• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
TÜM YAZILARI

Vatandaşına sahip çıkan devlet ve idealist imam

07 Ekim 2021
A


Ali Erkan Kavaklı İletişim: [email protected]

Köyleri, ormanları, çardakları, bağ, bahçe ve yaylakları yanan Antalya’nın Gündoğmuş ilçesini ziyaret ettim. Gerçekten büyük bir felaket yaşanmış. Köyler, davar, mal, dağlar, yaylalar yanmış. Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren ile sohbet etme fırsatı buldum. Devletin bütün gücüyle vatandaşın yaralarını sarmak için uğraştığını anlattı. Belediyeler ve iyiliksever insanımız da mağdurlarayardım göndermiş. Mehmet Bey’e yangın süresince defalarca aramama rağmen ulaşamadım.

“Yangın bölgesindeydim, telefonlar çekmiyordu, onun için cevap veremedim, kusura bakmayın”deme nezaketi gösterdi. Oldukça mütevazı, çalışkan ve dürüst bir başkan Mehmet Bey.

Yangın 60 kilometrelik bir alanı etkilemiş, 9 gün sürmüş;10 köy arazisi, 3 köyde 60 ev, 6 ağıl yanmış. Çarşamba günü Manavgat’ta alevler göklere yükselmiş, perşembe günü Gündoğmuş’ta çamlar tutuşmuş. Alara Çayı’nın iki yanı günlerce yanmış. Bazı yerlerde vadilere inmiş alevler, bazı yerlerde dağların zirvesine kadar ağaçları yakmış. Kimi bölgelerde ağaçlar yanıp kömürleşmiş kimi yerde ağacın dibi ve gövdesi yanmış, ağaç kahverengi rengi ve yapraklarıyla ayakta.

Toroslar’ın zirvesine kartal yuvası gibi kurulmuş Gündoğmuş. Kartal Yuvası şehrin başkanı Mehmet Bey’in söyledikleri hem sevindirici hem üzücü:

“Senir, Karaisa, Ortakonuş köyleri yandı, 10 dam, bağ, bahçe, çardak zarar gördü.Bölgenin tüm itfaiye araçları Manavgat yangınına müdahale için gittiği için ilk gün müdahale edilemedi. Sonraki gün AFAD ve itfaiye yerine ulaştı, itfaiye ekipleri, arazözler, kepçeler söndürme çalışmalarına katıldı. Mağdur vatandaşlarımıza yiyecek, içecek, yatak, yorgan ulaştırıldı. Toplamda 500 araçlık yardım geldi; vatandaşımız aç ve açıkta kalmadı. İlk elde AFAD’ın tespit ettiği 1000 kişiye iki bin lira cep harçlığı verildi, sonra 45.000 liraya kadar yardım yapıldı. Evi yanana ev, hayvanı telef olana hayvan verilmesi planlandı. Yardımların % 45’i hibe, geri kalanı 20 senede ödemek üzere taksitlendirilecek.

Senir’de inşaat yerleri temizlendi, başlayacak. Ortakonuş’ta çalışmalar sürüyor.Yangını fırsata dönüştürmek isteyenler de oluyor, eski ve yıkık evleri, çardak niteliğindeki bahçe evlerini ev saydırıp yeniletmek isteyenler yüzünden çalışmalar biraz yavaş yürüyor.

Evi yanıp da Gündoğmuş’ta oturanlara konteyner ev verildi. Belediye olarak çevre düzenlemesi yaptık, yolları tamir ettik. Yangın sırasında ağır araçlar yolları tahrip etmişti.

AFAD ile beraber 200 belediye, birçok hayırsever insanımız yardım gönderdi. Nakdi yardım gönderenler oldu. Seydişehir, Akseki ve Bozkır belediyeleri yem ve saman yardımı yaptı. 

Manavgat bölgesine de hem devlet eliyle hem belediye ve yardımseverlerin gayretiyle yardımlarulaştırıldı. Felaket bölgelerinde aç ve açıkta insanımız yok, çok şükür. Devlet, babalığını yaptı.”

17 Ağustos 1999 depreminde hükümet yetkilileri günlerce deprem bölgesine ulaşamamıştı. Ecevit iktidardaydı. Bazı bölgelerde jandarma marifetiyle hayırsever insanların depremzedelere yardımı engellenmişti.

Almanya’nın Kuzey Rein Westfallen bölgesindeki sel felaketi mağdurlarına aylarca yardım yapılamadı ve gerekli yardımlar ulaştırılamadı. Almanya’daki seçimlerde Hıristiyan Demokrat Partisi’nin büyük oranda oy kaybına uğramasında,sel felaketi sırasında eyalet başbakanı olanCDU’nun başbakan adayı ArminLachet’in seçim kaybetmesinde sel felaketi mağdurlarının yaralarının sarılamaması etkili oldu.

Ak Parti iktidarını eleştirenlere, beğenmeyenlere hükümetin sel, yangın gibi durumlarda felaket bölgelerine hızla yardım ulaştırdığını, sivil yardımları fevkalede iyi organize ettiğini hatırlatalım.

KORUALAN’DA BİR İMAM

Hadim ilçesi Korualan kasabasında görevli imam Kamil Erdoğan kardeşim,yaz tatili boyunca okuttuğu öğrencilerine konferans vermem için davet etti. Arabamla Seydişehir’den dağlar arasındaki kasabaya gittim. Manzara oldukça heyecan verici ve güzel. Devletin şefkat eli dağ köylerine kadar uzanmış. Servisler, köylerdeki çocukları alıp okullara taşıyor. Okul müdürleri ve öğretmenlerle sohbet ettik.

Kamil Hoca ortaokul ve lise müdürleri ile samimi dostluklar geliştirmiş, başarı ve motivasyon seminerlerini okullarda gerçekleştirdik. Öğrencilerin ilgisi ve heyecanı görülmeye değerdi.

Kamil Hoca, yaz tatili boyunca çocuklara camide okutmuş, onlarla ilgilenmiş, pikniğe ve geziye götürmüş, sosyal etkinlikler düzenlemiş, etkinliklerivideoya almış, sosyal medyada paylaşmış. Çocuklar kendi okudukları şiirleri, oynadıkları skeçleri, oyunları internette görünce heyecanlanmışlar. Hocayı çok seviyorlar.

En önemlisi Kamil Hoca’nın çocuklarını dilini yakalamış. Onlara camiyi ve dinimizi sevdirmiş.

Camide yaptığı bazı sohbetleri ve vaazları da sosyal medyada paylaşıyor. Bazı videolar 80 bin defa tıklanmış. Cuma vaazlarını sosyal medyada dinleyenlerin sayısı cami cemaatinden çok çok fazla.

“Camide en fazla 250 cemaatim olur, 80 bin kişiye vaaz verebilmem için camide 80 sene görev yapmam lazım. Sohbetlerim sosyal medyada ilgi görüyor”diyor Kamil Hoca.

Camiyi bir eğitim yuvasına çevirmiş. Namazlardan sonra kitap okuyor. Cemaati usandırmadan ve yormadan âyet, hadis ve dini bilgiler sunuyor. Cemaati oldukça memnun.

Camilerimiz okul görevi görmeli, hocalarımız cemaatle sohbet etme ve onları bilgilendirme konusunda gayret içinde olmalı. Asr-ı Saadet’te Peygamberimiz (sav) camiyi hem ibadet yeri hem eğitim mekânı olarak kullandı. Camiler asli görevlerini yeniden üstlenmeli. Diyanet, Kamil Hocaları çoğaltmak için kolları sıvamalı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

İZMİRLİ

Bu kıymetli imam ve hocalarımızın , gençlerin istidadına göre teknik mesleklere de yönlendirmesi lazım. Ara eleman,teknisyen sıkıntısı maalesef had safhada..Sadece İslâmi ilimler kâfi değil mâlumunuz. Aslında kendileri de hazır internet sayesinde fenni bilgilerini geliştirmesi ,Diyanet teşkilatımızın da teşviki lazım.. selamlar

İzmirli

Esasen devletimiz, mesleki eğitim için kesenin ağzını sonuna kadar açmalı,erken yaşta sigorta gibi teşvik getirmeli,yoksa bu işsiz üniversiteliler başa dert olacak .. selamlar
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23