• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bakan Bolat verileri açıkladı! İhracatta tüm zamanların aylık rekoru

Yeniakit Publisher
Haber Merkezi Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin dış ticaret verilerini kamuoyuyla paylaştı. Bolat, “Tüm zamanların aylık ihracatı gerçekleştirildi. Temmuz, rekorlarla dolu bir ay olarak tarihe geçti” diyerek önemli bir başarıya imza atıldığını duyurdu. Açıklamaya göre temmuz ayında ihracat 25 milyar dolara ulaşarak Türkiye tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamı oldu. Bu rakam, Türkiye ekonomisinin üretim ve ihracat odaklı büyüme stratejisinin somut bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, temmuz ayında tüm zamanların ihracat rekoru kırıldığını açıkladı. Bakan Bolat, "Tüm zamanların en yüksek aylık mal ihracatı 25 milyar dolar. Bir yıl önce temmuzda bu 22,5 milyar dolardı. Yüzde 11'lik bir artışa tekabül ediyor. " dedi.

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, dış ticaret rakamları ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Bakan Bolat'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Küresel ekonomide kırılganlıklar devam ederken, ticaret savaşları bütün şiddetiyle devam ederken, temmuz 2025 efsane bir ay oldu. Bir çok alanda rekorlar kırıldı.

Tarihimizin en yüksek aylık mal ihracat rekorunu temmuzda kırdık. Tarihimizin en yüksek temmuz ayı ihracat rekorunu kırdık. Son bir yıllık toplamda tarihimizin en yüksek mal ihracatına ulaştık. Aylık ithalat hızında bir yavaşlama yaşandı. Dış ticaret açığı hazirana kıyasla oldukça azaldı. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yükseldi.

Tüm zamanların en yüksek aylık mal ihracatı 25 milyar dolar. Bir yıl önce temmuzda bu 22,5 milyar dolardı. Yüzde 11'lik bir artışa tekabül ediyor.

Haziran ayında Kurban Bayramı etkisiyle ihracat 20,5 milyar dolardı.

2025 yılının ilk 7 ayının 6'sında ihracatımı arttırmış olduk.

Önceki rekorlara bakarsak Haziran 2022, Mart 2023, Mayıs 2024... 14 ay önce 24 milyar dolara ilk defa ulaşmıştık. Temmuz 2025 artık 25 milyar dolara ulaştık. Bundan sonraki hedefimiz aylık 26 milyar doları yakalamak.

Temmuz ayında ithalatın artış hızı da yavaşladı.

Parite ve takvim etkisinin bir miktar olumlu etkisinin yanında asıl etki ihracatımızın mart ayından itibaren yükselişe geçmesi sanayi üretimimize katkı yapmış olması.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Adamın biri

Tamam da yahu birde ithalatı söyle be adam tamam anladık ihracat uçtu güzel ya ithalat onu da söylesene.

Abdullah

Aynı rekor ithalatta da kırıldı. Yani sattığımızdan daha çok almışısız. Eskiden 5 satar, 6 alırdık. Şimdi 100 satıp 300 alıyoruz. Cumhuriyet tarihinin en büyük zararı.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23