• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ramazan Topdemir
Ramazan Topdemir
TÜM YAZILARI

1950’den Günümüze Muhafazakar Kesimden; Sinema ve Tiyatro Sanatçısı Neden Yetişmedi?

20 Temmuz 2026
A


Ramazan Topdemir İletişim:

1950’den Günümüze Muhafazakar Kesimden; Sinema ve Tiyatro Sanatçısı Neden Yetişmedi?

Ramazan Topdemir

Yazımda bir kesime vurgu yapmak için “muhafazakar” sözcüğünü kullandığımı öncelikle beyan etmek isterim. Yani ülkemizdeki sinema ve tiyatro sanatçıları arasında ayrımcılık yapmak tabiî ki doğru bir davranış değildir. Her emek ve her çaba değerlidir.

1950’nin En Güçlü İktidarı Demokrat Parti Dönemi

Demokrat Parti’nin iktidar olmasından günümüze olan süreç tam yitmiş altı yıldır. Bu süreçte iktidar ve güç sahiplerinin sinema ve tiyatro alanında sanatçı yetiştirmediklerini görmekteyiz.
Arada çıkan bazı sinema ve tiyatro oyuncuları da fazla bir varlık ortaya koyamamışlardır.


Bundan dolayı sinema ve tiyatro oyuncuları daha çok farklı kesimlerden ortaya çıkmış sanatçılardır. Bu sanatçılar da kendi alanlarında oldukça öne çıkmışlardı.

Bu durum 1950’den günümüze kadar sürüp gelmiştir. Tiyatro, sinema vb. alanlar kitlelerin bakış açısını şekillendirmiş ve dönemlere damga vurmuştur.


Darbeler döneminde cezaevine girip çıkan sanatçılar eserler üretimine devam etmişlerdir. Bir makale, bir kitap ya da tez hazırlandığında kaynak taraması aynı ya da benzer isimler ortaya çıkması da yazdıklarımızı doğruluyor.


Muhafazakar Kesim Sanata Mesafeli Davrandı

Yani “Muhafazakar sermaye sahipleri” sanata yönelmemişler ve gerekli desteği vermemişlerdir.

Bu durum günümüzde daha çok eksikli olarak ortaya çıkmıştır.


Başkasının düşüncelerini, davranışlarını, etnik ve inançsal yönlerini eleştirmeden, birlik ve dayanışmayı, ortak öne çıkaran sinemacılara ve tiyatroculara ihtiyaç bulunmaktadır. İçinde bulunduğumuz  şartlar dayanışmayı daha da zaruri kılmaktadır.

Farklılıkların her daim zenginlik olduğunu unutmamak gerekir.

AK Parti İktidarı Kültür ve Sanat Alanına Tam Katkı Vermedi:


Nesillerin, gençliğin sanata, kültüre ihtiyacı vardır. Sanat suyundan beslenemeyen gençler ne yazık ki yabancı kültürlerin esiri olacaklardır ve olmaktadırlar.

Sanat akademileri, kültür evlerine yeterli destek verilmelidir. Sanata ilgi duyan gençlerin önü açılmalıdır. Gençliğin sanat alanında önü açılmadığı takdirde; gençlik farklı alanlara yönelecektir.


Son söz: Muhafazakarlar sinemacı, tiyatrocu neden yetiştirmedi?


Cevap: Para sevgisini öne çıkaran bazı kesimler, sanatın kültürün uzun vadeli işler olduğunu bu alanların çok para getirmediğini düşündükleri için sanatçı yetiştirme alanına girmediler.

Bu durumda gençler “Yaprak gibi savruldular.”

Öyleyse sanata, kültüre ağırlık vererek eksikliklerimizi bir an önce tamamlayalım.

Aksi takdirde gençlerimiz, “İnternetin, sosyal medyanın” bağımlısı olmaya devam edeceklerdir. İlgililere önemle hatırlatılır.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Dertli

Yetişmiştir sayın yazar.ama sayıca az olabilir.

Okur

Çocuklarimizi artis yapamazdık. Çünkü orası bir bataklık.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23