Suriye’ye giderken durdurulan TIR’ın, İHH’ya ait olduğu yönündeki komploya, yardım dernekleri sert tepki gösterdi. Fethullah Gülen grubunun yardım kuruluşu olan Kimse Yok Mu Derneği ise komploya sessiz kaldı.
“BASIN, HABERLERİN GERÇEKLİĞİNİ ARAŞTIRMALI”
Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Avukat Mehmet Cengiz, Suriye yardım tırına ilişkin spekülasyonlar ile ilgili açıklamada bulundu.
Cengiz, derneklerinin sınır komşumuz olan Suriye halkına iç savaşın ilk günlerinden beri insani yardım desteğinde bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Suriye’de savaş ve kış şartları sebebiyle bir insanlık dramı yaşanıyor. Milletimiz, STK’lar ve AFAD bu dramı en aza indirebilmek için 3 yıldır dünyaya örnek olacak bir gayret sarf ediyorlar.
Dün (önceki gün) yaşanan tır spekülasyonlarıyla ilgili olarak şunu söyleyebiliriz ki; biz habere konu tır içindeki yardım malzemelerinin mahiyetini bilmiyoruz. Bu olay nedeniyle insanların yardım duyguları köreltilmemeli. Basın yayın organları haberlerin gerçekliğini araştırıp bu haberleri hassasiyetle yapmalılar; gerçeğe aykırı olduğu anlaşılan haberleri basın mevzuatı doğrultusunda derhal düzelterek kamuoyunu doğru bilgilendirilmelidirler. Bu süreçten insanların yardım duyguları zarar görmeden çıkılmalıdır.”
SADAKATAŞI: SURİYE’YE GİDEN YARDIMLARIN ÖNÜNÜ KESMEK İSTİYORLAR
Sadakataşı Derneği Genel Başkanı Kemal Özdal da, Türkiye’deki yardım kuruluşlarının çok büyük fedakarlıklarla yardım organizasyonlarını yaptıklarını söyledi.
Suriye’yede birçok riski alarak yardımları ulaştırdıklarını ifade eden Özdal; “İHH olayıyla birlikte burada asıl yapılmak istenen Suriye’ye olan ilgiyi kamuoyu nezdinde gölgelemek ve Suriye’ye giden yardımların önünü kesmeye çalışmaktır. Bu çerçevede kamuoyu nezdinde büyük bir itibara sahip olan İHH İnsani Yardım Vakfı hedef alınarak bir karalama operasyonu yapılıyor. Bir takım odaklar tarafından Türkiye iç siyaseti de bu konu ile birleştirilerek halen ülkemizde sürdürülmeye çalışılan olumsuz havanın devam etmesi istenmektedir. Bizler ise bütün bunlara rağmen Suriye’ye yardımlarımızı artırarak devam ettireceğiz” dedi.
Başkan Özdal sözlerinin devamında şunları söyledi: “Türkiye’nin uluslararası arenada mazlum coğrafyaların yardım üssü olmasından rahatsız olan çevreler; ‘terör örgütlerine silah taşıyorlar’ iftirasını atarak, hâyır faaliyetlerinin önüne geçmeye çalışıyor.”
KİMSE YOK MU DERNEĞİ, KOMPLOYA SESSİZ KALDI
Kimse Yok Mu Derneği yetkilisi konuyla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, konunun manipülasyon olduğu ve farklı değerlendirilebileceği için bu konuda görüş bildirmeyeceklerini söyledi.