• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ersoy Dede
Ersoy Dede
TÜM YAZILARI

O hükümeti yaşatmazlar

21 Temmuz 2015
A


Ersoy Dede İletişim: [email protected]

Günler, siyaseten çıkış aradığımız günler. Her gün, her dakika yeni bir değerlendirme okuyor ve her şeyi baştan tartmaya başlıyoruz.. Bir kişinin bir sözüyle ‘hah galiba koalisyon fikrinden vazgeçildi, seçime gidiliyor’ diyoruz..  Derken biri çıkıyor bir şey söylüyor, bu defa, ‘oo, koalisyon kurulmuş da bakanlıklar paylaşılmış bile’ demeye başlıyoruz.. ‘Tam doğru’ diye bir önermeden söz edemediğimiz günler anlayacağınız..

Hani derse geç kalmış öğrencileri beklerken hoca bir iki dakikaya bir anı sıkıştırır ya.. Hani içinden, ‘kıssadan hisse’ çıkarabileceğiniz.. Gelin biz de bu turları izlerken fırsattan istifade yakın tarihe bir tur yapalım..

24 Aralık 1995 Genel Seçimi’nin galibi tartışmasız Refah Partisi’ydi.. (yüzde 21.4) Fakat asker, Necmettin Erbakan’a o hükümeti kurdurtmayacaktı.. Nitekim öyle de oldu.. Kendine ortak bulamadığı için 1. parti olarak muhalefete razı oldu.. Hükümeti ise Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller yani ANAP ve DYP kurdu.. Bir koalisyon mutabakatı imzalayarak göreve başladılar.. Bülent Ecevit  de hükümete dışarıdan destek verdi.. 

Refah Partisi kıvrak bir hamleyle kendi oyununu kurdu.. Erbakan ve arkadaşlarının temel çıkış noktası, iktidardaki iki partinin son tahlilde birbirine rakip iki parti olmasıydı.. Dolayısıyla muhalefet partisi olarak bunu kullanacaktı elbette.. RP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül, ‘Varan 1’ diyerek kürsüye çıktığında, bir ormancının elindeki baltayı ağacın gövdesine olanca kuvvetiyle vurduğunu hissettik.. ‘Varan 2’.. Gül her seferinde elinde yeni bir yolsuzluk dosyasıyla kürsüye çıkıyor, inerken de bir üçüncüsünün başlığını ilan ediyordu.. TOFAŞ, TEDAŞ, Mal varlığı dosyaları.. 

TEDAŞ’ta 10 milyon lira (trilyon) ihale bedeli olan 32 adet elektrik dağıtım istasyonu ihalesinde yolsuzluk yapıldığı iddia ediliyordu.. TOFAŞ’ın da, devlete ait 600 milyon dolarlık hisse senedinin satışla özelleştirilmesinde yolsuzluk ve kanunsuz eylem yapıldığı öne sürülüyordu.. Tüm bu işler nedeniyle dönemin başbakanı Tansu Çiller hakkında meclis soruşturması istiyordu Refah Partisi.. Bu arka arkaya sallanan baltalar neticesinde artık ağaç yıkılmaya başlamıştı.. Hani kimsenin kafasına düşmesin diye kenardan biri ‘geliyoooor’ diye bağırır ya.. İşte o görev de hükümet ortağı Mesut Yılmaz’a düşmüştü.. ‘ben çamurun üzerinde oturamam’ diyerek ortağını suçlayan bir tonda çıkış yapmış ve hükümeti de yıkmıştı.. 

Çiller o günlerde kantarın topuzunu ağır kaçırmış, Rahmetli Hoca’ya demediğini bırakmamıştı.. Milliyetsiz mi demedi, şerefsiz mi demedi.. Refah Partisi ise, olan biteni kenardan sessizce izlemekle yetiniyordu.. Vesayet kurumunun, kendisine nefes alma şansı bırakmadığı günlerde Necmettin Erbakan, siyasi zekâsını çalıştırıp, sistemi kendine mecbur etmeyi başarmıştı.. (Ve tabii ki, sonrasında 28 Şubat’tan başka şans bırakmadı o yapıya)  Sonuç itibariyle, 54. Hükümeti, DYP ile birlikte RP kurdu..   

AK Parti söz konusu olduğunda diğer bütün partilerin nasıl bir araya geldiklerini çeşitli zamanlarda gördük. 30 Mart’ta, 10 Ağustos’ta.. Yarın da aynı ittifakın kurulmayacağının garantisi yok.. Bugün herhangi bir partiyle, misal CHP’yle kurulan bir koalisyon hayal edin.. O hükümeti çalıştıracaklar mı zannediyorsunuz?. Örneğin siz CHP ile her konuda anlaştınız.. 

Kavgasız, gürültüsüz bir hükümet kurdunuz ve icraata başladınız.. Çıktı MHP Başkanı Bahçeli elinde bir dosyayla, dedi ki ‘4 eski bakan için komisyon kurulsun’.. Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar, yüce divana gitsin.. CHP, bu teklif karşısında, “ben hükümet ortağıyım, bu teklife ‘ret’ oyu veririm” mi diyecek sizce?’.. Hazırda Hoca teşkilatlara ‘hazır olun’ talimatı vermişken, fazla da uzatmadan seçim hazırlıkları başlasa fena olmayacak.. Kalın sağlıcakla..

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23