Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Akalın, Türkiye’de antibiyotik ilaç kullanımının neredeyse yarısının gereksiz olduğunu belirterek, bunun bazı sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Tedavide ilk kez 1940 yılında kullanılmaya başlanan penisiline karşı bakterilerin 4 yıl sonra direnç geliştirdiğinin tespit edildiğini dile getiren Akalın, 1940-1980 yıllarında pek çok antibiyotiğin tıp alanına girdiğini anlattı.
Akalın, antibiyotiklerin gerekmediği halde enfeksiyonlarda da kullanılmaya devam edildiğini ve bu durumun, bakterilerin karşı direnç geliştirmesine yol açtığını anlattı.
Akalın, yanlış antibiyotik kullanımının, insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğine ve buna bağlı gelişen ishal rahatsızlığının ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkati çekti.
Avrupa ülkelerinde son yıllarda antibiyotik kullanımına büyük özen gösterildiğini bildiren Akalın, “Antibiyotiklerin neden olduğu alerjiler var. Bunun dışında antibiyotikler aslında sosyal ilaçlar. Yani siz bir antibiyotiği gereksiz kullandığınız zaman gelişen dirençli bakteri, toplumdaki diğer kişiler için de tehlike oluşturabiliyor” değerlendirmesinde bulundu. Halis Akalın, antibiyotiğin sadece ilaç sektöründe kullanılmadığını belirtti. İnsan vücuduna, ilaçların yanı sıra tavuk eti, kırmızı et, yumurta ve süt gibi gıda maddeleriyle antibiyotik girişi olabildiği bilgisini veren Akalın, Avrupa’da bazı ülkelerde hayvancılıkta bu maddenin kullanımının yasaklandığını ve Türkiye’de de benzer önlemler alınması gerektiğini sözlerine ekledi.