İsrail; gücü var ama kazanamıyor
Geçtiğimiz günlerde sosyal medyaya İsrail’in Gazze’deki askeri koordinasyon merkezini gösteren bir fotoğraf düştü. Fotoğrafta çoğu askeri üniformalı olmak üzere 10-15 civarında şahıs var. Fotoğrafa öylesine bakınca sıradan bir askeri toplantı olarak görülür. Ancak dikkatli bakınca askerlerin çoğunun Amerikan askeri olduğu görülebilir. Bu fotoğraf Amerika’nın katliama fiilen destek verdiğinin çok delillerinden sadece bir tanesidir. Zaten kendileri de gizlemiyorlar.
Destek sadece Gazze sokaklarında Filistinli avına çıkmaktan ibaret değil. ABD ayrıca en iyi savaş uçağı olarak bilinen F-22’leri de Ortadoğu’ya gönderdi. İran ve vekil örgütlerin bölgede gerilimi tırmandırmaya engel olmak için savaş uçaklarını gönderdiklerini söylüyorlar ama buna kendileri de inanmıyor. Çünkü gerilimi tırmandıran İsrail.
Mesela Tahran’da suikast yapan İsrail’di. Lübnan’ı bombalayan da İsrail’di. Gazze’deki soykırımı saymıyoruz bile. Hem dertleri gerilimi azaltmaksa Amerikan askerlerinin Gazze’de ne işi var? Gerilimi Gazze’nin çıplak ayaklı çocukları mı tırmandırıyor? Çözüm de çocukları öldürmek mi? Bu kadar bomba gerilimi azaltmak için mi İsrail’e veriliyor? Savaşı durdurmak için dişe dokunur tek eylemi Yemenli Husiler yapıyor, onları da Amerikalılar bombalıyor. Bugün başka bir ülke daha İsrail’in soykırımını durdurmak için harekete geçse Amerika o ülkeyi de bombalayacaktır.
Karada, denizde ve havadaki Amerikan askeri varlığı bir şeyi daha ortaya çıkarıyor; İsrail’in zayıflığını. İsrail ordusu sürekli eğitim ve alarm durumunda olan ve dünyanın en gelişmiş silahlarına sahip bir ordu. Ama gelin görün ki Hamas gibi bir örgütü 10 aydır yenemedi. Gazzelileri de yurtlarından atamadı. Belki Gazze halkı çok kayıp veriyor ama neticede güçlü olan İsrail gücünü Filistinlilere dayatıp muzaffer olamıyor.
Bir de Amerikan yardımının olmadığını düşünün. Nükleer silahları bir kenara koyarsak İsrail belki de çoktan yıkılıp gitmişti. Bu yıkım düzenli ordularla da yapılmayacaktı. Dışarıdan silah desteği alabilen bir Hamas İsrail’i sonunda pes ettirecekti ve İsraillileri başka ülkelere göç etmeye mecbur edecekti. Hamas, dört bir yanı sarılı Gazze’de savaşıyor. Dışa silah tedariki için açılan tek bir kapısı olsa İsrail ordusu bu kadar rahat hareket edemeyecekti. Mesela Mısır’a rahat girip çıkabilse savaşın seyri değişecek. Mısır belki de buna izin verir ama Amerika’dan çekindiği için vermiyor. Ancak Amerika’nın denklem dışı olduğu bir ortamda muhakkak Hamas’ı bu kadar kısıtlamazdı. Ayrıca Amerika’nın destek vermemesi Hizbullah ve Batı Yaka’daki diğer Filistinli grupları da harekete geçirecekti.
Nükleer silahları bir kenara koyarsak demiştik. Amerikan desteğinin olmadığı nükleer bir İsrail’in de başarılı olma şansı az görünüyor. Çünkü Arap ülkeleri bugüne kadar çoktan atom bombasına sahip olacaklardı. Bugün bölge ülkelerinin nükleer silahları yoksa Amerika’nın sıkı kontrolü yüzündendir.
Sonuç olarak İsrailliler ticarette iyi olabilirler ama askeri bağlamda o kadar iyi değiller. Geçmiş savaşlardaki başarılarını küçümsemiyoruz. Ancak varoluşsal bir savaş veren herkes her şeyini ortaya koyunca başarı kaçınılmaz oluyor (bkz. Vietnam, Kurtuluş Savaşımız, vs.). Fakat 76 yılda sınırsız Amerikan desteğine rağmen Filistin’i tam işgal edememesi başarısız olduğunun göstergesidir.
Komşu Arap ülkelerini Amerikan desteğiyle caydırıp Filistin davasından el etek çektirmeleri de başarı olarak görülebilir. Yahudi dünyası Amerikan siyasetine yatırım yaparak Amerika’yı bir vekil devlet olarak kullanmayı başarabildi. An itibariyle bile İsrail karşıtı adayların karşısındaki adaylara milyonlar akıtarak Amerikan kongresini ele geçirmeye çalışıyorlar. Gerçekten de doğru yere doğru yatırım yapıyorlar.
Fakat bu şu gerçeği değiştirmiyor; İsrail askeri olarak istediği başarıyı elde edemedi.