• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Aydın’da kuru incir için yol haritası belirlendi

Yeniakit Publisher
Nesim Acar Giriş Tarihi:
Aydın’da kuru incir için yol haritası belirlendi

Dünya çapında kalitesiyle öne çıkan incirlerin yetiştiği Aydın’da, kuru incir sektörü temsilcileri yeni sezon öncesinde bir araya geldi. Aydın Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde düzenlenen 2024-2025 Sezonu Kuru İncir Sektör Toplantısı’nda ihracat verileri değerlendirildi, üreticilerin beklentileri masaya yatırıldı, sorunlara yönelik çözüm önerileri tartışıldı.

İki oturum halinde gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Türkiye'nin dünya kuru incir ihracatında liderliğini sürdürdüğünü belirterek, 2024-2025 sezonunda ülke genelinde 69 bin 953 ton kuru incir üretildiğini, bunun 54 bin 85 tonluk kısmının Aydın’dan sağlandığını ifade etti. Çondur, aynı sezonda gerçekleşen 57 bin 320 tonluk kuru incir ihracatının 43 bin 213 tonunun yine Aydın kaynaklı olduğunu vurguladı. HMS kuru incirin kilogram başına ortalama fiyatının 168,33 TL olduğunu kaydetti.

Toplantılardan elde edilen veriler doğrultusunda somut adımlar atıldığını belirten Çondur, geçtiğimiz yıl hazırlanan raporla ihracatçının karşılaştığı sorunları gündeme taşıdıklarını hatırlattı. Özellikle sınır kapılarından geri dönen ürünler konusunda Ticaret Bakanlığı ile temasa geçtiklerini belirten Çondur, “Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş ile yaptığımız görüşmede, geri dönen ürünlerin Aydın’daki antrepolarda muhafaza edilmesini talep ettik. Böylece hem ihracatçılarımızın mağduriyetinin hem de prestij kayıplarının önüne geçilmesini amaçladık” dedi.

Üyelerine yönelik ücretsiz e-ticaret ve danışmanlık hizmetleri sunduklarını hatırlatan Çondur, yöresel ürünlerin doğrudan tüketiciyle buluşmasını sağlayan “Yöresel Aydın” platformunun işlevselliğine dikkat çekti. Ayrıca, Türk Patent ve Marka Kurumu ile yapılan protokol çerçevesinde hayata geçirilen sınai mülkiyet danışma birimiyle, marka, patent ve coğrafi işaret konularında girişimcilere de destek sağladıklarını aktardı.

Kuru incir ticaretine dair dünya genelindeki verileri de paylaşan Çondur, “2020-2024 yılları arasında miktar bazında ortalama 90 bin 258 ton ihracatla yüzde 47’lik paya sahip olan Türkiye, dünya liderliğini açık ara sürdürüyor” dedi. Toplantıların sektörün geleceği açısından önemli olduğuna vurgu yapan Çondur, tüm paydaşların öneri ve katkılarının dikkate alındığını söyledi.

Toplantıda konuşan Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ayhan Temiz ise incirin Aydın ekonomisi için stratejik bir ürün olduğunu belirterek, ilin yaş incir üretiminde 210 bin tonla dünya üretiminin yüzde 16’sını, Türkiye üretiminin ise yüzde 56’sını karşıladığını ifade etti. 387 bin dekarlık incir üretim alanının yüzde 22’sinde organik üretim yapıldığını da sözlerine ekledi.

Temiz, iklim değişikliğine bağlı olarak zararlı ve hastalık risklerinin arttığını belirterek, “Alfatoksin ve okratoksin gibi toksin sorunları, hem iç pazarda hem ihracatta ciddi kalite kayıplarına neden olabiliyor. Hasat, kurutma ve depolama süreçlerinde dikkat edilmesi gereken teknik konular var. Bu alanlarda denetim ve rehberlik çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Aydın’da düzenlenen toplantı, sektörün 2025 rotasını çizme yolunda önemli bir adım olurken, incir üreticilerinin ve ihracatçılarının sahadaki sorunları doğrudan ilgili kurumlara iletmesi bakımından da dikkat çekici bir platform sundu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23