• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Alevilerde umre sevinci

Yeniakit Publisher
2014-01-30 22:10:10 - 2014-01-31 12:00:21
Alevilerde umre sevinci

AK Parti Hükümeti’nin, ‘Alevi Açılımı’ kapsamında Alevi dedelerini umreye götürmesi, söz konusu camiada memnuniyetle karşılandı. Devletin, Alevilere sahip çıkmasına çok sevindiklerini belirten Alevi STK temsilcileri, “Ziyaret edilecek yerler, hepimizin kutsal değerleridir. Alevilere değer verilmesi adına, devlet ile Alevilerin barışması ve dostluğun pekişmesi adına memnun edici bir etkinliktir” dediler.

MUHAMMET ERDOĞAN / ANKARA - AK Parti Hükümeti’nin, ‘Alevi Açılımı’ kapsamında Alevi dedelerini umreye götürmesi söz konusu camiada memnuniyetle karşılandı. Devletin, Alevilere sahip çıkmasına çok sevindiklerini belirten Alevi STK temsilcileri, “Ziyaret edilecek yerler, hepimizin kutsal değerleridir. Alevilere değer verilmesi adına, devlet ile Alevilerin barışması ve dostluğun pekişmesi adına memnun edici bir etkinliktir” ifadelerini kullandılar. 

“BU YERLER DE BİZİM KUTSALIMIZ”

“Bir kısım Aleviler; Kâbe’nin, haccın ve umrenin, Aleviler ile bir alakası olmadığını göstermeye çalışıyor. Ben bunlara ateist diyorum” diyen Evrensel Alevi Bektaşi Birliği Başkanı Av. Ali İhsan Şahin, “Kültür Bakanlığı’nın organize ettiği bu güzel gezi bu kesime de bir mesaj olsun. Ziyaret edilecek bu yerler de bizim kutsalımızdır. Bu geziyi çok iyi ve müspet buluyorum. Devlet ile Alevilerin barışması adına, Alevilere sahip çıkılması adına çok güzel bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. İki taraf için de çok büyük yararları olacak bir çalışma olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı. 

“MEMNUNİYET VERİCİ BİR DURUM”

Alevi dedelerinin çoğunun bu kutsal yerleri ziyarete maddi gücünün yetmediğini ve devletin onları götürmesinin yerinde bir uygulama olduğunun altını çizen Dünya Ehli Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun ise, “Cumhuriyet döneminden bu yana Alevilere, inanç özgürlüğü konusunda birçok yasak getirildi. İslam inancının ve temel değerlerin öğrenilmesi için atılması gereken çok adımlar var. Öncelikle anayasal değişiklikle inanç özgürlüğü önündeki yasakların kalkması gerekmektedir. Bu bağlamda hükümetin, Aleviler için yaptığı çalışmalardan memnunuz. Son olarak Alevi dedelerin umreye götürülmesi, müşterek ortak kutsal değerlerimizin ziyaret ettirilmesi memnuniyet verici bir durumdur. Devlet ve Aleviler arasındaki; dostluğun, hoşgörünün ve sıcak temasların artması bizi de sevindirmektedir” diye konuştu. 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

DOĞAN: DOĞRU BİR ADIM

Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan ise, “İlk kafilede 100 belki biraz daha fazla Alevi dedesinin, Bektaşi babasının beraberce hem Necef’i hem Kerbela’yı, ardından Mekke ve Medine’yi ziyaret etmeleri, bunun Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve TÜRSAB işbirliğiyle, onların önderliğinde gerçekleşmesini gayet iyi ve doğru bir yaklaşım olarak karşıladık. Düşünün ki yüzyıllardır beraber yaşadığımız bu bölgede insanlar birbirlerini tanımıyorlar, gidip gelmiyorlar. Oysa önemli bir Alevi kitlesi var Türkiye’de. Irak’ta da Alevilerin çok saygı duydukları, sevdikleri, inançlarının önemli bir bölümünü oluşturan Hz. Ali, Hz. Hüseyin gibi İslam liderleri, düşünürleri, İslamiyet için hayatlarını vermiş insanlar var ve gidip ziyaret edemiyorlar, çeşitli nedenlerden dolayı” diye konuştu.

‘Herkese nasip olsun’

Alevi dedesi Celal Özer, “Arzuladığımız Kâbe Beytullah’a yüz süreceğimiz için çok mutluyuz. İnşallah bunun devamı da olur ve o kutsal topraklara tüm dedelerimiz yüz sürer. Muhammed Mustafa’nın aşkıyla bir araya gelen bütün mezhep gruplarıyla hiçbir ayrımız, gayrımız yok. ‘Eğer din İslamiyet ise, Peygamber Hz. Muhammed, velimiz Hz. Ali ise gerisi teferruattır’ diyorum. Devletimizle, milletimizle kaynaşmak ne hoş, herkese nasip olsun; ayrımız, gayrımız yoktur” dedi.

Tunceli Cemevi dedesi Ali Ekber Yurt, yaptığı açıklamada, bir süre önce böyle bir gezinin olduğunu, davet edildiğini fakat yoğun programı vesilesiyle katılamayacağını belirtti. Yurt, “Kutsal toprağa götürülmesi güzel bir uygulama ama kesinlikle bununla da sınırlı kalmasını istemiyorum” dedi.

Baba Mansur Ocağı dedelerinden Hüseyin Yıldız ise kendisinin de organizasyon için davet edildiğini ancak belirtilen tarihte yurtdışında olacağından katılamayacağını söyledi. Alevilerin hepsinin de kutsal toprakları görme arzusunun olduğunu belirten Yıldız, “İnşallah, (bundan da eminiz) bu nifak tohumları aramızdan kalkacaktır. Sevgi, barış, kardeşlik ve huzur içerisinde bütün İslam coğrafyası güzel bir muhabbetle zamanını geçirecektir” diye konuştu. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23