İman inkâr intihar
İman inkâr intihar
Ali Erkan Kavaklı
Batıyı taklit eden eğitim sisteminden kurtulma, eğitimi medeniyet değerlerimize göre yeniden inşa etmek zorundayız.
Kahramanmaraş, Urfa- Siverek cinayetleri gösteriyor ki insana bakış açısında büyük yanlışlık var.
Materyalistler insanı “insan konuşan, eleştiren, yürüyen hayvan” kabul ediyor. Aristo, Sokrates, Eflatun, Fridrick Nitsche gibi ünlü felsefeciler insanı hayvan olarak tarif ediyorlar.
Okullarımızda okutulan fen bilgisi, biyoloji ders kitapları varlıklar arasında “insan” diye bir tür olduğunu kabul etmiyor.
Ders kitapları Batılı felsefecilerin tezine uygun yazdırılıyor.
Hayvan değersizdir; kâinatın en değerli varlığı, Allah’ın yeryüzünde yarattığı en kıymetli eseri, cennette ebedi yaşamaya layık bir misafiri değildir.
İslamiyet; insanı Allah’ın en değerli ve en kıymetli eseri, Allah’ın yeryüzündeki muhatabı, cennete davet ettiği mükemmel varlık kabul eder.
Kur’an, insanın en güzel şekilde yaratıldığını ve üstün varlık olduğunu ifade eder:
“Muhakkak ki biz insanı en güzel şekilde yarattık. Sonra da ona en aşağılara döndürdük. (İmtihandaki vaktinin kıymetini bilmediği ve kabiliyetlerini körletip kirlettiği için) aşağıların aşağısına çevirip-itip bıraktık. “Asfele safiline” (eğitilmek, yetiştirilmek ve imtihan edilmek üzere; evrenin en aşağı tabakası olan yeryüzüne geri gönderip olgunlaşma fırsatı tanıdık.)” (Tin,4-5)
Materyalist eğitim anlayışı, insanı değersizleştiriyor, kıymetini yok ediyor. Allah ile insanın bağını koparıyor. İlahi bir sanat eseri olduğunu reddediyor. Ebediyete aday olduğunu kabul etmiyor. İnsanın aziz bir misafir olduğunu, cennete davet edildiğini inkâr ediyor; hayatın bize Allah’ın verdiği bir emanet olduğunu, bunu korumamız gerektiğini, hayat sermayesini Allah’a ibadet ve kullukta kullanarak cenneti kazanabileceğimizi, bu hakikatleri inkâr edersek cehenneme düşeceğimizi kabul etmiyor.
İnsanı yaratmadan önce Yüce Allah, meleklere şöyle buyurur:
“Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım.” (Bakara, 30)
Allah insanı yaratır, ona ilim öğretir ve bu sayede insan meleklerden üstün bir varlık hâline gelir. Allah’ın yeryüzündeki en değerli misafiridir, onu tanımak, ona kulluk etmek vazifesiyle dünyaya gönderilmiştir. Sonrasında da cennete, Allah’ı tanımaz ve kulluk etmezse de cehenneme gidecektir.
İnsanın yaratıcı ile bağı koparılır; Allah’ın yeryüzündeki misafiri olduğu inkâr edilirse insan hayvan seviyesine düşer, şerefli varlık değil, canavar hayvan olur.
“İman, insanı insan eder, belki insanı sultan eder. Öyle ise insanın vazife-i asliyesi, iman ve duadır. Küfür, insanı gayet âciz bir canavar hayvan eder.” (Sözler, 23. Söz, 2. Mebhas, 4.Nokta)
“İnsan; iman nuruyla en yüce mertebeye çıkar, cennete layık bir kıymet alır. İnkâr karanlığına dalarsa en aşağılık bir varlık hâline gelir, cehenneme layık olacak bir vaziyete girer çünkü iman insanı Celal sahibi yaratıcısına bağlar, iman Allah’a inanmak ve bağlanmaktır. İnsan, iman ile insanda görülen İlahi sanatlar ve Allah’ın isimlerinin nakışları sayesinde kıymet alır. İnkâr, Allah ile bağlantıyı keser, bağlantı koparılınca Allah’ın sanatı gizlenir, kıymeti sadece maddeden ibaret kalır. Madde ise fani, ölümlü, geçici bir hayvanî hayat olduğundan kıymeti hiç hükmündedir.” (A.g.e. s, 281)
İman insanı kâinatın sahibine bağlar ve değerli hâle getirir. Cennete gitmek isteyen insan ahlakını güzelleştirir, Allah’ın rızasını kazanmak için iyilik yapmak için gayret eder.
Allah ile bağı kopan insan adi bir varlıktan ibarettir, duygularını yönetemez ve kontrol edemezse katliamlar yapar, cinayetler işler, sonunda kendisini de imha edilecek zararlı bir varlık olarak görür, intihar eder.
İntihar istatistikleri gösteriyor ki materyalist bakış açısı intiharların kaynağıdır:
İnançlara Göre İntihar Oranları (100 bin kişi başına):
Ateistlerde % 65
Budistlerde % 42
Hristiyanlarda % 29
Hindularda % 21
Müslümanlarda % 0,4
Yüz yıldır örnek alınan ve materyalist eğitim sistemi kopyalanan Batılı ülkelerde intihar oranları bizden çok yüksek.
Batının eğitimde ulaştığı yer imrenilecek bir yer değil.
Mutlu insan intihar etmez.
İsveç, Finlandiya, İsveç, Norveç gibi ülkelerde intihar oranları bizden çok yüksek.
İnsanı Kur’an’ın tarif ettiği gibi şerefli misafir kabul eden bir eğitim sistemi inşa etmenin vakti geldi, geçiyor.
Gençleri oyun manyağı yapan, şiddet oyunları üreten bir mecralara ulaşım kapatılmalı.
Aileyi güçlendirmeli, eğitimde öğretmen-aile iş birliği mutlaka sağlanmalı.