• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İbrahim Karataş
İbrahim Karataş
TÜM YAZILARI

Cemaatler

17 Ocak 2022
A


İbrahim Karataş İletişim: [email protected]

Malumunuz genç bir öğrenci bir cemaate düzenli olarak gelip giderken intihar etti. İntihar için cemaati suçlayan din karşıtları, cemaatlerin kapatılması için kampanya başlattılar. Öncelikle belirtmeli ki; cemaatlerden kasıt her ne kadar dini gruplar olsa da, belli bir gaye için bir araya gelmiş her insan topluluğu bir cemaattir. Ancak diğerleri daha dünyevi nedenler için kurulduğundan, onların kapanması için herhangi bir çağrıda bulunulmuyor. 

Fakat birileri istiyor diye cemaatler kapatılmak zorunda değildirler. Hepimiz biliyoruz ki mezkûr gruplar dine dair her şeyin ortadan kalkmasını isterler. Örneğin Refah Partisi bir cemaat değildi ama yine de kapatıldı. Bazı şirketler sırf muhafazakâr kimlikleri için kapatılmıştı. Diyanet İşleri Başkanı bir cemaat lideri olmamasına rağmen hakarete uğruyor. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan malum gruplarca sevilmiyorsa nedeni dindar olmasıdır. Erdoğan laik olsaydı ona beslenecek sevgiyi tahmin edebilirsiniz.

Cemaatler içinde itikadı bozuk olanlar veya müesseseyi kötü emelleri için kullananlar olabilir. FETÖ ve onun gibi birkaç cemaat bu kategorideydi ve 15 Temmuz başarısız darbe girişimiyle ifşa oldular. Ancak onlar yüzünden 15 Temmuz darbesinin manen başarılı olduğunu ve cemaatlerin bu yüzden gözden düştüğünü tekraren not edelim.

Fakat cemaatlerin tekrar güçleneceğini de belirtmek lazım. İtikadi olarak yoldan çıkmadıkları sürece ve sadece insanların imanı için çalıştıkları sürece güçlenmeleri toplum için iyidir. Enes Kara’nın babası dahil birçok insan çocuklarının inançsız büyümesini istemediği ve dini eğitimi kendileri veremedikleri için bir arayışa giriyorlar ve yolları cemaatlerle kesişiyor. Düşünün ki cemaatler de yoktu. O zaman daha fazla genç ateizm ve deizm gibi din dışı akımların kurbanı olacaktı(r). Nitekim Enes de onların pençesinden kurtarılmak üzere cemaate gönderilmiştir. 

Öte yandan, cemaatler sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın gerçeğidirler. Ayrıca cemaatlerin gerici yetiştirdiği iddiaları ip üretmekle övünenlerin kendi başarısızlıklarını lafla kamufle etme taktiğidir. Mevzu ilerlemekse Amerika’ya bakabiliriz. Amerikalılar da çocuklarının dindar yetişmeleri için onları mutlaka bir Hristiyan mezhebinin kilisesine gönderirler. 

Amerika’da her 600 kişiye 1 kilise düşüyor. Türkiye’de ise her 933 kişiye bir cami düşüyor. Kiliseye düzenli gidenlerin sayısı camiye gidenlerden fazladır. Amerika’da 25 farklı Hristiyan mezhep ve bunlara bağlı 217 tane cemaat var. Türkiye’de bu kadar cemaat olmadığını söylemeye gerek yok.  Amerika’daki cemaatler her hafta 350 bin ayin yaparlar. Rahipler 2500 ile 7000 dolar arasında maaş alırlar. Bizdeki imamlarla karşılaştırıldığında daha fazla maaş aldıkları görülebilir. 

Amerika’da kimse cemaatler kapatılsın demediği gibi, üstüne bir de cemaatlerin kiliselerine düzenli olarak katılıyorlar. Çünkü insanoğlunun maddi ihtiyaçları gibi manevi ihtiyaçlarının da olduğunu biliyorlar ve teknolojinin mutluluk getirmediğinin farkındalar. Bizde ise din hep gelişmenin önünde engel olarak görülmüştür. Ancak seküler düşüncenin ve yaşam stilinin memleketi nasıl geliştirdiğine dair somut bir örnek de verilememektedir.  

Aslında kuru gürültüyü bitirmenin bir çözümü var. Bir araştırma yapılır ve intihar eden, şiddet uygulayan ve/veya suç işleyenlerin din ile ilişkileri öğrenilir. Ayrıca dindarlık-suç ilişkisine dair de bir anket yapılabilir. Kimin karnesi kötü çıkarsa o kendine çeki düzen verir. Ya da en azından hayâ edip karşı tarafı suçlamaktan vazgeçer. Çünkü mekânlarında kızların tacize/tecavüze uğradığı ya da balkondan düştüğü(!) insanların münferit olaylar üzerinden toplumun manevi direklerini devirmeye çalışmaları yaman çelişkidir. Eğer cemaatler için FETÖ örneği verilecekse, FETÖ’yü 15 Temmuz’da muhafazakâr kesimin durdurduğunu ve bu sayede muhafazakâr olmayanların da kurtulduğunu hatırlatmak gerek. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

türkiye’de aşırı miktar erken bunama var:

fetö’yü tarikat sanıyorlar; ama hangi tarikat olduğunu bilmiyorlar. tarikatı, bolca para toplayıp cemaat hastanesi açmak sanıyorlar. ankara’daki en büyük türbeye mütemadiyen çaput bağlamayı ise tarikattan arınmak sanıyorlar. törkiş stayl cahiller diyorum ben bunlara..

Kalender Er

İslamı, İslamdaki ALLAH AHLAKI na göremi, yoksa ABD ye göre mi? dizayn etmek gerekir? İyi düşünmek lazım... Bozulduğu kutsal kitapta sabit olan hristiyan dini mi mihenk taşınız? El cevap: evvelini bilmeyen ahirini göremez
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23