• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Kadir Demirel
Kadir Demirel
TÜM YAZILARI

Amerika ile yeni dönem

17 Mayıs 2017
A


Kadir Demirel İletişim:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’da tarihi bir görüşme yaptı.  Erdoğan’ı sıcak karşılayan Trump, Türkiye ile ilişkileri geliştirmeyi istediklerini ifade etti ancak YPG’ye ağır silah verilmesinde bir geri adım sinyali vermedi.  Erdoğan ise,  PKK-YPG, PYD ve FETÖ ile ilgili net ifadeler kullanarak, “Örgüt ayrımı yapmadan terörle mücadele şart”  dedi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak “CAN” ile önceki gün TSİ 23.50’de Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’a geldi. Erdoğan, Andrews Hava Üssü’ne gelişinde ABD Protokol Genel Müdür Vekili Rosemerie Pauli ile Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da Washington’a geldi.

TRUMP’LA BAŞBAŞA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beyaz Saray’a gelişi sırasında askeri tören eşliğinde ABD Başkanı Donald Trump tarafından kapıda sıcak  bir şekilde karşılandı. İki lider Trump’ın isteğiyle gazetecilere ilk pozlarını verdi. İçeride görüntü aldığı sırada, basın mensupları iki lideri soru yağmuruna tutu. Gazetecilere teşekkür eden Trump, soru alınmayacağını ifade ederek, “Uzun ve zorlu bir görüşme olacak. Türkiye ile güçlü ve başarılı ilişkilerimiz var. Güçlü ve somut bir görüşme yapacağız” demekle yetindi.

Basın mensuplarının dışarı alınmasının ardından bir sure baş başa görüşen Erdoğan ve Trump ortak basın toplantısı düzenledi.

TRUMP: TÜRKİYE’NİN TERÖRLE MÜCADELESİNİ DESTEKLİYORUZ

Konuşmasına Erdoğan’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Trump, “Türkiye ile yıllardır müttefiklik ilişkileri içerisindeyiz. Türkiye ile ekonomik ve ticari bağlarımızı güçlendirmek istiyoruz. Bunlar ilişkilerimizi iki ülkenin çıkarına olacak şekilde yeniden inşa edebileceğimiz alanlar. Rusya ile soğuk savaş döneminde birlikte hareket ettik. ABD ve Türk askerleri Kore’de de birlikte savaştılar. Türk askerinin gösterdiği başarıyı yakından biliyorum. Daha once Türk askerinin cesaretini dile getirmiştim. Şimdi Türk halkı korkunç terör saldırılarına maruz kalıyor. Türkiyenin DAEŞ’e, PKK’ya karşı mücadelesinde destek veriyoruz. Suriye’de yaşanan katliamlara karşı verdiği mücadeleyi de destekliyoruz. Türkiye’nin istediği silah ve ekipmanları da vereceğiz. Destek için elimizden geleni yapacağız Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ortadoğu’da barışı ve güvenliği sağlamak, paylaştığımız tehlikelerle mücadele etmek ve tüm insanlarımız için haysiyetli bir gelecek yaratmak için birlikte çalışmaya sabırsızlanıyorum.” dedi.

ERDOĞAN: BU GÖRÜŞME TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASI

Daha sonra açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuşmasına, “Sayın Trump’a, şahsıma ve heyetimize gösterdiği ilgi dolayısıyla teşekkür ediyorum” diyerek başladı. 

Görüşmelerinde Türkiye ile ABD arasındaki mevcut ilişkileri ele aldıklarını ifade eden Erdoğan, “İki ülke arasındaki bağlar, müşterek değerler doğrultusunda gelişmiştir. İkili iyi ilişkiler küresel barış için önemlidir. Bölgemizin içinden geçtiği çalkantılı dönemde iki ülkenin ilişkileri daha da önem kazanmıştır. Çeşitli platformlarda zaten işbirliği içindeyiz. Bu ilişkilerimizi daha da geliştirmekte kararlıyız. Bu ziyaretimiz bu açıdan tarihi bir dönüm noktası olacaktır. Ekonomi, ticaret, yatırım, sanayi ve savunma alanında işbirliğini artırmayı umut ediyoruz. 

TERÖR ÖRGÜTÜ AYRIMI YAPMADAN MÜCADELE ŞART

DEAŞ başta olmak üzere bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı müşterek bir dayanışma ortaya koymamız büyük önem ifade etmektedir. Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız.

TERÖR ÖRGÜTLERİ MUHATAP ALINAMAZ

Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur. Özellikle YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde verilen mutabakata kesinlikle uygun değildir.. Terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin inanç ve etnik yapısını değiştirmek isteyenlere de izin vermemeliyiz.

Suriye, Irak, Yemen ve Mısır’daki durumu fırsata çevirmek isteyenler eninde sonunda kaybedecektir. İki ülkenin işbirliği eli kanlı terör örgütlerini bertaraf etmek için yeterlidir. 

Sayın Başkan’a 15 Temmuz darbe girişiminin faili FETO terör örgütü konusundaki beklentilerimizi de açıkça ifade edeceğim. Terör örgütleri ile ilkeli ve tutarlı mücadele için kararlı adımların atılmasını bekliyoruz…”

TRUMP’A TÜRKİYE DAVETİ

Erdoğan konuşmasının sonunda ABD Başkanlığına seçilen Trump’ı kutlayarak, “Sayın Trump ile işbirliğini ve ilişkilerimizi geliştirmenin inanıyorum ki kararlılığı içerisindeyiz” dedi. Erdoğan, “Bugün atılan adımın hayırlara vesiye olmasını temenni ediyorum. Sayın Başkan’a da nazik daveti ve misafirperverliği için teşekkür ediyorum. Kendisini ve ailesini en kısa zamanda Türkiye’de ağırlamaktan mutluluk duyacağımızı ifade ediyorum” diye konuştu. 

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23