• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İbrahim Karataş
İbrahim Karataş
TÜM YAZILARI

Göçmenlere dair

18 Nisan 2022
A


İbrahim Karataş İletişim: [email protected]

Emniyet Genel Müdürlüğü sosyal medyada bazı göçmenlerin uygunsuz paylaşımlarını yayarak insanları provoke eden hesapların FETÖ ve PKK iltisaklı olduğunu tespit etti. Bu hesaplar sadece göçmenlerin çektikleri gizli kamera görüntülerini değil, bazen bir Suriyeliymiş gibi davranıp vatandaşı tehdit ediyor. Paylaşımları okuyanlar Suriyelilerin hem bu ülkede barınıp hem de kendilerine meydan okuduğunu düşünecek ve gerekirse ilk gördüğü Suriyeliye saldıracak. Olmadı hükümete kızıp bir daha oy vermeyecek. Yapılmak istenen bu. 

Hesapların çoğu yurtdışı kaynaklı olduğu için sahiplerini yakalamak zor oluyor. Fakat yurtdışından ülke insanını tahrik edenlerin kendilerinin de göçmen olması oldukça düşündürücü. Ülkeden kaçan terör artıkları, kaçak geldikleri bir ülkeden kendi ülkelerini karıştırmanın gayreti içindeler. Bir yandan sınırı aşan Afgan göçmenlerin videolarını yayınlıyorlar, diğer yandan da Meriç nehrini nasıl geçtiklerini unutuyorlar. Hem “ülkemde mülteci istemiyorum” diyorlar hem başka ülkede mülteciler. Sadece kalbi kötülük dolu birileri böyle bir ihanet içinde olabilir. Diğer bir hakikat; Türkiye’ye gelenler terörden ve şiddetten kaçıyorken, Türkiye’den kaçanlar terörün ya içindelerdi ya da destekçileriydiler. Yani gelenler gidenlerden daha masum. 

Göçmen karşıtlığını masumane yapan insanlar da var. Sokaklarda, apartmanlarda, parklarda yığınla yabancıyı uzun bir süre görmek rahatsız edici olabilir. Gelenlerin görece daha az gelişmiş ülkelerden gelen fakir insanlar olması ekonomik ve kültürel sorunlara neden olabiliyor. Muhtemelen gelişmiş ve eğitimli göçmenlere de bu kadar olmasa da yine de bir tepki oluşabilirdi. Çünkü hızlı demografik dönüşümlere maruz kalmak her zaman rahatsız edicidir. Örneğin caddelerde çok sayıda Alman ya da İngiliz görmek de memleket insanını rahatsız edecektir. Çünkü yabancılar farklı ve genelde çatışan bir kültüre sahip olmasının yanı sıra insana öz yurdunda azınlık hissi verme potansiyeli taşıyabiliyor. Hükümet sanki meselenin bu paragrafta anlattığımız yönünü görmüyor gibi.

Öte yandan; göçmen karşıtlığını ırkçılığa vardıracak düzeye getirmek, kendisine zarar vermediği halde sokakta gördüğü göçmenlerden rahatsız olmak anlaşılır değildir. Bu da bazı halkımızın kusurudur. Suriyeli de muz yiyebilir veyahut tatil yapabilir. Bir Suriyeli kendi işini kurmamışsa genel olarak yerli halktan daha az kazanır. Kazandığıyla da istediğini yapabilir. Birileri bundan şikayetçi oluyorsa kendine bakmalı ve aynı şartlarda yaşamasına rağmen neden muz yiyemediğini kendisine sormalı. Suriyeliler yüzünden işsiz kaldıklarını söyleyemezler. Bugün Gaziantep’teki fabrikalar şehir merkezinde yeterli işçi olmadığı için 100 km uzaktaki köylere servis kaldırıyorlar. Ayrıca devletin Suriyelilere para verdiği de yok. Bu uyduruk haberlere inanmamaları lazım. Hem hükümetin bu kadar göçmeni tutmaya meraklı olmadığını ve vicdani sorumluluk gereği kalmalarına müsaade ettiğini bilmeleri lazım. Yoksa hiçbir hükümet yabancıları kendi halkına öncelemez. 

Göçmenlerle ilgili mevzu burada bitmeyecektir. Göçmenler her ülkede muhalefetin ana kozu olmuştur. Nitekim son seçimlerde muhalefete yaradı. Muhalefet partilerinin, terör örgütü yanlılarının ve hatta bazı dış güçlerin önümüzdeki seçimlerde de meseleyi kaşıyacağı muhakkaktır. Hükümet böyle bir ortamda kalıcı çözümler bulmakla yükümlüdür. Maalesef iyi bir performans gösterdiği izlenimi vermiyor. Bir şeyler yaptığından haberdarız ve fakat yetersiz olduğunu söylemek gerek. Her gelenin haklı bir geliş nedeni var mı? Bu ayırım nasıl yapılıyor? Sokaktaki her göçmen tüm prosedürleri yerine getirerek mi geldi? Geri gönderilenler mi yoksa gelenler mi fazla? Rusya-Ukrayna savaşında tarafsız kalındığı için Rusya’dan göçmenlerin geri gönderilmesiyle ilgili bir taviz koparılacak mı? 

Daha nice sorular sorulabilir. Ancak her şeye rağmen hükümeti göçmenler konusunda desteklemek gerek. Bir plansızlık olduğu doğru ama ellerinden çok bir şey gelmediğini ve gönderilirlerse zulüm görecek insanlara karşı vicdanlı davranmalarını da takdir etmek gerek. Dolayısıyla hükümeti bu konuda sahiplenmeli ve eleştirileri çözüm amaçlı yapmak lazım.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Misafir

Evet sokaklar görgüsüz suriyelilerle dolu yolda yürürken bile korkar olduk hadi yaşlısı ve kadınlarını ve çocukları anlarızda bu genç suriyelilerin ne işi var burada küpelisimi dersin zibitisimi dersin her taraf doldu taştı kusra bakmayında hükümet bu konuda çok aciz kaldı bu gişle kendi memleketimizde mülteci konumuna düştük yazıklar olsun

RAVEN

AFHAN SURIYELİ İSTEMIYORUZ ÇÜNKÜ EKONOMIMİZ ABD AVRUPA GIBİ ZENGİN DEGİL HEM BU COGRAFYA KISKIRTILMAYA ETNIK GRUPLAR UZERINDEN KARISTIRILMAYA MUSAIT NE GEREK VAR BU KADAR INSANA BİZ KENDIMİZE ZOR BAKIYORUZ
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23