• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Müzeler özelleştirilsin

Yeniakit Publisher
2013-04-02 21:21:00 - 2013-04-02 21:24:20
Müzeler özelleştirilsin

‘Erotik’ heykellerle dolu müzeler sinek avlarken, milletin Ayasofya, Topkapı ve Mevlana’ya koştuğunu dünkü haberimizde resmi verilerle ortaya koymuştuk. Uzmanlardan atıl vaziyetteki müze ve ören yerlerinin özelleştirilmesi, müzelerde atıl durumda bulunan

OSMAN YİĞİT / ANKARA -
Uzmanlardan müzelerde atıl durumda bulunan ve bir süre sonra çöpe atılan eserlerin belli şartlar dahilinde satılabileceği; kişiler elindeki arkeolojik eserlerin ‘yurtiçinde’ alım-satımının serbest bırakılabileceği önerisi geldi. Dünkü sayımızda yayınlanan “İlgi çıplak heykele değil, Osmanlıya” başlıklı ve Ayasofya Camii, Topkapı Sarayı ve Mevlana Dergahı’nın; diğer ziyaret edilen 310 müze ve gezi yeri içerisinde, toplam ziyaretçinin üçte birini çektikleri ve bu mekanlardan elde edilen gelirin toplam gelirin yüzde 45’ini oluşturduğunu ortaya koyan haberimize kaynaklık eden Kültür Bakanlığı uzmanınca hazırlanan ve Bakanlık üst yönetimine sunulan raporun içeriğinde; atıl vaziyetteki müze ve ören yerlerinin özelleştirilmesi, tarihi eser ticaretinin belli şartlar dahilinde serbest bırakılması gibi çarpıcı öneri ve tekliflerde de bulunuldu.

‘DEPOLARDAKİ ESERLER
SATIŞA ÇIKARILSIN’
Raporda ayrıca, müzelerde atıl durumda bulunan ve bir süre sonra çöpe atılan eserlerin belli şartlar dahilinde satışı ile hem Bakanlık bütçesine katkıda bulunulabileceği hem de söz konusu eserlerin daha özenli ellerde gelecek nesillere aktarılmasının sağlanabileceği kaydedildi. Müze ve antik yerlerin ziyaretinden 2002 - 2007 yılları arası ortalama her yıl için 60 milyon TL gibi bir gelir elde edilebilirken, Yüksek Planlama Kurulu’nca hazırlanan ve 2007 yılında yürürlüğe giren, ‘2023 Türkiye Turizm Stratejisi Planı’nda bu rakamın 86 milyon dolar seviyesine çıkarılması öngörülüyor. Teklif edilen özelleştirme önerisiyle bu hedeflerin hem daha kısa sürede hem de rakamsal olarak aşılabileceği kaydedildi. Tüm bu hedefler için kanuni düzenlemelerin şart olduğunun vurgulandığı raporda, ayrıca bir yönetmelikle düzenlenerek; arkeolojik eserlerin ‘yurtiçinde’ alım-satımının serbest bırakılması ve bu işin yeni kurulacak ‘Eski Eserler ve Müzeler Başkanlığı’ tarafından kontrol altında tutularak, gerçekleştirilen ticaret üzerinden yüzde 10 vergi alınması önerildi.
60 MİLYON TL GELİR İÇİN 100 MİLYON DOLAR REKLÂM GİDERİ!


Kültür Bakanlığı’nın verimli olarak işletemediği ve koruyamadığı antik tiyatro ve birtakım harabelerin özelleştirilmesi yolu ile elde edilebilecek 10 milyar EURO’nun üzerinde kaynakla, Bakanlığın Maliye’nin üzerindeki yükünün hafifletilebileceği vurgulanıyor. Yıllık 60 milyon TL gibi ortalama bir gelir sağlayan söz konusu müze ve antik yerlerin tanıtımı için bütçeden her yıl 100 milyon doların üzerinde bir kaynak aktarılması dikkat çekiyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23