• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İbrahim Karataş
İbrahim Karataş
TÜM YAZILARI

Cumhur Partisi

08 Nisan 2019
A


İbrahim Karataş İletişim: [email protected]

31 Mart’taki yerel seçimlerle ilgili çok şeyler söylendi ve yazıldı. Yeniden aynı şeyleri yazmaya gerek yok. Cumhur İttifakı oylarını korumuştur ve yerel seçimler aynı zamanda bir genel seçim olsaydı iktidarını devam ettirecekti. Ancak en büyük illerin belediyeleri CHP’ye geçti, ki bu durum hükümetin önümüzdeki dönemde topallayarak icraat yapmasına neden olacaktır. Çünkü halka giden yolların bir kısmı belediyelerden geçiyor. 

Olan olduğuna göre, artık olacaklara odaklanma vakti gelmiştir. Hükümet 4,5 yıl daha ülkeyi yönetecek. Bu büyük bir fırsattır. Kalan süre içerisinde yeni stratejilerle iktidarını daha da güçlendirebilir. Şöyle ki; Cumhurbaşkanlığı sistemiyle siyaset artık fiili olarak iki partili sisteme geçiyor. İttifakın isimlerini artık partilerin isimleri olarak da görebiliriz. Ancak sorun şu ki; Cumhur İttifakı kendi tabanının tamamından oy alamıyor. Ak Partinin MHP ile ittifakı iyi oldu ve fakat milliyetçiliğin dozajını artırması doğru bir strateji değil. Çünkü MHP, İyi Parti ve CHP milliyetçilikten hali hazırda nemalanıyor. Ak Parti onların sahasına gireceğine diğer partilerdeki dindar insanlara ulaşmayı deneyebilir. Birçok dindar Kürt son dönemde Ak Parti’den nefsi okşayıcı bir söz duymadı. Oysa onları kuşatıcı bir söylem önümüzdeki dönem elzemdir.

Diğer yandan MHP, İyi Parti’nin ırkçıların çoğunu alıp götürmesi nedeniyle klasik Anadolu insanıyla baş başa kaldı. Bu aslında iyi bir gelişme. Ancak Ak Parti’nin MHP’lileşmesi kadar; MHP Ak Partilileşemedi. Oysa Devlet Bahçeli’nin Güneydoğuya gidip, bir kahvehanede çay içip, normal halkla terör örgütü arasındaki farkı vurgulaması ne iyi olurdu. Öte yandan; Aleviliği siyasete alet eden kesimler Kılıçdaroğlu ile birlikte CHP’de toplandı. CHP’yi şu anda bu kesim ele geçirmiş durumda. Bir de iktidara gelmesi halinde ülkeyi Esad Suriye’sine döndürmeleri yüksek ihtimaldir. Bu durumda küçük bir azınlık tüm ülkeye hükmetmiş olacak. 

CHP’deki değişim radikal Aleviler için iyi bir fırsat. HDP’de siyaset yaptıklarında polisin enselerinden tutup götürmeleri daha kolaydı. Ancak CHP’de bulundukları zaman suç işlediklerinde kendilerine karışılma ihtimali daha düşüktür. Çünkü CHP onca günahına rağmen hâlâ bir meşruiyet kapısı olmaya devam ediyor. Bu durumun iyi yanı, düşük de olsa HDP’deki radikalizmi azaltmasıdır. Çünkü mezhepçilik taslayanlar hem Kürtlük hem de Alevilik davasını yürütüyorlar. Onların sayısı azalınca belki bu sayede Cumhur İttifakı Kürt kesime daha çok nüfuz edecektir. Ancak Kürtler Cumhur’un bir parçası olmak için geldiklerinde MHP milliyetçiliğinin soğukluğu yerine vatanseverliğinin sıcaklığını hissetmelidirler. Kendi halindeki Alevi vatandaşlar geldiklerinde dışlayıcı  değil kuşatıcı bir ittifakı görmeleri gerekiyor. 

Bu ülke siyaseten bölünecekse bölünme doğru hatlar üzerinden gerçekleşmelidir. Eğer ki Ayasofya’nın açılmasını talep edenler, ya da 15 Temmuz’da darbeye karşı koyanlar, veyahut aynı safta namaz kılanlar Cumhur’un tarafında değillerse bir sorun var demektir. Hem rüşvet yiyip hem de iktidar saflarında olanlar da bir sorundur. Dindar insanların din düşmanlarıyla yan yana durmasında da sorun vardır. 

Bu ülkede ırkçılar hariç sağın en az yüzde 65 oyu var. Sağı temsil eden Cumhur İttifakı yüzde 52 oy aldığına göre yüzde 13 kaybı var demektir. Yüzde 10’dan fazla bir kesim Cumhur İttifakını desteklemesi gerekirken türlü nedenlerle Millet İttifakına destek verdi. Sadece 20 bin kişiyle büyükşehir belediyelerinin kaybedildiği bir hengâmda bu rakama (6 küsur milyon) mutlaka ulaşılmalıdır. Ancak şu da var ki; Cumhur İttifakına gelecek olanları tutmak için öncelikle ekonomiyi güçlendirmeli. Hükümet ne yapıp edip, bir sonraki seçimlere kadar sağlam bir ekonomi oluşturmalı. Aç insanın sağı da solu da olmaz. Siyasette başarılı olmak için önce ekonomi dersini geçmeli. Onu geçmeden ideoloji dersine geçemezsiniz. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23