• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İbrahim Karataş
İbrahim Karataş
TÜM YAZILARI

Ahlaklı dış siyasetin bedeli

19 Kasım 2018
A


İbrahim Karataş İletişim: [email protected]

İç siyasette olduğu gibi dış siyasette de rüşvet direkt veya dolaylı olarak verilir. Hedefe ulaşmak için her yolu mübah gören Makyavelist ahlaksız prensibe göre hareket eden her lider veya devlet, kendi çıkarlarını maksimize etmek için rüşvet alır ya da verir. Rüşvet ille de nakit para demek değildir. Anlaşamadığınız bir konuda taviz verirsiniz, ambargoları kaldırırsınız, borç verirsiniz vs. vs. Eğer bir ilişkide rüşvet varsa ahlak yoktur. 

Kaşıkçı cinayeti dolayısıyla Suudi Arabistan’ın üzerine haklı olarak giden Türkiye’nin ve Erdoğan’ın cinayeti aydınlatmada gösterdiği ısrarı para koparmak olarak okuyan yerli ve yabancı hasidler var. Erdoğan konuştukça ve yeni deliller deşifre oldukça pazarlığı artırdığı iddia edildi. Aslında Suudilerin bir rüşvet teklifi olmuş. Cinayetten birkaç gün sonra Erdoğan’ı ziyarete gelen Suudi heyetinin başındaki isim olan Prens Halid bin Faysal’ın Türkiye’nin olayı örtbas etmesi halinde finansal destek ve yatırımların yanısıra Katar’a yapılan blokajın kaldırılması teklifinde bulunduğu öğrenildi. Erdoğan ise öfkeyle reddedip bunun siyasal bir rüşvet olduğunu söylemiş.

Diğer rüşvet benzeri bir teklifinse (her ne kadar yalanlasa da) Trump’tan geldiği iddia ediliyor. Trump’ın Kaşıkçı dosyasının kapatılması karşılığında Fetullah Gülen’in iadesini teklif ettiği öne sürüldü. Öncelikle Trump tam muktedir olamadığı için Gülen’i iade edecek güçte değil. Nitekim ilgili haberde istihbarat ve adalet bürokrasisinin bu teklife öfkelendiği yazıyordu. FETÖ lideri (ve örgütü) Amerika’ya çok hizmetleri olmuş kukla bir emektar. Amerikalılar az ekmeğini yemediler. Bu yüzden kolay kolay vermezler. Başka bir ülkeye de göndermezler. Çünkü başına ne geleceğini biliyorlar. 

Erdoğan ne Suudilerin ne de Amerikalıların ahlaksız tekliflerini kabul edecek bir insan değil. Eğer rüşvet alınsaydı bugüne kadar çoktan alınır ve konu kapanırdı. Alınacak rüşvet de muazzam olurdu. Suudilere dünyanın silahı satılır, dolarlar Türkiye’ye akar, belki FETÖ lideri iade edilir ve ABD ile sorunlar biterdi. Ancak kirli pazarlığa girilmedi ve girilmesi de beklenmemeli. Çünkü geçmişteki yaşanmışlıklar olmayacağını söylüyor. 

Örneğin, Erdoğan’ın derdi bir şeyler koparmak olsaydı 2009’da İsrail lideri Shimon Peres’e “one minute” çekmezdi. O gün bugündür Erdoğan’a yapılmayan hakaret kalmadı. Hatta FETÖ’sünden Gezicisine kadar tüm uyuyan hücreler harekete geçirildi. 15 Temmuz’daki suikast teşebbüsü hariç kim bilir kaç defa öldürülmeye çalışılmıştır. Sonra 2013’te Mısır’da Mursi, kendi bakanı General Sisi tarafından devrildikten sonra Türkiye Mısır’la tüm ilişkileri kesti. Kesmeseydi Türkiye kârlı çıkardı. Ama Türkiye seçilmiş liderden yana oldu. Başka bir örnek; 2016’da dört ülke Katar’a blokaj uyguladığında haksız olan dörtlü yerine haklı olan Katar’dan yana tavır koydu. Şu anda siyasi ve ekonomik bedel ödüyor ama geri adım atmıyor. 

Daha çok örnek verebiliriz. Rus uçağı sınırı ihlal etti diye düşürüldü. ABD’ye rağmen Maduro ile ilişkiler iyi. İran’la hakeza. Esed’den uzak duruluyor. Bunların hiçbiri yapılmayıp herkes gibi bencil davranılıp ekonomi büyütülebilir, Suriyeliler kabul edilmeyebilir ya da boğazda Sisi ağırlanabilirdi. Bu sayede 2023 hedeflerinin tamamı tutturulurdu. Ancak ahlaki bir siyaset güdüldü ve sonuç olarak dünyanın çoğundan izole olundu. Bu yüzden değersiz bir grup tarafından “değerli yalnızlık” gibi tabirler kullanılarak alay edildi. 

Haksızı doğrularla dövmek ve doğru olanı savunmak kolay bir şey değil. Belki çok bedeller ödendi ama ülkenin şerefine leke sürülmedi. Erdoğan siyasetin sadece çıkar olmadığını gösterdi ve model bile oldu. Bugün onu eleştirenler onu yanlış yaptığı için değil, doğru davranmakla diğerlerinin yanlış yaptığını ortaya koyduğu için sevmiyorlar. Erdoğan’ın eleştirilecek yönleri de var tabi. Ama Erdoğan ahlaksız siyasetle yan yana düşünülemez. Yiğide hakkını vermeli. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23