• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İbrahim Karataş
İbrahim Karataş
TÜM YAZILARI

ABD seçimlerden endişeli

23 Nisan 2018
A


İbrahim Karataş İletişim: [email protected]

Bir ay önce Mısır’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi’yi darbe ile deviren Sisi, nüfusun çoğunluğunun sandığa gitmediği bir seçimle yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. Sisi seçimlerde rakip istemedi. Yine de katılan olursa başlarına geleceklerle tehdit etti. Zaten muhalif birisi katılsa bile seçimin galibi yine Sisi’ydi. Hatta hiç seçim yapılmasa Sisi yine galip gelecekti. Seçimlere gerek de yok aslında. Maksat Mısır, hâlâ demokratik bir ülkeymiş görüntüsü versin. 

Seçimlere bazı Amerikalılar da gözlemci olarak katıldı. Ama ne gözlemcilik. Gözlemciler her yanı düzmece olan seçimlerin ertesinde bir de göbek attılar. İlgili videoları internette bulabilirsiniz. Hilesiz (!) bir seçimi gözlemlemenin verdiği rahatlık değildi onlara göbek attıran. Onları mutlu eden şey; Sisi’nin kazasız belasız yeniden seçilmesiydi ki bu sayede ülke yönetimi Sisi’nin, onun da güdümü ABD ve partneri İsrail’in elinde olacaktı.  

Aynı Amerika, Türkiye (çok) erken seçim kararı alınca OHAL altında seçimlerin yapılmasından endişe ettiğini beyan etti. Amerikalılar Sisi’den rahatsız değiller. Fransa gibi birçok ülkenin OHAL altında seçim yapmasından da rahatsız değiller. Ama mevzu Türkiye olunca akıllarına birden OHAL geliyor. Şüphe olmasın ki OHAL olmasaydı yine bir bahane bulurlardı. Çünkü halk iradesi veya demokrasi gibi bir kaygıları olsaydı bugün Ortadoğu’daki en önemli müttefikleri diktatörlükle yönetilen ülkeler olmazdı. 

Bu ülkede OHAL’siz bir seçimin olması seçimlerin bir daha yapılmaması riskini taşır. FETÖ illeti devletten ve ülkeden temizlenmeden yeni komplolara maruz kalınması muhtemeldir. OHAL bir varoluş konusudur ve ihmale gelmez. OHAL sayesinde ülke yönetimini illegal grupların gasp etmesinin önüne geçilmiş oluyor. Tersi bir durumda toplumda yüzde 1 bile karşılığı olmayan ve ülkeyi kendi egoları için ateşe verecek kişiler ülkenin kontrolünü ele geçirirler. Türkiye bugünün Mısır’ına dönüp sembolik seçimler yapar ve şüphesiz ki ABD’liler Türkiye’ye de göbek atmaya gelirler. 

Amerika’nın başka ülkelerdeki siyasi sistemlerle bir sorunu yoktur. ABD sadece sistemin kendine tabi grupların kontrolünde olmasına bakar. Bağımsız tutum sergileyen ülkeleri sevmezler. Türkiye uzun zamandır ABD’ye paralel olmayan bir yol çizmesi yüzünden bu ülkeyle sorunlar yaşıyor. Suriye’de PKK’yı desteklemelerinin bir sebebi de Türkiye’yi cezalandırmak istemeleridir. Terörün yanı sıra adı konmamış ambargolar uyguluyor. Mesela, Türkiye’ye Patriot füzeleri satmıyor hem de S-400 aldığı için şu günlerde ambargo uygulamayı düşünüyor. 

Diğer yandan Halkbank yöneticisi Hakan Atilla’yı sebepsiz yere hapiste tutarken, Papaz Brunson’ın haksız yere hapiste olduğunu iddia ederek yine ambargo ile tehdit ediyor. FETÖ örgütünün lideri Fetullah ile ilgili herhangi bir işlem yapmayı da düşünmüyor. Suçlamalar hep tek taraflı. Kendi kusurlarını görmezden gelip Türk yargısının aldığı kararların keyfi olduğunu öne sürüyorlar. Türkiye söyleneni yapıp mahkemenin suçlu bulduğu Amerikalıları serbest bıraksa hukukun üstünlüğünü ihlal etmiş olur. Ancak belli ki Amerikalılar için hukuk üstün olabilir ve fakat Amerikalı vatandaşlardan da üstün olamaz. 

Öte yandan; ABD’lilerde nasıl bir ahlak varsa ki açıkça Türkiye’nin kendi çıkarlarına hizmet etmediğini söyleyebiliyorlar. Türkiye neden kendi çıkarlarını bırakıp Amerika’nın çıkarlarına hizmet etsin. Geçmişte gizli bir manda anlaşması imzalandı da bizim haberimiz mi yok? Bir ülkenin kendi çıkarlarını görmezden gelip başka ülkeye hizmet etmesinin kölelikten farkı yoktur. Türkiye ABD’nin kölesi mi? Belli ki ABD kölelik dönemindeki alışkanlıklarından vazgeçmiş değil. 

Şu kesin ki ABD’de bir endişe varsa beri tarafta endişelenecek bir şey yok demektir. Ancak karşı tarafta endişe varsa endişeleri gidermek için yapacakları entrikalar da var demektir. Seçimlere iki ay kala hızlandırılmış sinsi müdahalelere karşı dikkatli olunmalı.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23