• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İbrahim Karataş
İbrahim Karataş
TÜM YAZILARI

İnsansızlaşıp insansılaşan silahlar çağı

26 Ekim 2020
A


İbrahim Karataş İletişim: [email protected]

Eğer dışarıdan bir müdahale olmazsa Azerbaycan ordusu Karabağ’ı çok kısa sürede geri alacak. Çünkü Azeri ordusu elinde son teknoloji silahlar bulunduruyor ve Ermenilerin mezkûr silahlara karşı koyacak silahları yok. Muadillerini isteseler bile en büyük silah tedarikçileri olan Ruslardan alamazlar. Çünkü Ruslarda da yok. Bahsettiğimiz silahlar silahlı insansız hava araçları (SİHA’lar). Bunlardan birisi kendisini ispat etmiş Türk yapımı Bayraktar TB2, diğeri İsrail yapımı kamikaze SİHA olan Harop.

Bayraktar’ı zaten biliyoruz. Küçücük bedeni ve sadece 130 km hızla düşman hattına sızıp tank, top ve zırhlı araçları yerle bir ediyor. İngiliz the Guardian gazetesine göre Bayraktarlar 16 trilyon dolarlık silah sanayisini işlevsiz hale getirdi. SİHA’lar gerçekten de savunma sanayisinde bir devrimdirler. Çünkü tank gibi zırhlı araçların artık bir fonksiyonu kalmıyor. Örneğin yakında hizmete girecek olan ve 12 füze taşıyan Akıncı SİHA’dan 10 tanesini Ermeni hava sahasına sürdüğünüzde bütün Ermeni tanklarını ve diğer zırhlı araçlarını bir iki günde yok edebilirsiniz. SİHA’lar öyle silahlar ki küçük olmaları nedeniyle hava savunma sistemleri (HSS) tarafından görülmüyorlar ve HSS’den atılacak bir füze bazen SİHA’dan daha pahalıya mal olabiliyor.

Öte yandan, İsrail’in Harop model kamikaze SİHA’sı da savaşta iyi işler çıkarıyor. Bu SİHA daha da küçük. Havada dolaşırken düşmanın araçlarını buluyor ve hızla üzerine gidip kendisini patlatıyor. Azeri ordusu bu sayede Ermeni S-300 füzelerini bile yok etti. Haroplar küçük olmalarına rağmen 26 kilo bomba taşıyabiliyorlar ve hedefe hızlıca yaklaşabiliyorlar. Küçük olmaları görünürlüğü de zorlaştırdığı için tedbir almak zor oluyor. Türkiye’de de Kargu ve Alpagu kamikaze SİHA’lar var ve fakat taşıdıkları bomba 10 kilonun altında. Ancak güzel haber şu ki; Harop’un ebadında bir SİHA üretmek Türk üreticiler için sadece zaman meselesi.

Silah sanayisi küçük ve akıllı silahların etkili olduğu bir devre doğru gidiyor. Silahlar insansızlaşırken insansılaşıyorlar. Başka bir deyişle akıllanıyorlar. Daha büyük silahlar bugünkü akıllı teknolojiye sahip silahlara dayanacak durumda değiller. Bilhassa yerde hareketsiz veya yavaş hareket eden hiçbir silah havadan operasyon yapan SİHA gibi silahlarla baş edecek durumda değil. Tahminim odur ki; gelecekte uçaklar, füze sistemleri, tanklar ve diğer büyük araçlar değil mühimmatlar belirleyici olacaklar. Gün gelecek füzeler ve iri bombalara elektronik bir beyin ve havadaki hızını belirleyecek kanatçıklar takılacak ve bu mühimmatlar hedefi bulup ona yönlenecekler ve kendilerini patlatacaklar. O günler geldiğinde belki SİHA’lar bile hantal kalacaklar.

Bu meselenin güzel yanı; Türkiye’nin mezkûr silah çağını tam zamanında yakalaması ve hatta liderliği zorlamasıdır. Artık Türk SİHA’sı diye bir kavram var. Türk SİHA’ları en iyileri, en tehlikelileri ve en çok bilenen olarak farz ediliyor. Bugüne kadar hep dışarıdan para ile silah dilenirken, şimdilerde en iyi silahlardan birini kendimiz üretiyoruz. Artık alıcı değil, satıcıyız. Para harcayan değil, para kazananız. Silah sanayisinde söz sahibi olmaya başlıyoruz. 10 yıl sonra her şey daha da farklı olacak ve muhtemelen bugün üretemediğimiz her silahı o gün üretiyor olacağız. Sadece SİHA’larla bile bölgede sahip söz sahip olduk. Düşünün ki kendi uçaklarımızı, HSS’lerimizi ve sair silahlarımızı da kendimiz üretiyoruz. İşte o gün düşmanlık taslayanlar için gerçekten korkunç bir ülke olacağız.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23