“Hukukçularımız uluslararası belgelerle hareket ediyor”
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, “Bir hekim 30 yaşında ‘tamam ben doktor oldum’ diyebiliyor. Yargıya dönüp baktığımızda 22-23 yaşındaki arkadaşımız kürsüye çıkıyor ve önüne gelen bütün dâvâlara bakmak zorunda kalıyor. Bence burada ciddi bir yanlışlık vardır ve üzerinde durulacaktır” dedi.
Küreselleşen dünyanın, uluslararası ilişkilerin önemini ortaya çıkardığını ifade eden Kılıç, bugün ekonominin, teknolojinin, piyasanın, bütün alanlarının küreselleştiğini, bu konularla yakından alakalı olan hukukun da küreselleşmemesinin düşünülemeyeceğini vurguladı. Hukukdaki küreselleşmenin hukukçu profilini de değiştirdiğini söyleyen Kılıç, hukukçunun artık ülkenin sınırları içinde kalmış olayları çözen, önündeki dâvâlarla ilgilenen profilden dünyaya açılan, uluslararası belgelerle hareket eden ve uluslararası düzeyde inceleme yapan bir hakim konumuna geldiğini kaydetti.
Sempozyumda avukatları göremediğini dile getiren Kılıç, yargı mensubunun içine avukatların dahil olup olmadığını sordu. Yargının 3 ayağınından birini oluşturan savunma mensuplarının, avukatlarının da toplantıda ağırlıklı olarak yer alması gerektiğine dikkati çeken Kılıç, “Belki bu arkadaşlarımızın da söyleyecekleri çok şey vardı ama inanıyorum ki bundan sonraki toplantılarda gerekli özen herhalde gösterilir” dedi.
Bu arada; Yargıtay Başkanı Ali Alkan da, “Hukuk fakültelerinin saygın konumlarının korunabilmesi için öğrenci alımından yeni hukuk fakültesi açmaya, öğretim üyesi kadrolarının yeterli nitelik ve niceliğe ulaştırılmasından eğitim öğretim imkân ve metotlarına kadar ciddi bir planlama ve özene ihtiyaç olduğu görülmektedir” dedi.