsrail yanlısı bir dernekte danışman olarak çalışıyor. Derneği BAE de finanse ediyor. Bu dernek azılı bir Türkiye düşmanı olmasının yanı sıra şu anda FETÖ’den arananlar listesinde olan eski CHP milletvekili Aykan Erdemir ve diğer bir Türk devşirme olan Merve Tahiroğlu’nu istihdam ediyor. Dahası geçtiğimiz Kasım ayında derneğin başkanı Mark Dubowitz ve başkan yardımcısı Jonathan Schanzer, Zarrab davasına bilirkişi olarak katıldılar. Yukarıda Hannah’ın bahsini yaptığımız 2016’daki yazısında Zarrab davasının Erdoğan’ı sarsabileceğini yazdığını belirtmiştik. İki yıl sonra dava başlıyor ve FDD’nin elemanları bilirkişi olarak dinleniyor. Ne tesadüf (!) değil mi? 

Eğer Hannah McGurk’un yerini alırsa şer üst aklın loblarından biri Washington’dan Kobani’ye taşınmış olacak. 15 Temmuzun başarısızlığından dolayı çok üzülen Hannah ve ekibi, Türkiye’den intikamlarını artık sözler yerine Suriye’deki PKK yapılanması üzerinden eylemlerle almaya çalışacak. Belki onların aracılığıyla FETO mensupları da Suriye’de görülmeye başlanır ve Amerikan güçlerine taktikler verirler. 

Suriye’ye beterin beterinin gelmesi belki ortamı daha da beter edecek. Ama Türkiye herhalde bir Amerikan çapulcusundan korkacak değil. Hatta Türkiye’ye düşmanlığını gizlemeyen birinin görevi devralması iyi bile olabilir. Bir kere bu vesile ile Amerikalılar Türk düşmanlıklarını açıkça ifşa etmiş olurlar ve hâlâ müttefik olduğumuza inanan varsa belki onların akıllarını başlarına getirir. Hem ABD dost gibi görünen bir düşman olmak yerine düşman gibi görünen ve davranan bir düşman olduğunu tescil etmiş olacak. Bizim ne olduğumuz belliydi. Sorun ABD’nin ikiyüzlülüğüydü. En azından bundan sonra o iki yüzden sahte olanı görünmeyecek.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23