• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Beyin göçü tersine döndü

Yeniakit Publisher
2014-01-17 21:56:56 - 2014-01-18 09:07:10
Beyin göçü tersine döndü

TÜBİTAK tarafından yürütülen “2232 Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı” kapsamında 2013 yılında 172 araştırmacı geri dönüş için başvuru yaptı. Bir önceki yıla göre başvuruların 5 kat arttığı programda, 83 araştırmacının geri dönüşü sağlandı, 42 başvurunun değerlendirmesi ise devam ediyor.

Türkiye’de özellikle son yıllarda bilimsel ve teknolojik araştırma merkezlerinin sayısının artması ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından verilen destekler yurt dışına beyin göçünü tersine döndürdü. TÜBİTAK’ın Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca (BİDEB) yurt dışındaki başarılı Türk araştırmacıların Türkiye’ye dönmelerini teşvik etmek ve çalışmalarını yurt içinde sürdürebilmeleri için destek vermek amacıyla yürütülen “2232 Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı” kapsamında 2013 yılında 172 araştırmacı geri dönüş için başvuru yaptığı belirtildi.

2014 Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı kapsamında, hak kazandırma sistemi getirilerek, programa başvuru yapabilmek için Türkiye’de Ar-Ge faaliyeti yürüten kurum ya da kuruluşlardan kabul alma şartı kaldırıldı. Başvurusu desteklenen adaylar 12 ay içerisinde Türkiye’de üniversiteler, araştırma Enstitüleri veya Ar-Ge faaliyeti yürüten özel sektör kuruluşlarının herhangi birinden kabul mektubu alarak burslarını başlatabilecekler.
Bu kapsamda yurt dışında ikamet süresi şartı da değiştirildi. Programa başvuru yapabilmek için başvuru döneminin ilk günü itibariyle son 36 ay içinde en az 30 ay yurt dışında ikamet edenler programa başvuru yapabilecekler. Bu sürede, askerlik gibi Türkiye’de zorunlu geçirilen uzun süreler ile bilimsel etkinliklere katılım, tatil için geçirilen kısa süreli ikametler dikkate alınmayacak.

BURS İÇİN KİMLER BAŞVURABİLİR?

Türk araştırmacıların yanı sıra lisans mezunu en az 6 yıl yurt dışı Ar-ge çalışma deneyimine sahip Türk araştırmacılar ile yüksek lisans mezunu en az 4 yıl yurt dışı Ar-Ge çalışma deneyimine sahip Türk araştırmacılar başvuru yapabiliyor.

Programa her ay online başvuru yapılabiliyor. Programla ilgili http://tubitak.gov.tr/bideb/2232 adresinden ayrıntılı bilgiye ulaşılabiliyor.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23