• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
TÜM YAZILARI

Yaz Kur’an kursları tatilde öğrenme ve beyin gelişimi

30 Haziran 2022
A


Ali Erkan Kavaklı İletişim: [email protected]

Tatil başladı, Kur’an kursları açıldı. Camilerimiz cıvıl cıvıl, Kur’an okuyan, cüz okuyan, sure ezberleyip bunların anlamını öğrenip hayatına tatbik etmek isteyen yavrularımızla doldu. 

Bazı veliler, yaz kurslarının çocukları yoracağı ve zihinlerini okulda lazım olmayan bilgilerle dolduracağı endişesiyle çocuklarını kurslara göndermiyor; çocuk oynasın, gezsin, dinlensin, diyorlar.

Yaz boyu çocuklarına öğrenmeyi bıraktıranlar, onlara en büyük kötülüğü yapar.

Beyin öğrenme programlı, öğrenme kapasitesi sınırsız. Ömür boyu öğrenir. 

Tatillerde gözlerini kapatıp, bir hafta dinlendiren, kulaklarını tıkayıp, 15 gün tatil yaptıran, yürümeyi bırakarak ayaklarına tatil yaptıran yok. İş beyine gelince kafayı nadasa bırakan çok.İnsanın en önemli organı beyindir; insan öğrendiği, düşündüğü, faydalı işler yaptığı sürece iyi bir insandır. 

Cep telefonlarının en yenisi 564 GB hafızaya sahip, insan hafızası 2.5 milyon GB hafızaya sahip. Ömür boyu öğrenir ve dolmaz. Beynimiz Allah’ın bize verdiği en büyük nimet.

Allah’ın ilmi sonsuzdur, bize öğrenme kapasitesi sınırsız bir beyin vermiş.

Kullanılan organ güçlenir, sağ kolunu daha fazla kullananların sağı, solu kullananların solu daha güçlüdür. 

Prof. James Flyn, beyin ve hafıza kaslarını kol ve bacak kaslarına benzetir. Spor yapanların vücut kasları güçlenir, yapmayanların kasları zayıflar. Beyin de böyledir.

Okula giden, eğitim alan, kitap okuyan, araştırma yapanların beyinleri bunları yapmayanlara göre daha verimli çalışır.

Beş duyu ile alınan bilgiler ve hayal kurma yoluyla kazanılan bilgiler beyindeki nöronlar arasına sinaptik bilgi şeklinde kaydedilir. Ne kadar çok bilgi öğrenirseniz beyninizdeki kayıt sayısı o kadar artar, yani zekânız o oranda gelişir.

Beyin aynı türden bilgileri aynı dosyaya kaydeder, bir konuda ne kadar çok bilgi sahibi olursanız o dosyanız büyür, kalınlaşır, yani o alandaki zekânız gelişir.

Beynimizde tahminen 100 milyar nöron var. Her nöron, Tony Buzan’ın tahminine göre 10.000 bağlantı kurabilir, yani on bin dosya açabilir. Dr. Gary Simal’e göre nöronların dosya açma kabiliyeti 100 bin. İnsan beyninin dosya açma ve bilgi depolama kapasitesi sınırsız.

Prof. Gerd Kempermann, Prof. James Watson, Prof. Elkhonon Goldberg, beyinde her gün yeni hücrelerin yaratıldığını keşfettiler. 

Yeni bilgiler, yeni hücrelere yükleniyor, öğrenmek beyni gençleştiriyor, öğrendikçe beynimiz büyüyor; çünkü  öğrendikçe hücreler arasında yeni sinaptik bağlantılar kuruluyor, var olan bağlantılar güçleniyor. Öğrendikçe beyin yenileniyor, gelişiyor. Yaş ilerledikçe öğrenme devam ederse beyin kendini yeniliyor.

Yeni doğan hücreler, beyin faaliyetleri yapanlarda beyne dâhil oluyor, yapmayanların ise sabun köpüğü gibi kayboluyor ve israf oluyor. (1)

Beynimizde belli öğrenme merkezleri vardır. Her gün yeni bilgi öğrenir, düşünme faaliyetleri yapar, okur, yorum yapar, eleştirir, yeni fikir üretir, araştırmalar yapar ve beynimizi kullanırsak bilgi merkezleri yeni nöronları bölgeye çağırır, bu bilgiler yeni doğan nöronlara yüklenir, beyin nöron ve bilgi bakımından zenginleşir.

Eğer hiçbir beyin faaliyeti yapmazsanız yeni doğan nöronlar sabun köpüğü gibi kaybolup gider. Nöronlar israf edilmiş olur.

En büyük israf beyindeki nöron israfıdır. Bir günü önceki günün tekrarı gibi geçen nice insanlar var. Böyleleri yeni doğan nöronların cenazesini kaldırıyorlar. (2)

Peygamberimiz (asm), iki günü eşit olan zarardadır, buyurmuş. 

“Beşikten mezara ilim öğreniniz, buyurur Hz. Muhammed (sav). Beyin ölene kadar öğrenir.

KUR’AN ÖĞRENME VE YENİ NÖRONLAR

Bilginin en önemli kaynağı kitap. Okumak en önemli zihin sporu. Okuyan insan, öğrendikleri üzerine düşünür ve kafa yorar. Bilgiyi yorumlamak ve yorumlar üzerine düşünmek de zekâyı geliştirir. Düşünmek tefekkürdür, tefekkür ise ibadet.

Araştırmalar, gezi, gözlem, deney, proje çalışmaları, problem çözmek, ilim sohbetleri, aile içi sohbetler, el ve zihin becerileri, organizasyonlar, dil öğrenme, yeni kelime, kavram, âyet, sûre, şiir, vecize öğrenme zekâmızı geliştirir.

Yazın Kur’an kursuna giden Kur’an okumayı, sureleri ve anlamını öğrenen öğrenci yeni doğan hücreleri kullanır, beyinde nöron israfının önüne geçer. 

Ayrıca kursta çocuklar arkadaşlar edinir, onlarla sohbet eder, oyun oynar, birbirlerinden de bilgi öğrenirler. Çocuğun sosyal çevresi genişler ve sosyal çevreden aldığı bilgi mesajları zihnini geliştir.

Günün çok önemli 3-5 saatini camide ve kursta geçiren öğrenci, evde de Kur’an okur, sure ezberi yaparsa zihnini geliştirici aktiviteleri çoğaltmış olur.

En önemlisi çocuğumuz, dinini öğrenir, ahlakını güzelleştirir, cennetlik bir adam olur. 

Beyin Vitamini: Zekâ gelişimi, hafıza kaybı, hafızayı geliştirme sanatı, daha zeki ve ahlaklı çocuk yetiştirme konusuna ilgi duyanlara Beyin Gücünü Etkili Kullanma Sanatı, Çocuğumu Daha Zeki ve Ahlaklı Yetiştiriyorum isimli eserleri tavsiye ederim.

1. Beyin Gücünü Etkili Kullanma Sanatı, Prof. Sefa Saygılı, A.E. Kavaklı, Ensar Neşriyat, s.79

2. Çocuğumu Daha Zeki ve Ahlaklı Yetiştiriyorum, A.E. Kavaklı, Hayat Yayınları, s. 85; Beyin Gücünü Etkili Kullanma Sanatı, Prof. Sefa Saygılı, A.E. Kavaklı, Ensar Neşriyat, s.73. 

(İletişim: 0212- 4199303; [email protected] )

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Okır

Cocukken ben de kuran kursuna gitdim. Faydalı oldu, ama bitiremedim.

Anladım Ccanımm

EeeyyvaALLAH(CC) hocam, ALLAH(CC) razı olsun..RABBİMİZ(CC) Müslümanlara 'Beynini' kullanabilmeyi nasip ve müyesser etsin..AMİİNN..
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23