• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Faruk Köse
Faruk Köse
TÜM YAZILARI

M.Kemal’in mal varlığı

25 Mayıs 2015
A


Faruk Köse İletişim: [email protected]

Dr. Mustafa Çalık “Enver Paşa 80 tane Atatürk eder” deyince tartışma başladı. Bu vesileyle öğrendik ki, M.Kemal hakkında İngiliz gizli istihbarat raporları şöyle yazıyormuş: “Atatürk, zimmetine para geçirmemiş tek İttihatçı önder.”

Dikkat edin; Samsun’a “İngiliz vizesi” ile çıkan, İngilizlerden “Dizbağı Nişanı” alan, “İngilizler beni çok sever” diyen.... M.Kemal, yine İngiliz gizli istihbarat raporlarına göre, zimmetine para geçirmemiş tek lidermiş.

İttihat ve Terakki’nin paralarını zimmetine geçirmemiş de ne olmuş? “Laik-Kemalist T.C.”yi kuran M.Kemal’in mal varlığı ne kadardı?

Çocukken tarlalardan kargaları, büyüyünce yurdumuzdan düşmanları kovalamıştı. İlkokulda böyle öğretmişlerdi. Yani zengin bir aileden gelmiyordu. İş veya ticaret hayatına atılmadı. Subay maaşına talim etti. Birinci Dünya Savaşı ve ardından, “Kurtuluş Savaşı” diye yutturulan yıllar... Anadolu sefalet içindeydi. Savaş yıllarının tek gelir kalemleri, Padişah’ın, halkın ve dünya müslümanlarının verdiği paralardı. Başka bir kaynak yoktu. Bunlar da herhalde savaşın finansmanı için harcanmış olmalıydı... Savaş bitti, Cumhuriyet ilan edildi. 15 yıl Cumhurbaşkanı maaşıyla geçindi.

Ancak... Fakir bir aileden gelen, önce subay, sonra Cumhurbaşkanı maaşına talim eden M.Kemal’in zimmetindeki mal varlığına baktığımızda devasa bir rakamla karşılaşıyoruz. ADD Bilim Danışma Kurulu Başkanlığı yapmış olan Prof. Dr. Ali Ercan, M.Kemal’in mal varlığını şöyle açıklıyor:

582 dönüm çeşitli meyve bahçeleri. 650 bin adet çeşitli fidan. 620 dönüm  asma fidanlığı.  650 bin kök bağ çubuğu. Çeşitli sebze yetiştirmeye elverişli 370 dönüm bahçe. 6 bin ağaçlı 220 dönüm zeytinlik. 1600 ağaçlı 727 dönüm portakallık. 15 dönüm kuşkonmazlık. 100 dönüm park ve bahçe. 2 bin 650 dönüm çayır ve yoncalık. 1450 dönüm orman. Ziraata elverişli 148 bin dönüm arazi ve mera. Bütün mefruşat ve demirbaşları ile beraber 45 adet büyük ve küçük idare binası ve ikametgah. 15 bin baş koyunlu 7 adet ağıl. Aydos ve Toros yaylalarında tesis edilen 6 adet mandıra. At ve sığırlara mahsus 8 adet ahır. 7 adet ambar. 4 adet hangar ve sundurma. 4 adet lokanta, gazino ve eğlence yerleri, lunapark. 2 adet fırın. Bira  ve malt fabrikası. Günde 4 bin ton buz üretme kapasitesine sahip buz fabrikası. Günde 3 bin şişe soda ve gazoz üretebilecek kapasitede soda ve gazoz fabrikası. Deri fabrikası. Ziraat aletleri ve demir fabrikası. 2 süt fabrikası. 2 yoğurt imalathanesi. Yılda 80 bin litre üretme kapasitesine sahip 1 şarap imalathanesi. 1 değirmen. 1 çelik fabrikasının yüzde kırk hissesi. 2 tavuk çiftliği. Yalova’daki çiftliklerde 2 hususi iskele ve liman tesisatı. 5 mağaza. Orman Çiftliği’nde, Yalova çiftliğinde ve Silifke Tekir çiftliğinde hususi sulama tesisatı, kanalizasyon, telefon tesisatı, elektrik tesisatı, küçük beton köprüler, hususi yollar, içme su tevziatı şebekesi. Orman çiftliğinde kurulu Çiftlik Müzesi ve hayvanat bahçesi, bunların işletme levazımı ve bütün demirbaşları. 13 bin baş çeşitli koyun. 443 baş çeşitli sığır. 69 baş çeşitle koşum ve binek atları. 2 bin 450 baş çeşitle tavuk. 16 adet traktör. 13 adet harman ve biçerdöver makinası ve bilcümle ziraat işlerini görecek ziraat alet ve edavatının tamamı. 35 tonluk 1 adet deniz motoru. Çiftliklerin nakliye işlerinde çalıştırılan 5 adet kamyon ve kamyonet. Çiftliklerin umumi servislerinde çalıştırılan 2 adet binek otomobili ile 19 adet binek ve yük arabası. (http://millicumhuriyet.com/ataturk/ataturkun-mal-varligi/)

Bunlar, M.Kemal’in  mal varlığının sadece bir kısmı; fazlası da var. 

M.Kemal, bu kadar serveti sadece Cumhurbaşkanı maaşıyla kazanmış olabilir mi? Cevabı için, Meclis’te bir “araştırma komisyonu” kurulmalı.

Gelelim savaş yardımlarına...

Sultan Vahdettin’in verdiğinden başka, “Hilafet Merkezi” işgalden kurtulsun diye, Hint Hilafet Komitesi 781.570 TL ve çeşitli bölgelerden müslümanlar 254.038 TL olmak üzere, toplam 1 milyon 35 bin 608 TL yardım göndermişlerdi. 1917’de 1 Türk Lirası 4 Amerikan doları olduğuna göre, (http://tarihvemedeniyet.org/2009/08/osmanli-turkiyesinde-enflasyon/), dünya müslümanlarının yaptığı para yardımı 4 milyon 142 bin 432 Dolar eder. Bugünkü kurla 11 milyon TL etse de, o günkü alım gücü çok daha fazla. Zira Dr. Rıza Nur, sadece Hint ve Endonezya’dan gelen paraların 1929 rakamlarına göre 10 milyon ettiğini yazıyor.

Peki, Dr. Rıza Nur, hatıratında “para yok, orduyu besleyemiyoruz” diye yazdığına ve Hintli müslümanların gönderdiği para hakkında M.Kemal’in, “bu para benimdir, Hindliler bana gönderdiler” dediğini yazdığına göre (http://www.aksiyon.com.tr/kapak/bu-is-karisik_500565), sizce dünya müslümanlarının yardım olarak gönderdiği bu devasa para nereye harcandı?

İngiliz gizli istihbarat raporlarında “Atatürk zimmetine para geçirmemiş tek İttihatçı önder” yazıyormuş.

İnanalım mı?

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23