• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye, Çin’den kaçan yatırımcılara kapılarını açıyor

Yeniakit Publisher
2020-02-13 09:58:00 -
Türkiye, Çin’den kaçan yatırımcılara kapılarını açıyor

Yatırım stratejistleri, Corona virüs (2019-nCoV) nedeniyle Asya piyasalarından çıkan küresel likiditenin Türkiye’ye geleceğine işaret ediyor.

Dünyayı alarma geçiren Corona virüs (2019-nCoV) şirketlerin yol haritalarını yeniden çizmeye neden oldu. Çin, Hong Kong ve Güney Kore’den kaçan dev firmalar ile fonlar, farklı coğrafyalara yöneldi Türkiye de ön araştırma yapılmaya başlanan ülkelerin başında yer alıyor. Yatırım stratejistleri, virüs nedeniyle Asya piyasalarından çıkan küresel likiditenin Türkiye’ye geleceğine işaret ediyor. 2019-nCoV’un dünya ekonomisini sıkıntıya sokacağını anlatan aynı stratejistler, şu görüşleri paylaşıyor:

Salgın Brezilya ve Avustralya’yı vuracaktır. Çünkü bu iki ülkenin Çin’in emtia ihracatında önemli bir payı bulunuyor. Ara malları bakımından Çin’e bağımlı olan Güney Kore güç durumda kalacaktır. Pek çok ürünü Asya’dan tedarik eden Avrupa ülkeleri ve ABD de Corona virüsten yara alacaktır. Virüsün ülkemize etkisi ise sınırlı olacaktır. Küresel ticaretteki daralma toplam ihracatımızı aşağı çekecektir.

Asya borsalarında zaman zaman toparlanma işaretleri alınsa da erime devam ediyor. Gösterge endeksler dün Japonya’da yüzde 0.5 ile – 0.7 arasında gerilerken, Hong Kong’da kayıp seviyesi 0.3- 0.5 arasında değişti. Çin borsaları da yatırımcıların ekonomik aktivitenin toparlanacağı umuduyla kayıplarını telafi etse de genel tedirginlik devam ediyor.

Türkiye yatırımcıların radarında

Yaşanan kaygı verici gelişmeleri değerlendiren İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, ‘’Türkiye’nin, küresel ölçekte havayolu seyahatlerinden duyulan endişeyi dikkate alarak, bu dönemde ortaya koyacağı ‘güvenilir liman’ tedarikçi konumunu perçinleyecek adımlar için, ABD ve AB’de, Latin Amerika’da ve Afrika’da yoğun ‘yüz yüze görüşme’ (B2B) trafiğine ağırlık vermesi doğru, akılcı bir strateji olabilir" dedi. Alkin, “Türkiye’nin bu becerisini artı bir değere dönüştürmesi, 2020 gibi bir zor yılda da ihracatta yeni rekorlar kırmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Mesut Sarp

2 ay sonra hava ısınınca çindeki salgın durur. Yatırımcı bunu bilmiyormu. Aç tavuk kendini arpa ambarında görürmüş.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23