• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Carl Jung kimdir?

Carl Jung kimdir?

Carl Jung

Carl Jung, 26 Temmuz 1875 yılında İsviçre, Kesswill'de dünyaya geldi. Asıl adı Carl Gustav Jung’dur. Basel Üniversitesi'nde tıp profesörü olan büyükbabasının adını taşıyan Carl Gustav Jung İsviçreli bir papazın oğludur. Mutsuz bir ailenin çocuğu olan Carl Jung yalnız ve içe dönük bir çocukluk geçirdi, sonra bu kişiliğinden sıyrıldı. 6 yaşında Latince öğrenmeye başlayan Jung’un dil bilime ve edebiyata, özellikle antik edebiyata derin bir ilgisi vardı. Jung, pek çok modern Avrupa dilinin yanı sıra Eski Hint kutsal kitaplarının dili olan Sanskritçe de dahil bir çok eski dilde yazılan yazıları okuyabiliyordu. İlk kariyer seçimi arkeoloji olmasına rağmen, Felsefeyle ilgilendi, özellikle Arthur Schopenhauer'den etkilendi ve tıp öğrenimi gördü. 1895 yılında Basel'de tıp eğitimi almaya başladı ve 1899 yılında 24 yaşına geldiğinde ise psikiyatride karar kıldı. 

Mezuniyetinin ardından Zürih’teki Burghoeltzli Akıl Hastanesinde görev alan Jung, burada şizofreni uzmanı (ve şizofreninin isim babası) Eugene Bleuler ile birlikte 1900 yılında Eugene Bleuler'in asistanı olarak Burghölzli'de psikiyatrist olarak hizmet vermeye başladı.

1902 yılında okült (gizli, görünmeyen) fenomenler (etkiler) ve onların Psikoloji ve Patolojiyle bağlantıları konusunda tezini tamamlayarak Doktorasını bitirdi.

Daha sonra Paris’te bilinçdışı ve hipnoz üzerine çalışmalar yürüten Pierre Janetile çalıştı. Paris'te 6 ay Pierre Janet ile bilgilerini derinleştirdi. 1903 yılında Emma Rauschenbach ile evlendi. Sigmund Freud’un Rüyaların yorumu kitabını okuduktan sonra onunla mektuplaşmaya başladı. 1907 yılında Sigmund Freud ile Viyana’da tanıştı.

36 yaşında Uluslararası Psikanaliz Birliği'nin ilk başkanı oldu. Psikolojik analizlerinde astrolojiden de yararlanan Carl Gustav Jung, Sigmund Freud ile beraber çalıştığı toplumsal bilinçaltı kavramı ile de tanınır.

1909 yılında Sigmund Freud ile beraber Amerika’ya seminer vermek üzere yaptıkları bir gezi sırasında aralarındaki ilişki soğuklaşmaya başladı. Arkadaşlıkları soğudukça, aralarındaki kişisel ve teorik farklılıklar da yoğunlaşır. 1913 yılında artık aralarındaki mektuplaşmalar da sonlanır. Jung, Sigmund Freud’dan ayrıldıktan sonra vaktini yalnızlıkla ve kendi analizini yapmakla geçirir. Jung’un 1913-1917 seneleri arasında kendi bilinçdışı psişesinde yaptığı bu zorlu seyahate, Marvin Goldwert Yaratıcı Hastalık Dönemi der. Bu dönemin adeta vahiy benzeri içe doğuşlar, spiritüel keşifler, sezgiler, ruhsal bozukluklar, halüsinasyonlarla (Jung bunlara vizyon demiş) dolu olması dikkat çekicidir. Birinci Dünya Savaşı Carl Jung için oldukça acı veren bir kişilik testi dönemi olmuştur. Bu aynı zamanda, dünyanın şimdiye kadar gördüğü kişiliğe dair en ilginç teorilerden birinin de başlangıcını oluşturur. Savaştan sonra Carl Jung birçok yer gezdi; Afrika’daki, Amerika’daki ve Hindistan’daki kavimleri inceledi. 1946 yılında emekli oldu ve 1955 yılında eşinin ölümünden sonra gözlerden uzak yaşadı.

Sigmund Freud'un yakın bir takipçisi olan psikolog, zamanla ondan ve Alfred Adler'den ayrıldı. Analitik Psikoloji'nin kurucusu olan Carl Jung geliştirdiği kavramlara saplanıp kalmayarak sürekli yeni gözlemlere yönelmeyi önemsemişti. Klinik çalışmalarının yanında toplumsal, sanatsal ve dinsel konulara da eğilmiştir. İyi bir yazar da olan ünlü psikologun ünü ve etkisi 6 Haziran 1961'de ölümünden sonra da sürdü.

Carl Gustav Jung sadece psikoterapi bilim dalını değil, aynı zamanda Psikoloji, Teoloji, Etnografi bilimi, Edebiyat ve güzel sanatları da etkiledi. Psikoloji bilim dalında kendisi tarafından bulunan ve yapılan kavramlar geniş şekilde kabul gördü. Örneğin; kompleks, içedönük ve dışadönük, gölge, arketip (enerjikompleksler), kolektif (toplumsal) bilinçdışı, anima, animus.

Carl Jung, 14 Şubat 1903 tarihinde zengin bir sanayici olan Johannes Rauschenbach'ın kızı yazar Emma Rauschenbach ile evlendi. Helene Hoerni, Gret Baumann, Marianne Niehus, Agathe Niehus, Franz Jung-Merker adlarında 5 çocuğu oldu.

Hayatında karısı dışında dönem dönem değişik kadınlar yer almış olsa da, hiçbiri eski bir hastası olan 30 yıllık metresi Toni Wolff kadar yer almamıştır. Hatta Jung’u yaratıcı hastalık döneminde yaşadığı anksiyete krizleri ve davranış bozuklukları sırasında sakinleştiren tek kişidir. İlişkiye girdiği diğer bir hastası da Sabina Spielrein’dir.

Carl Jung, 6 Haziran 1961 tarihinde Küsnacht, İsviçre’de 86 yaşında hayatını kaybetti.

Kitapları : 
1907 - Über die Psychologie der Dementia Praecox (Dementia Fracox Üzerine), 
1912 - Wandlungen und Symbole der Libido (Libidonun Değişimleri ve Sembolleri), 
1921 - Psychologische Typen (Psikolojik Tipler), 
1928 - Die Beziehungen zwischen dem Ich und dem Unbewussten (Ben ile Bilinçdışı Arasındaki İlişkiler), 
1928 - Über die Energetik der Seele (Ruhun Gücü Üstüne), 
1929 - Das Geheimnis der goldenen Blüte (Altın Çiçeğin Sırrı),
1934 - Seelenprobleme der Gegenwart (Günümüzde Ruh Sorunu),
1940 - Psychologie und Religion (Ruhbilim ve Din), 
1942 - Über die Psychologie des Unbewussten (Bilinçdışı Ruhbilimi), 
1946 - Die Psychologie der Übertragung (Geçişme Ruhbilimi), 
1948 - Symbolik des Geistes (Ruhun Sembolleri), 
1952 - Naturerklärung und Psych (Tabiat Açıklaması ve Ruh), 
1957 - Gegenward und Zukunft (Geçmiş ve Gelecek).
Carl Gustav Jung - Psikoloji ve Din 
Carl Gustav Jung - Anılar, Düşler, Düşünceler 
Carl Gustav Jung - Dört Arketipler 
Carl Gustav Jung - İnsan Ruhuna Yöneliş 
Carl Gustav Jung - İnsan ve Sembolleri 
Carl Gustav Jung - Kırmızı Kitap 
Carl Gustav Jung - Keşfedilmemiş Benlik 

Makaleler : 
Carl Gustav Jung - Psikoloji ve Okült 

Carl Gustav Jung Sözleri: 
Kimse bir başkasını yargılayabilecek kadar kusursuz değildir ama kendinde bu hakkı görebilecek kadar hadsizdir. 

Kimse ışığı hayal ederek aydınlanmaz. İnsanı aydınlatan karanlığı idrak etmektir. 

Bir zehrin etkisinden kurtulmak istiyorsan, onu son damlasına kadar içeceksin. 

İnsan ışığı düşünerek değil, karanlığı şuurlu hale getirerek aydınlanabilir. 

Tüm dünya din konusunda ne düşünürse düşünsün, dinsel deneyim yaşamış biri, kendisine hayat, anlam ve güzellik kaynağı olan ve dünyaya ve insanlığa yeni bir parlaklık veren büyük bir hazineye sahip olmuştur. Barışa kavuşmuştur. 

Bilinçdışı bizi bizden daha iyi bilir. 

Yaşamımızın büyük bir bölümünü bilinçdışında geçiririz. 

Çocukken kendimi yalnız hissederdim; hala da öyle hissediyorum çünkü bazı şeyleri biliyorum ve bunları hiç bilmedikleri ya da bilmek istemedikleri anlaşılan insanlara bazı ipuçları vermeye çalışıyorum. 

Görünüşünüz, yalnızca kalpten bakabildiğinizde berraklaşır. Dışarı bakanlar düş kurar, içe bakanlar uyanış yaşar. 

Artık elinde mitolojinin anahtarı var. Ruhun tüm kapılarını açmakta özgürsun.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23